Угљевик: Обиљежено 30 година од оснивања Прве мајевичке бригаде

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- У Угљевику је данас обиљежено три деценије од настанка Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске, из које је 301 борац погинуо током Одбрамбено-отаџбинског рата, а 648 их је рањено.

На градском тргу испред спомен-обиљежја служен је помен за 301 погинулог војника ове бригаде и положени су вијенци.

Претходно су начелник Угљевика Василије Перић и предсједник угљевичке Борачке организације Јован Маринковић положили вијенац на спомен-статуу пуковника Милана Јовића, хероја рата, који је синоним Прве мајевичке бригаде, а живот је дао на мјесту њеног команданта.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да Прва мајевичка бригада има велики ратни пут, 301 погинулог борца, а 648 их је рањено.

"Сви ови подаци говоре о великој војној ангажованости општине Угљевик, насељене људима храброг срца са великим патриотизмом", рекао је Маринковић новинарима.

Он је истакао да је ова бригада одликована Орденом Немањића.

"Кроз бригаду је прошло до 3.500 часних бораца, њен командант пуковник Милан Јовић храбро је погинуо на првој борбеној линији предводећи своје војнике, а за ратне заслуге и он је одликован Орденом Немањића", напомено је Маринковић.

Командант првог батаљона бригаде Ратко Ђурковић рекао је да су борци ове бригаде углавном били распоређени на планини Мајевици.

"Бригада је формирана 19. маја 1992. године одлуком штаба Војске Српске, имала је само на Мајевици седам офанзива. Бранили смо највећу коту Мајевице, Радио-релејни систем и до краја рата смо је одбранили", рекао је Ђурковић.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да се данас слави и изражава захвалност преживјелим борцима, а са друге стране присјећа свих оних који су животе дали за слободу српског народа и одбрану Републике Српске.

"Сви треба да будемо вриједни и марљиви и да се посветимо идеалима за које су се жртвовали погинули јунаци, али и да све учинимо да српски народ живи у слободи", рекао је Перић.

Након помена, одржана је свечана академија у угљевичком Центру за културу на којој је приказан документарни филм о Првој мајевичкој бригади.

У част бригаде вечерас ће на градском тргу бити одржан и концерт Миљана Миљанића и Љубише Васиљевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана