Борци најзаслужнији за слободу коју уживамо

Srna
Борци најзаслужнији за слободу коју уживамо

БАЊАЛУКА -  Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је борцима Републике Српске данашњи празник - Дан бораца, изразивши посебну захвалност онима који су своје животе или дијелове тијела уградили у темеље Српске. - Без њихове борбе, храбрости, јунаштва и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске и слободе српског народа. Захваљујући српским борцима ми данас имамо Републику Српску и живимо у слободи и миру - истакао је Додик.

Он је нагласио да је дужност и обавеза сваког грађанина Републике Српске да чува тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и његује сјећање не борце који су донијели слободу и мир српском народу.

- Српским борцима дугујемо вјечно поштовање и захвалност, јер су многи од њих за слободу отаџбине и наш и живот наших потомака дали највредније што су имали - живот и дијелове тијела. То никада не смијемо заборавити, а посебно институције Републике Српске морају да уложе максималан напор да породицама погинулих бораца, преживјелим борцима и ратним-војним инвалидима обезбиједе бољи живот - поручио је Додик.

Он је нагласио да се мора учинити све да права бораца и ратних војних инвалида буду поштована на најбољи могући начин.

- Морамо створити још бољи и квалитетнији начин да вама, који сте најзаслужнији за стварање Републике Српске и одбрану српског народа омогућимо остваривање свих права која заслужујете - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ пожелио је свим српским борцима и њиховим породицама много здравља и радости, нагласивши да њихова херојска борба никада не смије бити заборављена.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у честитки поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Првог српског устанка истакла је да су немјерљиви улога и значај који су борци дали у стварању и очувању Српске.
Цвијановићева је поводом Дана бораца и Првог српског устанка данас упутила честитку предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу и свим некадашњим припадницима Војске Републике Српске, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

- У име грађана Републике Српске и у своје име, свим борцима Српске упућујем најискреније честитке поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и Првог српског устанка. За све нас Дан бораца је дан када се са највећим поштовањем и уважавањем сјећамо оних који су најзаслужнији за слободу коју данас уживамо - навела је Цвијановићева у честитки.

Предсједник Српске је истакла да су улога и значај бораца у стварању и очувању Српске немјерљиви. "Обавезују нас да чувамо и јачамо Републику, а породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима пружимо сву могућу помоћ и подршку", додаје се у саопштењу.

Она је истакла да трајно опредјељење институција Српске остаје да, у сарадњи са свим организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата, наставе да раде на побољшању њиховог положаја у друштву.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Првог српског устанка да Влада Српске и институције имају трајну обавезу да предано раде на заштити права и унапређењу положаја и материјалног стандарда породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.
Вишковић је у честитки предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу и свим борцима и некадашњим припадницима Војске Републике Српске поручио да храброст и пожртвовање коју су показали припадници Војске Републике Српске борећи се за слободу у којој данас живимо, обавезују Владу да чува и гради Републику Српску.

"Данас, када обиљежавамо почетак борбе српског народа за ослобођење у Првом српском устанку, с поносом се сјећамо историјског пута Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату и са захвалношћу и поштовањем чувамо успомену на све страдале борце", наводи се у честитки премијера Вишковића.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас Дан бораца и Дан Првог српског устанка нагласивши да ће херојске битке Војске Републике Српске и жртва српског војника у борби за слободу и опстанак народа кроз историју остати заувијек урезане у вјечно сјећање и поштовање институција и грађана Српске.
Чубриловић је у честитки предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу и борцима Војске Републике Српске рекао да се данас сви са дужним пијететом сјећају оних који су своје животе узидали у темеље отаџбине и нагласио да њихова жртва никада неће и не смије бити заборављена.

"Наша обавеза је да сачувамо успомену на борце који су одбранили Републику Српску и да се заједнички боримо за њихова права и још бољи статус у друштву", наводи се у честитки предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске требало би бити изграђено у центру Бањалуке, код споменика бану Милосављевићу и у непосредној близини Палате Републике, изјавио је предсједавајући Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић.


Рогић је рекао новинарима да град Бањалука очекује да уз помоћ Владе Републике Српске буде изграђен један споменик за све погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата града Бањалуке и Републике Српске.

Он је рекао да Борачка организација Српске очекује да буде питана приликом израде идејног рјешења за споменик који би требало да има обиљежја крста и двоглавог орла.

Рогић је додао да се одустало од раније локације код џамије Ферхадија за изградњу споменика.

Одборници Скупштине града Бањалука недавно су донијели одлуку о измјени Регулационог плана дијела централног подручја града, чиме је омогућено да се уцртају идејна рјешења добијена на међународном конкурсу за уже градско језгро.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је раније новинарима да град планира током године да распише конкурс за избор идејног рјешења за спомен-обиљежје посвећено ослобођењу Бањалуке од окупације 1918. године, које ће бити на локацији старе аутобуске станице.

"Очекује се да би могао бити припремљен и конкурс за централно спомен-обиљежје одбрамбено-отаџбинског рата, што градске власти треба да договоре са Владом Републике Српске", навео је Радојичић.

Крупа на Уни 

Полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код спомен-обиљежја погинулим борцима 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде, данас је у Доњем Дубовику, административном центру општине Крупа на Уни, обиљежен Дан бораца Републике Српске.
Предсједник Борачке организације Крупа на Уни Раде Милешевић рекао је Срни да је у редовима 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде било 2.960 бораца.
"У минулом рату погинуло је 310 припадника бригаде, а њих 938 је рањено. Бригада је бранила линију дугу 46 километара", рекао је он.

Крупска бригада два пута је одликована Орденом Немањића.

Након полагања вијенаца, начелник општине Младен Кљајић уприличио је пријем за породице погинулих бораца и чланове Борачке организације општине Крупа на Уни.

Шамац

У Шамцу је одржана свечана академија поводом Дана бораца на којој је бесједио предсједник општинске Борачке организације Радован Зорановић, а уручене су и награде основцима и средњошколцима за најбоље литерарне и ликовне радове, као и побједницима у шаховском турниру.

Зорановић је на синоћњој академији рекао да је датум почетка Првог српског устанка изабран за обиљежавање Дана Борачке организације Српске зато што симболизује континуитет борбе српског народа за самосталност и слободу.

На свечаности су уручене новчане награде од 100 КМ, 50 КМ и 30 КМ ученицима основних и средњих школа за најбоље литерарне и ликовне радове, те најбољим шахистима.

Предсједник Комисије за избор и награде Милован Дујковић рекао је да је тема литерарних радова на конкурсу била "Друга посавска је и моја бригада" за средњошколце, а за основце "Теби пјевам и о теби пишем земљо моја", те да је на конкурс стигло 50 прозних и 105 ликовних радова.

У конкуренцији средњих школа прво мјесто за литерарни рад припало је Весни Мишкић, а у конкуренцији основаца Ивани Ристић из Обудовца.

Прву награду за ликовни рад освојила је ученица основне школе Илијана Јешић из Црквине.

Када је ријеч о шахистима млађих категорија прво мјесто припало је Хелени Симић, док је у конкуренцији сениора први био Горан Писаревић.

Уручене су и захвалнице истакнутим појединцима који су дали допринос развоју Борачке организације.

У културно-забавном програму учествовао је хор пјевачког друштва "Херувими".

У Шамцу су данас поводом Дана бораца положени вијенци на централни споменик палим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, на којем су урезана имена 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде, од којих су 362 била са шамачког подручја.
Вијенце су положили представници локалне заједнице Шамац и представници општинске Борачке организације.

Након полагања вијенаца предсједник Скупштине општине Шамац Николина Шкрбић рекла је новинарима да јој је част што је Борачка организација Шамац организовала да дјеца из Основне школе "Шамац" буду данас присутна приликом полагања вијенаца, а након тога да заједно посјете Спомен-собу.

"Битно је да се ми и млађе генерације подсјетимо колика је жртва бораца који су положили своје животе у темеље Републике Српске", додала је Шкрбићева.

Она је нагласила да је јединство борцима помогло да остваре најузвишенији циљ који је тада био одбрана Републике Српске.

"Треба да се ујединимо око заједниког циља да свима буде боље, да све институције од републичких до локалних воде рачуна прије свега о овим категоријама становништва како бисмо знали да ћемо, ако водимо рачуна о онима који су се уградили у темеље Републике Српске, знати водити рачуна и о млађим генерацијама", навела је Шкрбићева.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић подсјетио је да се, осим Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата, обиљежава и 216 година од подизања Првог српског устанка.

"Желимо да се сјетимо свих погинулих, да одамо почаст и хвала свим борцима који су дали своје животе да ми имамо своју Републику Српску, у којој желим да уживамо са млађим генерацијама и подсјећамо их на ту жртву", додао је Зорановић.

Котор Варош 

У Котор Варошу данас је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дан Борачке организације Републике Српске, а тим поводом положено је цвијеће и прислужене свијеће у Спомен-соби за погинуле борце.
Цвијеће су положили представници општинске Борачке организације и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић, који је служио помен за погинуле борце Војске Републике Српске, одао је захвалност погинулим борцима, истичући да се бол и туга породица не може умањити, али да сјећање на њих треба да остане трајно.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић изјавио је да је ово дан сјећања и евоцирања успомена на пут которварошких ратних јединица и сабораца који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

"Ово је прилика да се присјетимо свих палих бораца из одбрамбено-отаџбинског рата и да отргнемо од заборава све оно што су радили за нас, а то је да су дали оно највредније што су имали, своје животе. Ми то морамо да поштујемо, цијенимо, да његујемо традицију из протеклог рата и то ћемо радити и у наредном периоду", рекао је Савановић и додао да је 305 бораца положило живот за одбрану Котор Вароша.

Он је честитао празник и истакао да је 14. фебруар један од најзначајнијих датума у историји српског народа.

Савановић је навео да Република Српска и општина Котор Варош улажу максимум напора да помогну борачким категоријама, али да то сигурно није у оној мјери колико захтјева добијају.

Вишеград 

 

Служењем парастоса у манастиру Добрун код Вишеграда данас је почело обиљежавање 216 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.
Парастосу присуствују делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштиту Српске Душко Милуновић, предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, те државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Владе Србије Ненад Нерић.

Парастосу присуствују и начелници општине Вишеград Младен Ђуревић и Ново Горажде Мила Петковић, представници борачких организација регије Стара Херцеговина и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Полагање вијенаца на Споменик вожду Карађорђу у Добруну биће у 11.00 часова, док је полагање цвијећа на Централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду предвиђено у 12.00 часова, а потом обраћање званичника.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску. 

Прњавор

У Прњавору је обиљежен Дан бораца и Првог српског устанка, а тим поводом служен је парастос и положени вијенци у Спомен- храму на Вучијаку за 626 погинулих бораца са подручја општине Прњавор.
Организоване су и посјете гробним мјестима ратних команданата погинулим у протеклом рату или умрлим у послијератном периоду.

Општина Прњавор у сарадњи са Борачком организацијом током године организује парастосе у свим мјесним заједницама, а до сада је као знак сјећања на погинуле борце у протеклом рату изграђено 38 споменика и спомен-обиљежја.

У општинском буџету за ову годину за рад и активности борачких организација и удружења предвиђено је 243.000 КМ, као и 45.000 КМ за једнократне новчане помоћи појединцима из борачке популације.

Градишка 

 

 

У Градишци је данас служен парастос и положени вијенци код централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата поводом обиљежавања Дана Борачке организације и Дана бораца Републике Српске.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да треба одати пошту хиљадама бораца који су кренули на пут одбране Републике Српске, у којој се данас достојанствено живи и која се развија.

"Ових дана видимо колико је битно да се окупимо на значајне датуме, да будемо јединствени и да чувамо Републику Српску и могућност да се развијамо онако како желимо. Морамо да будемо јединствени да бисмо сачували Српску јер је она гарант опстанка српског народа на овим просторима", нагласио је Аџић, честитајући свим борцима Дан бораца Републике Српске.

Он је додао да Градска управа настоји да у што већој мјери подржи борачку популацију и рад Градске борачке организације, наводећи да су издвајања из градског буџета за борачку популацију од 2016. до ове године повећана за 18 одсто.

"Успјели смо да завршимо споменик погинулим борцима, објавимо Монографију погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке, а завршавамо и пројектно-техничку документацију за изградњу спомен-собе која ће бити посвећена, не само борцима одбрамбено-отаџбинског, него и Другог и Првог свјетског рата", додао је Аџић.

Предсједник Градске борачке организације Милован Гагић поручио је да борци морају бити јединствени у борби за очување Републике Српске и у настојањима да се обезбиједи бољи статус свим борачким категоријама.

"Борци морају бити ти који ће властима и политичарима указати да морају водити рачуна о Републици Српској и борачкој популацији", истакао је Гагић и додао да и данас има више од 150.000 бораца који предстваљају значајну снагу у борби за очување свог, али и статуса Републике Српске коју су створили.

У оквиру обиљежавања Дана БОРС-а и Дана бораца Републике Српске, у Културном центру у Градишци представљена је књига "Ратовао сам", чији је аутор ратни командант 16. Крајишке моторизоване бригаде Владо Топић.

Топић је истакао да је писао о свом ратном путу и својим утисцима о ратним дешавањима, најтежим ратним операцијама, али и веселим моментима којих је такође било.

"Књига није завршена и требало би сада писати књигу на књигу. Нисам сигуран да се сада могу одважити да пишем о ономе што сад наши људи проживљавају у рату послије рата", додао је Топић.

На свечаности у Културном центру представници Градске борачке организације додијелили су признања и захвалнице за допринос унапређењу статуса борачке популације.

Захвалницу је добио начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у Градској управи Градишка Радомир Пјанић, који је истакао да ову захвалницу доживљава као доказ добре сарадње Градске борачке организације и Одјељења на чијем је челу, као путоказ за будућу сарадњу, те признање да је добро радио свој посао.

Говорећи о значају обиљежавања Дана бораца Републике Српске, Пјанић је истакао да су Срби много пута добијали ратове, а губили послије рата, те да је и данас потребно јединство у очувању статуса Републике Српске и српског народа на овим просторима.

Захвалнице су додијељење и представницима јавних установа и предузећа које су у протеклом периоду подржале рад Борачке организације, те појединцима из мјесних борачких организација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана