Цвијановић: Српска успјела да сачува радна мјеста

Срна
Цвијановић: Српска успјела да сачува радна мјеста

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је власт Српске током пандемије вируса корона успјела да интервенише према привреди и сачува радна мјеста, те да ће привредници имати подршку институција и у наредном периоду.

Она је навела да се подршка односила на плаћање минималне плате, пореза и доприноса и да је то трајало неколико мјесеци, док је за угрожене области пословања подршка трајала и нешто дуже.

“Има много ствари које показују да наша привреда може да опстане и да је важно да имамо добру сарадњу са нашим привредницима. Сигурна сам да ће наши привредници имати подршку институција у наредном периоду”, рекла је Цвијановићева након посјете предузећу “Агрофлора” у Козарској Дубици.

Она је навела да је ово предузећа посјетила да би исказала подршку домаћим привредницима.

“Знам колико су они важни и за опстанак наше привреде и да постоји добра комуникација са институцијама на локалном и републичком нивоу”, додала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је охрабрујуће да је предузеће “Агрофлора” током кризног периода пандемије вируса корона задржало број радника, све пословне активности, те да има намјеру да проширује своју дјелатност и повећава број радника.

Цвијановићева је навела да је индормисана да у том прeдузећу раде и људи који су претходних година радили у Словенији, а који су жељели да се врате и добили су сигуран посао у овој фабрици.

“Сарађиваћемо јер ово је добро и перспективно мјесто и оно свакако значи много за Дубицу, али и за укупну привредну слику у Републици Српској. Задовољна сам што видим ову посвећеност, преданост и намјеру да се предано ради у наредном периоду како би број радника био већи. То ће се сигурно десити веома брзо”, закључила је Цвијановићева.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да компанија “Агрофлора” успјешно послује у Козарској Дубици, запошљава више од стотину радника и своје производе извози широм свијета.

“Радује ме информација да је Агрофлора у преговорима са компанијом Цептер у вези куповине некадашње Дрвне индустрије Козара у Козарској Дубици, чиме ће се отворити нова радна мјеста и запослити више од 45 радника”, рекао је Рељић.

Он је нагласио да је ово предузеће општина Козарска Дубица помагала у складу са својим могућностима, те ће у износу од 1.000 КМ подржати нова запошљавања у “Агрофлори”.

“Морамо се ослањати на домаће привреднике, домаће ресурсе и људе који познају наше прописе и тржиште. То је свакако будућност развоја Републике Српске, па и Козарске Дубице”, нагласио је Рељић.

Власник предузећа “Агрофлора” Зоран Суботић изјавио је да ово предузеће, које запошљава 105 радника, увијек има подршку руководства Српске.

Суботић је нагласио да предузеће извози 80 одсто своје производње.

“Већих проблема у пословању нема, али смо разговарали о нашем пословању и плановима”, рекао је Суботић.

Он је навео да пандемија вируса корона није битно утицала на пословање тог предузећа, те да није смањена производња.

“Послујемо позитивно, а мали застој смо имали у марту, више зато што смо се плашили како ће се стање одвијати даље”, рекао је Суботић и додао да је “Агрофлора” у завшној фази разговора са компанијом “Цептер” од које жели да купи предузеће “Козара дрво”.


Компанија “Агрофлора” у Козарској Дубици послује од 1996. године, а основна дјелатност ове фирме је финализација у примарној преради дрвета.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана