Ђајић: Гаражни простор - растерећење саобраћаја насељу

Srna
Ђајић: Гаражни простор - растерећење саобраћаја насељу

БАЊАЛУКА - Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић рекао је данас да је руководство ове здравствене установе са Владом Српске кренуло у изградњу паркинг гараже као јединственог рјешења проблема пребукираног паркинга, а самим тим и регулације саобраћаја у насељу Паприковац и локације УКЦ-а Српске.

Ђајић је навео се у те активности кренуло због чињенице да на локацију УКЦ-а Српске дневно дође 10.000 људи у 5.000 аутомобила, а у наредном периоду је план и да се изгради факултет и средња медицинска школа, што ће додатно повећати потребу за гаражним мјестима.

"Пошто је ријеч о веома захтјевном пројекту, јер је подручје трусно, за изградњу пројекта и најбољег рјешења ангажовани су еминентни стручњаци грађевине и саобраћаја из Београда", рекао је Ђајић новинарима.

Он је навео да бруто површина планираних зиданих гаража износи 73.994 метара квадратних, те да је то површина већа од централног медицинског блока и новоизграђеног сјеверног крила заједно.

"Расписан је међународни тендер за извођача радова у трајању од 90 дана, на који се, јер је услов пројекта био кључ у руке, пријавио само један извођач са понудом од 29.805.000 КМ, без ПДВ-а која је и прихваћена", рекао је Ђајић.

Он је навео да је било и доста понуда да то буде приватно-јавно власништво, али да руководство УКЦ-а Српске није хтјело да дозволи да паркинг наплаћују приватне фирме.

"И сада се може примијетити да паркирање овде представља велики проблем, који се не може ријешити постављањем монтажних гаража, као што је био један од приједога", рекао је Ђајић.

Он је посебно задовољство изразио повољном цијеном од 402 КМ по метру квадратном овог објекта.

Предсједник Градског одбора ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић сматра да би новац намијењен за изградњу гаражног простора требало уложити у нову градску болницу која би растеретила капацитет УКЦ-а Српске.

"У Републици Српској мањи градови имају своју болницу, а Бањалука нема, те је нова болница много већи приоритет од паркинга, који јесте евидентан, али не и приоритетан проблем", оцијенио је Станивуковић.

Он је новинарима рекао да је суштина проблема то што пацијенти немају основне медикаменте, а планира се улагање у изградњу гараже.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана