Давидовић: Млади да указују на начине сузбијања говора мржње

Срна
Давидовић: Млади да указују на начине сузбијања говора мржње

БАНЈАЛУКА - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је данас да је циљ кампање “Буди другачији, блокирај хејт”, коју је припремило и води ово министарство, указивање на говор мржње у јавном простору, првенствено на друштвеним мрежама, те што директнији разговори са младима да би се чула њихова мишљења о овом проблему и начинима његовог сузбијања.

Давидовићева је новинарима у Бањалуци након учешћа на панелу под називом “Позитивни примјери механизма превенције и заштите од говора мржње на интернету” рекла да је и данас била прилика да се у оквиру овог, као и панела посвећеног искуствима и најчешћим облицима говора мржње на дигиталним платформама, разговара са младима.

“Ово је тек прва фаза када је ријеч о реализацији кампање. Планирамо у наредном периоду развијати активности које смо замислили. Инсистирала сам на томе да имамо што више округлих столова како бисмо директно разговарали са младим људима о проблемима у вези са овом тематиком”, навела је Давидовићева.

Она је додала да је у плану до краја године наставак промотивних активности, приказивања промо спотова, те упућивања апела младима да посредством друштвених мрежа шире ове садржаје да би што више лица било упознато о садржају ове кампање.

Начелник Одјељења за високотехнолошки криминалитет у Управи криминалистичке полиције Оливије Зимоња рекао је да Република Српка има у свом кривичном законодавству кривично ђело јавно подстицање и изазивање насиља и мржње.

“Карактеристика сајбер простора је динамика и било би добро да се праћењем те динамике поменута законска одредба стално усавршава и прилагођава”, напоменуо је Зимоња.

Он је додао да је, када неки облик понашања није могуће подвести под јавно подстицање и изазивање насиља и мржње, потребно користити и друге законске одредбе, као што су кривична ђела угрожавање сигурности и прогањања.

Зимоља је додао да законодавство Српске познаје и Закон о заштити од клевете и друге законе који пружају правни оквир за инкримисање говора мржње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана