Бахатим возачима трајно одузето 85 аутомобила

Анита Јанковић Речевић
Бахатим возачима трајно одузето 85 аутомобила

БАЊАЛУКА - Од возача, који су више пута угрозили безбједност саобраћаја на друмовима Српске, лани је одузето 254 возила, привремено или пак трајно, што је према ријечима стручњака огромна бројка и доказ да се многи бахато понашају за воланом због чега се мора трагати за новим рјешењима како би им се стало у крај.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС кажу да су њихови службеници у 2022. години од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја привремено одузели 169 возила, док је на основу правоснажних и извршних рјешења судова, трајно одузето 85 аутомобила, што није коначна цифра јер нису окончани сви судски поступци из прошле године.   

- Највећи број привремено одузетих возила током прошле године евидентиран је на подручју Полицијске управе Приједор гдје је привремено одузето 59 возила. То је уједно и подручје на којем је од стране надлежних судова донесено највише рјешења о трајном одузимању возила од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја у саобраћају - навели су у МУП-у РС.

Међу најчешћим прекршајима, због којих је полиција Српске привремено одузимала аутомобиле, била је вожња под утицајем алкохола и опојних дрога, одбијање тестирања на присуство наведених супстанци у организму, као и управљање возилом прије стицања возачке дозволе и током трајања мјере забране вожње.

- Основни циљ привременог одузимања возила јесте унапређење безбједности саобраћаја и адекватно санкционисање вишеструких повратника за најтеже прекршаје, онда када није постигнута сврха кажњавања изрицањем новчане казне, мјере забране управљања возилом и казнених бодова, јер исти возачи често настављају с кршењем прописа - појаснили су у МУП-у.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић сматра да су бројке о одузетим возилима за само једну годину и те како велике.

- То показује да комплетно законодавство није у довољној мјери ефикасно да спријечи возаче у кршењу прекршаја и гомилању казни. Уколико се усвоје најновије измјене Закона о основама безбједности саобраћаја у БиХ с много ригорознијим одредицама у односу на важеће, број одузетих возила само ће се додатно повећати - рекао је Радовић за “Глас”.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић каже за “Глас Српске” да је неопходно тражити нове модалитете како би се ефикасно санкционисали бахати возачи.

- Број одузетих возила показује да је безбједност саобраћаја забрињавајућа, плус гдје су други санкционисани возачи. Иако су важећим законима прописане репресивне мјере попут високих новчаних казни, одузимања возила, казнених поена, одузимање па чак и поништавање возачке дозволе, стање на путевима се и даље не поправља значајно, због чега стручна јавност мора направити анализу и видјети како даље - закључује Јаћимовић. 

Тврди да повећање казнене политике само повећава број ненаплативих казни, а никако не доприноси бољој безбједности учесника у саобраћају.

Преднацртом закона о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја који је припремило Министарство комуникација и транспорта БиХ предвиђено је привремено и трајно одузимање возила од возача који у двије године буду најмање три пута правоснажно кажњени због најтежих прекршаја у саобраћају.

Дуг

У МУП-у РС кажу да дуг у Регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији полицијски службеници не користе као основ за привремено одузимање возила, већ као доказ да се ради о повратнику у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја.

- То суд може користити као отежавајућу околност приликом одмјеравања и изрицања санкције - појаснили су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана