Željeznice Srpske obilježile Dan željezničara i slavu preduzeća

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - Kod spomen-obilježja za 305 poginulih željezničara u Doboju su danas položeni vijenci povodom Dana željezničara i krsne slave "Željeznica Republike Srpske" - Svetog Vasilija Ostroškog.

Vijenac je položio ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić koji je čestitao Dan i krsnu slavu radnicima "Željeznica".

Ovu priliku je iskoristio i da izrazi sigurnost da se proces restrukturisanja "Željeznica Srpske" odvija predviđenim planom po čijem okončanju će se formirati tri nova preduzeća u okviru holdinga, koja će moći funkcionisati u skladu sa tržišnim uslovima.

"Naši ciljevi su da ovo preduzeće egzistira i da od ovog preduzeća imaju koristi ne samo radnici već i građani širom Republike Srpske gdje se koriste usluge Željeznica Srpske", izjavio je novinarima Ćorić.

On je naveo da je proces restrukturisanja u poodmakloj fazi, te podsjetio da je prije nekolo dana bila sjednica Skupštine akcionara na kojoj su donesene ključne odluke.

"Sljedeća faza je pretvaranje duga u kapital i idemo dalje u smislu organizacionog restrukturisanja i osnivanje holdinga i tri preduzeća koja će nezavisno poslovati u okviru holdinga", rekao je Ćorić.

On je naveo da se traže najbolje odluke oko prenosa imovine, vlasništva nad imovinom, licenci, kao i svega što posjedju "Željeznice Republike Srpske".

Ćorić je dodao da je riječ o složenom procesu, zahvalivši Upravi, na čelu sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Željku Radiću, za koje je naveo da daju svoj maksimum, uz podršku radnika i sindikalnih organizacija koje je djeluju u okviru "Željeznica Republike Srpske".

Vršilac dužnosti direktora "Željeznica" Željko Radić zahvalio je Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za dosadašnju podršku kako bi se proces restrukturisanja okončao na zadovoljavajući način sa profitabilnim preduzećima, dobrim poslovnim bilansima i zadovoljnim radnicima.

Radić je najavio da će se po formiranju nove organizacije pristupiti i novoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta.

"Željeznice Srpske trenutno imaju 2.158 radnika, a ciljni broj je 2.098. Ako bi posmatrali brojeve, Željeznice će ispoštovati taj broj, ali će u narednom periodu morati poboljšati strukturu zaposlenih, jer imamo značajan broj radnika sa smanjenom radnom sposobnosti, invaliditet po raznim osnovama", izjavio je Radić.

On je najavio da će se takvi radnici morati zbrinuti na adekvatan način i omogućiti prijem određenog broja neophodnih radnika u izvršnim službama kako bi preduzeće moglo ostvariti planske veličine.

Današnjoj manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić. Spomen-obilježje za 305 poginulih željezničara se nalazi ispred Upravne zgrade u Doboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana