Жељезнице Српске обиљежиле Дан жељезничара и славу предузећа

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - Код спомен-обиљежја за 305 погинулих жељезничара у Добоју су данас положени вијенци поводом Дана жељезничара и крсне славе "Жељезница Републике Српске" - Светог Василија Острошког.

Вијенац је положио министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић који је честитао Дан и крсну славу радницима "Жељезница".

Ову прилику је искористио и да изрази сигурност да се процес реструктурисања "Жељезница Српске" одвија предвиђеним планом по чијем окончању ће се формирати три нова предузећа у оквиру холдинга, која ће моћи функционисати у складу са тржишним условима.

"Наши циљеви су да ово предузеће егзистира и да од овог предузећа имају користи не само радници већ и грађани широм Републике Српске гдје се користе услуге Жељезница Српске", изјавио је новинарима Ћорић.

Он је навео да је процес реструктурисања у поодмаклој фази, те подсјетио да је прије неколо дана била сједница Скупштине акционара на којој су донесене кључне одлуке.

"Сљедећа фаза је претварање дуга у капитал и идемо даље у смислу организационог реструктурисања и оснивање холдинга и три предузећа која ће независно пословати у оквиру холдинга", рекао је Ћорић.

Он је навео да се траже најбоље одлуке око преноса имовине, власништва над имовином, лиценци, као и свега што посједју "Жељезнице Републике Српске".

Ћорић је додао да је ријеч о сложеном процесу, захваливши Управи, на челу са вршиоцем дужности генералног директора Жељку Радићу, за које је навео да дају свој максимум, уз подршку радника и синдикалних организација које је дјелују у оквиру "Жељезница Републике Српске".

Вршилац дужности директора "Жељезница" Жељко Радић захвалио је Влади Републике Српске и ресорном министарству за досадашњу подршку како би се процес реструктурисања окончао на задовољавајући начин са профитабилним предузећима, добрим пословним билансима и задовољним радницима.

Радић је најавио да ће се по формирању нове организације приступити и новој систематизацији и организацији радних мјеста.

"Жељезнице Српске тренутно имају 2.158 радника, а циљни број је 2.098. Ако би посматрали бројеве, Жељезнице ће испоштовати тај број, али ће у наредном периоду морати побољшати структуру запослених, јер имамо значајан број радника са смањеном радном способности, инвалидитет по разним основама", изјавио је Радић.

Он је најавио да ће се такви радници морати збринути на адекватан начин и омогућити пријем одређеног броја неопходних радника у извршним службама како би предузеће могло остварити планске величине.

Данашњој манифестацији је присуствовао и градоначелник Добоја Борис Јеринић. Спомен-обиљежје за 305 погинулих жељезничара се налази испред Управне зграде у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана