Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске: Одгођено плаћање спас у вријеме кризе

Милијана Латиновић
Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске: Одгођено плаћање спас у вријеме кризе

Пореска управа Републике Српске је, од када је почела криза изазвана појавом вируса корона у РС, покренула неколико иницијатива и предузела низ додатних мјера с циљем да се помогне пореским обвезницима и олакша им извршавање обавеза, рекао је директор Пореске управе РС Горан Маричић у интервјуу за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, подаци показују да је након неколико година константног раста јавних прихода у РС, дошло до смањења прихода, искључиво усљед ситуације у вези са вирусом корона, мјера Републичког кризног штаба који је забранио и ограничио рад одређених дјелатности, али и одгађања плаћања пореских обавеза пореза на добит и пореза на доходак.

ГЛАС: Влада РС је донијела одлуку којом је прописано да ће привредницима којима је због мјера у вези са вирусом корона онемогућен рад уплатити порезе и доприносе за раднике за март. Какве су обавезе Пореске управе РС у том смислу?

МАРИЧИЋ: Те обавезе ће бити измирене из средстава Фонда солидарности за посебне намјене за санирање посљедица вируса корона, а односе се на плате запослених код правних лица и предузетника који су радницима исплатили нето плату за март 2020. године, те обавезе по основу доприноса лица која остварују доходак од самосталне дјелатности, а који су престали са пословањем. Послодавци и лица која остварују доходак од самосталне дјелатности су обавезни да доставе Пореској управи мјесечну пријаву пореза по одбитку - Образац 1002 о исплаћеним платама након опорезивања и обрачунатим обавезама, а Пореска управа ће након контроле пријава и провјере доставити податке о појединачним и укупним обавезама по основу пореза и доприноса Министарству финансија. Они који испуњавају услове прописане овом одлуком треба да Пореској управи доставе писану изјаву са захтјевом најкасније до 11. маја 2020. године за март.

ГЛАС: Рок за подношење пореских пријава је помјерен са 31. марта на 30. април. Које су сада обавезе пореских обвезника?

МАРИЧИЋ: У складу са пореским законима, 31. марта је истекао рок за подношење годишњих пореских пријава за порез на добит, на доходак и за доприносе носиоца породичних пољопривредних газдинстава за 2019. годину, као и рок за подношење годишњих пореских пријава комуналне таксе, посебне републичке таксе за предузетнике и пореске пријаве за регистровано оружје за 2020. годину. Узимајући у обзир ситуацију у вези са вирусом корона, сматрали смо да би долазак већег броја обвезника у просторије Пореске управе могао погоршати епидемиолошку ситуацију, те смо тражили сагласност да рок за подношење ових пријава буде помјерен на 30. април, што је Влада одобрила. Дакле, порески обвезници сада имају додатних мјесец дана да се организују и уредно поднесу пореске пријаве.

ГЛАС: И наплата пореских обавеза је одгођена. Шта обвезници сада треба да ураде и када ће измирити те обавезе?

МАРИЧИЋ: Влада је донијела одлуку о привременом одгађању плаћања пореских обавеза по основу пореза на добит, пореза на доходак, те накнаде за унапређење општекорисних функција шума и противпожарне накнаде по годишњој пореској пријави за 2019. годину са 31. марта на 30. јуни 2020. године. Одгађање плаћања се односи на правна лица и предузетнике који имају потешкоће у пословању, а који треба да Пореској управи поднесу писмену изјаву за одгађање плаћања обавеза, које ће измирити у ратама до краја године.

ГЛАС: Каква је наплата јавних прихода у марту и од почетка ове године?

МАРИЧИЋ: У прва три мјесеца ове године на рачун јавних прихода РС прикупљено је укупно 598,7 милиона марака, што је за 23,1 милион КМ или четири одсто мање у односу на исти период прошле године. Наплата јавних прихода у првој половини марта износила је 122,8 милиона марака, што је представљало раст од 10,6 милиона КМ или девет процената у односу на исти период прошле године. Међутим, након доношења мјера, ограничења и забрана рада, одгађања плаћања пореских обавеза дошло је до пада наплате јавних прихода па је у другој половини марта наплаћено тек 86,7 милиона КМ, што је за 44,7 милиона марака или 34 одсто мање него у истом периоду прошле године. Дакле, обистинила су се предвиђања да би криза изазвана вирусом корона код нас, па тако и у цијелом свијету, могла створити проблеме у наплати јавних прихода, као што уопштено угрожава и све економије и привреде свијета, на шта нико није имун.

ГЛАС: Влада РС је сугерисала запосленима у републичким институцијама да се по принципу солидарности одрекну дијела примања за март у корист Фонда солидарности за обнову РС. Каква су ваша очекивања када су у питању радници Пореске управе?

МАРИЧИЋ: Запосленима смо доставили образац за писмену изјаву да се сасвим добровољно и без било каквог притиска изјасне о спремности и самом проценту плате који су спремни да издвоје у тај фонд.

ГЛАС: Које мјере сте предузели како бисте заштитили обвезнике и запослене од вируса?

МАРИЧИЋ: Скратили смо радно вријеме наших шалтера и запосленима обезбиједили маске, рукавице и средства за дезинфекцију. Како процес рада не би био нарушен, свакодневно је на послу половина запослених, док је за највећи број осталих радника омогућен рад од куће. Обвезници и даље могу долазити на шалтере, уз поштовање препорука за спречавање ширења вируса, али апелујем на све да и у наредном периоду у што већем обиму користе електронске услуге и на тај начин дају свој допринос у борби против ширења вируса. Порески обвезници тренутно електронским путем могу поднијети 12 различитих пријава. И поред свих ових мјера, ниједан порески обвезник не смије и неће бити ускраћен за било коју услугу.

Поврат пореза

ГЛАС: Прије десетак дана сте најавили да је почео поврат пореза и доприноса фирмама које су повећале плате радницима на основу Закона о подстицајима у привреди. Да ли је тај посао завршен што се тиче Пореске управе РС и какви су резултати?

МАРИЧИЋ: Ангажовали смо све расположиве ресурсе да бисмо тај посао привели крају у рекордном року, имајући у виду обим посла. Министарство привреде и предузетништва је на провјеру испуњености услова за остварење тог права доставило укупно 477 захтјева. Од тог броја, до сада су министарству достављени подаци о обрачуну права на подстицај за 435 пореских обвезника, који су повећали плате за 12.125 радника са укупно обрачунатим правом на подстицај од 2,9 милиона КМ. Можемо рећи да смо свој дио посла готово завршили, што је успјех имајући у виду да смо са обрадом почели 17. марта, односно дан након што је ту мјеру предложио Штаб за праћење стања у привреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана