Фабрика обуће "Алфа" ново жариште вируса корона у Српској: Модрича доказ да епидемија није готова

Анита Јанковић Речевић
Фабрика обуће "Алфа" ново жариште вируса корона у Српској: Модрича доказ да епидемија није готова

МОДРИЧА - Фабрика обуће "Алфа" из Модриче ново је жариште вируса корона у Српској, гдје је данас "ковид 19" потврђен код 23 радника, а заразу је, према ријечима власника те компаније, донијела радница која је била у Србији на сахрани.

Због пораста броја заражених машине у предузећу данас су угашене, а власник "Алфе" Илија Јевтић прича да су проблеми почели крајем прошле седмице.

- Једна радница је била у Србији на сахрани. По повратку у Модричу радила је два дана, добила је симптоме и остала код куће. Погон у којем је радила броји 40 људи, које смо послали у изолацију чим смо сазнали да је заражена. Сви су тестирани и 23 их је позитивно - прича Јевтић. Додаје да "Алфа" запошљава 450 радника те да би сви ускоро требало да буду подвргнути тестирању.

- Брис је узет од 60 запослених, а за 20 њих још чекамо налазе. Волио бих да што хитније буду тестирани и преостали радници да бисмо могли оформити погон за рад са онима који буду негативни. Робу која је данас стигла сам морао вратити партнеру, а репроматеријал који је требало да стигне у суботу сам отказао. Ако наши партнери из Аустрије одустану од наруџби, имаћемо велики проблем - рекао је Јевтић. Он је апеловао на своје раднике, али и све грађане Српске, да се придржавају мјера и не ризикују здравље, истичући да је ситуација у "Алфи" доказ да епидемија није готова.

- Осјећам се као бос на трњу. Ђаво је тражио своје и нашао. Посљедња три мјесеца смо радили без престанка, нисмо имали ниједног зараженог и видите шта нам се сада десило. Придржавали смо се свих мјера, редовно дезинфиковали просторије, мјерили температуру радницима, носили су маске, али вирус је ипак ушао у фирму - казује Јавтић.

Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић је рекао да је првозаражена радница дому у Добоју.

- Од 23 новозаражена двије особе имају симптоме болести и још не знамо да ли ће бити смјештене у добојској болници или дом. Хитно смо предузели све потребне епидемиолошке мјере и сада нам је приоритет откривање и анализа контаката са позитивним особама - навео је Стефановић.

Он је истакао да је због раста броја заражених у граду присутна доза страха међу становништвом, али увјерава да ће ситуација бити под контролом.

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Модричи данас је засједао општински Штаб за ванредне ситуације, а сједници је присуствовао и вршилац дужности Института за јавно здравство Бранислав Зељковић, који је рекао да ће наредних дана бити идентификовани и тестирани сви блиски контакти заражених особа. Командант модричког Штаба Младен Крекић истакао је да ће "Алфа" бити затворена наредних 14 дана, нагласивши да је на јучерашњој сједници одлучено да буде продужена забрана посјета домовима за стара лица, а наређена је и дезинфекцију свих јавних површина у граду, као и предузећа са већим бројем радника те ношење заштитних маски на јавним мјестима.

Из Института за јавно здравство данас је саопштено да је вирус корона потврђен код 31 особе у Српској од 296 тестираних узорака. Међу новозараженим, осим 23 особе из Модриче, су и три особе из Бањалуке, двије из Дервенте и по једна из Прњавора, Добоја и Приједора. "Ковид 19" у РС до сада је потврђен код 1.469 особа, а опоравила се 991 особа.

Преминули

Институту за јавно здравство РС пријављена је смрт још двије особе код којих је потврђено присуство вируса корона.

- Ријеч је о мушкарцу и жени старијег животног доба из Котор Вароша и Бањалуке, са хроничним удруженим обољењима. У Српској је до сада преминуло укупно 116 особа код којих је потврђен "ковид 19" - рекли су у Институту.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана