Заустављено изливање Јаловине у Сашку ријеку

Srna
Заустављено изливање Јаловине у Сашку ријеку

Сребреница - У Руднику "Сасе" код Сребренице дошло је до изливања мање количине јаловине у акумулациони простор техничке воде, а затим у хидроевакуациони канал који води у Сашку ријеку, изјавио је Срни Александар Петрић, директор компаније "Грос" која се бави експлоатацијом руде олова и цинка из овог рудника.

Петрић тврди да ово изливање јаловине не може имати еколошке посљедице за околину и да је ријеч о муљу који није отрован, јер је из њега одстрањено све што би могло негативно утицати на окружење.


"До пробијања на таложнику дошло је у 8.30 часова због наглог отапања снијега и великог прилива воде у таложни простор Рудника. У складу са постојећим планом за ванредне ситуације одмах смо интервенисали и укључили раднике и механизацију тако да је брзо заустављено изливање јаловине, а до 11.00 часова санирано је оштећење", рекао је Петрић.

Он истиче да је поново у функцију враћен међуталожни насип и да се ради на његовом учвршћивању, као и на обезбјеђењу техничких могућности за чишћење језера технолошке воде.

Из "Гроса" су позвали мјештане насеља Сасе на разумијевање и истакли да чине све да се овај проблем ријеши и да се спријечи хаварија већих размјера.

Настављају се радови на санацији насипа гдје је организовано дежурство радника и механизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана