У рејону Велика Укрина засађено 1.000 комада садница смрче

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У рејону Велика Укрина на површини од 0,40 хектара засађено је 1.000 комада садница смрче, које је донирало предузеће "Стандард" из Прњавора поводом обиљежавања Свјетског дана шума, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из ресорног министарства су истакли да су у акцији пошумљавања, која је реализована јуче, учествовали и представници ресора шумарства, ловства и прераде дрвета при Министарству, те да су саднице купљене од Центра за сјеменско-расадничку произвоњу Добој.

"Предузеће Стандард је као друштвено-одговорна фирма донирало саднице у сврху подизања нових шумских засада, а саднице су посадили радници предузећа Шуме Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства су подсјетили да је Министарство у сарадњи са предузећем "Шуме Републике Српске" током претходног периода реализовало овакве иницијативе поднесене од друштвено одговорних компанија, као што су "Петропројект" Братунац и НЛБ банка Бањалука.

"Овим путем позивамо и све остале заинтероване компаније да се прикључе акцији", поручили су из Министарства.

Одлуком Генералне скуштине УН из 1971. године, 21. март се обиљежава као свјетски Дан шума и симболично има за циљ да на тај дан додатно оснажи свијест становништва о важности и вриједности шума, те уопште значају шумских екосистема за добробит човјечанства.

Међународни дан шума се сваке године обиљежава једном од тема којом се жели нагласити важност шума, а тема ове године је "Шуме и иновације – Нова рјешења за бољи свијет".

У складу са темом, кључна порука је да се уз помоћ технологија и иновација може побољшати газдовање шумама, спријечити илегално крчење, очување биоразноликости и складиштење угљеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана