Божовић: Штета становницима којима је вода ушла у куће око 300.000 км

Срна
Foto: срна

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да је штета коју су становници ове општине претрпјели када им је током недавних поплава вода ушла у куће процијењена на око 300.000 КМ.

"Када је ријеч о ономе што је вода однијела из дворишта кућа, помоћних објеката, то комисије веома тешко могу да констатују прецизно, с обзиром да имамо људе којима је вода однијела дрва спремна за зиму, дијелове зимнице, а некима су уништене и грађевинске машине", рекао је Божовић новинарима у Источној Илиџи.

Он је додао да је штета након поплава јако велика, а коначна процјена ће се знати након што комисије заврше посао.

"Дио површине земљишта које се налазило под муљем послије поплава је, према процјенама комисија, око 10 хектара. Између осталог, највећу штету је претрпио комплекс Привредник гдје су потопљени насјеви пшенице. Процјењује се да ће изгубљена добит комплекса Привредник у периоду колико није радио износити око 25.000 КМ", навео је Божовић.

Он је истакао да је путна комуникација у улици Друге сарајевске бригаде стављена у функцију на нивоу макадама, као и Улица Милоша Црњанског која се налази на дијелу мјесне заједнице Младичко Поље.

"Ускоро очекујемо да ће доћи до пресвлачења ове путне комуникације асфалтом, а Другу сарајевску ћемо радити на прољеће. Оно што се није могло урадити и што превазилази могућности општине, у вези је са изградњом мостова. Тренутно тражимо начин како ћемо на дијелу гдје је био Цабин мост поставити понтонски мост", истакао је Божовић.

Он је додао да су се обратили Министарству одбране у Савјету министара да им дају понтонски мост, а да су их из Министарства упутили на Републичку управу цивилне заштите, односно да та иницијатива иде на такав начин.

"Уколико добијемо позитиван одговор, овдје ће се, ради боље комуникације становника поставити понтонски мост, а на прољеће ће се радити нови. Уколико не добијемо позитиван одговор, онда ћемо наћи начин да из средстава општине поставимо пјешачки мост", истакао је Божовић.

Када је ријеч о кориту ријеке Касиндолке, Божовић је истакао да је у овом моменту безбједно.

Говорећи о ријеци Жељезници, односно стопама моста "Ратко Мочевић" и санацији горњег дијела корита, Божовић је навео да је одржан састанак са представницима предузећа "Воде Републике Српске", те је дефинисано шта треба радити као корекцију пројектног задатка који је био 2014. године предмет тендера.

"Одређене ствари су усвојене. Имам информацију да ће током сљедеће седмице да буде потписан уговор на основу преговарачког поступка са будућим извођачем. То раде Воде Републике Српске, не општина Источна Илиџа", истакао је Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана