Vučurević prisvojio imovinu datu eparhiji

Ratomir Mijanović
Vučurević prisvojio imovinu datu eparhiji

Trebinje - Okružni privredni sud u Trebinju donio je odluku kojom je Gradskoj upravi Trebinje zabranjeno raspolaganje imovinom na području nekadašnje kasarne koja je kao neperspektivna vojna imovina odlukom Vlade RS dodijeljena Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Predsjednik Okružnog privrednog suda Smajil Begović kazao je da je sud donio rješenje o privremenoj obustavi raspolaganja neperspektivnom vojnom imovinom. On je istakao da Gradska uprava može da ospori pomenutu odluku do 15. februara.

- Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska je 5. februara dostavila prijedlog i zatražila mjere obezbjeđenja protiv Gradske uprave Trebinje u kojem je navedeno da odlukom Vlade o raspodjeli neperspektivne vojne imovine površina od 13.000 metara kvadratnih treba da bude stavljena na raspolaganje Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj - kazao je Begović.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je odluka o zabrani donesena na zahtjev Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i da se tom odlukom suda blokiraju svi najavljeni projekti investitora u Zasad polju. On je kazao da je rješenje doneseno, a da gradu nije omogućeno da se izjasni o ovom pitanju.

- Riječ je o klasičnom pravnom nasilju i organizovanom zločinačkom djelovanju protiv građana Trebinja. Cilj je bio da se aktivnosti Gradske uprave potpuno blokiraju u izbornoj godini. Nije slučajno da je rješenje doneseno 9. februara, u vrijeme kada je ovdje boravio predsjednik RS Milorad Dodik. Kada smo objelodanili da se za gradnju na ovom prostoru interesuju brojni investitori, koji su trebali da ulože od deset do 12 miliona evra, Okružni privredni sud po navodnom zahtjevu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske donosi rješenje o zabrani raspolaganja tom imovinom. Ovo je mračan prostor, mračnih antitrebinjskih i antihercegovačkih snaga - rekao je Vučurević.

On je istakao da zaključak Vlade da dio prostora u nekadašnjoj kasarni bez naknade ustupi Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj nisu sprovela nadležna ministarstva i republičke institucije.

- Ako je moglo bez naknade, ostaje pitanje zašto zaključak nije sproveden. Zato zakon definiše nešto drugo - da ni republika ni grad imovinu u javnoj svojini ne mogu predati drugom bez javne licitacije i naknade - tvrdi Vučurević.

U Gradskom odboru SNSD-a Trebinje kažu da odavno znaju da Vučurević rasprodaje gradsku imovinu, ali da su ostali iznenađeni kada su saznali da prodaje i imovinu koja nije u vlasništvu Gradske uprave.

- Sada je na njegov doboš došla i crkvena imovina. Naš stav je jasan i u potpunosti se zalažemo za poštovanje odluka institucija RS - kazao je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Trebinja Zdravko Butulija.

Sjednica Skupštine

Slavko Vučurević je rekao da je za 15. februar u 12 časova zakazao vanrednu sjednicu Skupštine grada Trebinja.

Jedina tema na dnevnom redu biće rješenje Okružnog privrednog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana