Davidović: Mladi da ukazuju na načine suzbijanja govora mržnje

Srna
Davidović: Mladi da ukazuju na načine suzbijanja govora mržnje

BANJALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je danas da je cilj kampanje “Budi drugačiji, blokiraj hejt”, koju je pripremilo i vodi ovo ministarstvo, ukazivanje na govor mržnje u javnom prostoru, prvenstveno na društvenim mrežama, te što direktniji razgovori sa mladima da bi se čula njihova mišljenja o ovom problemu i načinima njegovog suzbijanja.

Davidovićeva je novinarima u Banjaluci nakon učešća na panelu pod nazivom “Pozitivni primjeri mehanizma prevencije i zaštite od govora mržnje na internetu” rekla da je i danas bila prilika da se u okviru ovog, kao i panela posvećenog iskustvima i najčešćim oblicima govora mržnje na digitalnim platformama, razgovara sa mladima.

“Ovo je tek prva faza kada je riječ o realizaciji kampanje. Planiramo u narednom periodu razvijati aktivnosti koje smo zamislili. Insistirala sam na tome da imamo što više okruglih stolova kako bismo direktno razgovarali sa mladim ljudima o problemima u vezi sa ovom tematikom”, navela je Davidovićeva.

Ona je dodala da je u planu do kraja godine nastavak promotivnih aktivnosti, prikazivanja promo spotova, te upućivanja apela mladima da posredstvom društvenih mreža šire ove sadržaje da bi što više lica bilo upoznato o sadržaju ove kampanje.

Načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet u Upravi kriminalističke policije Olivije Zimonja rekao je da Republika Srpka ima u svom krivičnom zakonodavstvu krivično đelo javno podsticanje i izazivanje nasilja i mržnje.

“Karakteristika sajber prostora je dinamika i bilo bi dobro da se praćenjem te dinamike pomenuta zakonska odredba stalno usavršava i prilagođava”, napomenuo je Zimonja.

On je dodao da je, kada neki oblik ponašanja nije moguće podvesti pod javno podsticanje i izazivanje nasilja i mržnje, potrebno koristiti i druge zakonske odredbe, kao što su krivična đela ugrožavanje sigurnosti i proganjanja.

Zimolja je dodao da zakonodavstvo Srpske poznaje i Zakon o zaštiti od klevete i druge zakone koji pružaju pravni okvir za inkrimisanje govora mržnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana