Ugljevik: Obilježeno 30 godina od osnivanja Prve majevičke brigade

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- U Ugljeviku je danas obilježeno tri decenije od nastanka Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske, iz koje je 301 borac poginuo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, a 648 ih je ranjeno.

Na gradskom trgu ispred spomen-obilježja služen je pomen za 301 poginulog vojnika ove brigade i položeni su vijenci.

Prethodno su načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsjednik ugljevičke Boračke organizacije Jovan Marinković položili vijenac na spomen-statuu pukovnika Milana Jovića, heroja rata, koji je sinonim Prve majevičke brigade, a život je dao na mjestu njenog komandanta.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da Prva majevička brigada ima veliki ratni put, 301 poginulog borca, a 648 ih je ranjeno.

"Svi ovi podaci govore o velikoj vojnoj angažovanosti opštine Ugljevik, naseljene ljudima hrabrog srca sa velikim patriotizmom", rekao je Marinković novinarima.

On je istakao da je ova brigada odlikovana Ordenom Nemanjića.

"Kroz brigadu je prošlo do 3.500 časnih boraca, njen komandant pukovnik Milan Jović hrabro je poginuo na prvoj borbenoj liniji predvodeći svoje vojnike, a za ratne zasluge i on je odlikovan Ordenom Nemanjića", napomeno je Marinković.

Komandant prvog bataljona brigade Ratko Đurković rekao je da su borci ove brigade uglavnom bili raspoređeni na planini Majevici.

"Brigada je formirana 19. maja 1992. godine odlukom štaba Vojske Srpske, imala je samo na Majevici sedam ofanziva. Branili smo najveću kotu Majevice, Radio-relejni sistem i do kraja rata smo je odbranili", rekao je Đurković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da se danas slavi i izražava zahvalnost preživjelim borcima, a sa druge strane prisjeća svih onih koji su živote dali za slobodu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske.

"Svi treba da budemo vrijedni i marljivi i da se posvetimo idealima za koje su se žrtvovali poginuli junaci, ali i da sve učinimo da srpski narod živi u slobodi", rekao je Perić.

Nakon pomena, održana je svečana akademija u ugljevičkom Centru za kulturu na kojoj je prikazan dokumentarni film o Prvoj majevičkoj brigadi.

U čast brigade večeras će na gradskom trgu biti održan i koncert Miljana Miljanića i Ljubiše Vasiljevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana