Вучуревић присвојио имовину дату епархији

Ратомир Мијановић
Вучуревић присвојио имовину дату епархији

Требиње - Окружни привредни суд у Требињу донио је одлуку којом је Градској управи Требиње забрањено располагање имовином на подручју некадашње касарне која је као неперспективна војна имовина одлуком Владе РС додијељена Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.

Предсједник Окружног привредног суда Смајил Беговић казао је да је суд донио рјешење о привременој обустави располагања неперспективном војном имовином. Он је истакао да Градска управа може да оспори поменуту одлуку до 15. фебруара.

- Епархија захумско-херцеговачка и приморска је 5. фебруара доставила приједлог и затражила мјере обезбјеђења против Градске управе Требиње у којем је наведено да одлуком Владе о расподјели неперспективне војне имовине површина од 13.000 метара квадратних треба да буде стављена на располагање Епархији захумско-херцеговачкој и приморској - казао је Беговић.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је на ванредној конференцији за новинаре да је одлука о забрани донесена на захтјев Епархије захумско-херцеговачке и приморске и да се том одлуком суда блокирају сви најављени пројекти инвеститора у Засад пољу. Он је казао да је рјешење донесено, а да граду није омогућено да се изјасни о овом питању.

- Ријеч је о класичном правном насиљу и организованом злочиначком дјеловању против грађана Требиња. Циљ је био да се активности Градске управе потпуно блокирају у изборној години. Није случајно да је рјешење донесено 9. фебруара, у вријеме када је овдје боравио предсједник РС Милорад Додик. Када смо објелоданили да се за градњу на овом простору интересују бројни инвеститори, који су требали да уложе од десет до 12 милиона евра, Окружни привредни суд по наводном захтјеву Епархије захумско-херцеговачке и приморске доноси рјешење о забрани располагања том имовином. Ово је мрачан простор, мрачних антитребињских и антихерцеговачких снага - рекао је Вучуревић.

Он је истакао да закључак Владе да дио простора у некадашњој касарни без накнаде уступи Епархији захумско-херцеговачкој и приморској нису спровела надлежна министарства и републичке институције.

- Ако је могло без накнаде, остаје питање зашто закључак није спроведен. Зато закон дефинише нешто друго - да ни република ни град имовину у јавној својини не могу предати другом без јавне лицитације и накнаде - тврди Вучуревић.

У Градском одбору СНСД-а Требиње кажу да одавно знају да Вучуревић распродаје градску имовину, али да су остали изненађени када су сазнали да продаје и имовину која није у власништву Градске управе.

- Сада је на његов добош дошла и црквена имовина. Наш став је јасан и у потпуности се залажемо за поштовање одлука институција РС - казао је шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Требиња Здравко Бутулија.

Сједница Скупштине

Славко Вучуревић је рекао да је за 15. фебруар у 12 часова заказао ванредну сједницу Скупштине града Требиња.

Једина тема на дневном реду биће рјешење Окружног привредног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана