Филм посвећен доктору Лазићу најбољи на фестивалу у Русији

Срна
Филм посвећен доктору Лазићу најбољи на фестивалу у Русији

БАЊАЛУКА- Филм "Дневник ратног хирурга" аутора Синише Грабежа рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске проглашен је за најбољи краткометражни документарни филм 29. Међународног филмског фестивала "Златни витез", који је ове године одржан у Севастопољу.

Филм је посвећен ратном хирургу др Миодрагу Лазићу којег су називали оцем ургентне медицине, а у Републици Српској стекао је статус легенедарног хирурга, спасивши многе живота током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Легендарни хирург је преживио рат, али не и битку против вируса корона.

Доктор Лазић (65) преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу.

У програму филмских пројекција Фестивала представљено је више од 200 такмичарских и нетакмичарских играних, документарних, анимационих, студентских, дебитантских и дјечјих филмова из 21 земље свијета, преноси РТРС.

"Златни витез" један је од најзначајних филмских фестивала који, између осталог, организује Министарство културе Руске Федерације, а чији су покровитељи предсједник Русије Владимир Путин, руска Дума, те патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Овогодишњи фестивал посвећен је 75-годишњици Велике побједе.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана