U rejonu Velika Ukrina zasađeno 1.000 komada sadnica smrče

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- U rejonu Velika Ukrina na površini od 0,40 hektara zasađeno je 1.000 komada sadnica smrče, koje je doniralo preduzeće "Standard" iz Prnjavora povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva su istakli da su u akciji pošumljavanja, koja je realizovana juče, učestvovali i predstavnici resora šumarstva, lovstva i prerade drveta pri Ministarstvu, te da su sadnice kupljene od Centra za sjemensko-rasadničku proizvonju Doboj.

"Preduzeće Standard je kao društveno-odgovorna firma doniralo sadnice u svrhu podizanja novih šumskih zasada, a sadnice su posadili radnici preduzeća Šume Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva su podsjetili da je Ministarstvo u saradnji sa preduzećem "Šume Republike Srpske" tokom prethodnog perioda realizovalo ovakve inicijative podnesene od društveno odgovornih kompanija, kao što su "Petroprojekt" Bratunac i NLB banka Banjaluka.

"Ovim putem pozivamo i sve ostale zainterovane kompanije da se priključe akciji", poručili su iz Ministarstva.

Odlukom Generalne skuštine UN iz 1971. godine, 21. mart se obilježava kao svjetski Dan šuma i simbolično ima za cilj da na taj dan dodatno osnaži svijest stanovništva o važnosti i vrijednosti šuma, te uopšte značaju šumskih ekosistema za dobrobit čovječanstva.

Međunarodni dan šuma se svake godine obilježava jednom od tema kojom se želi naglasiti važnost šuma, a tema ove godine je "Šume i inovacije – Nova rješenja za bolji svijet".

U skladu sa temom, ključna poruka je da se uz pomoć tehnologija i inovacija može poboljšati gazdovanje šumama, spriječiti ilegalno krčenje, očuvanje bioraznolikosti i skladištenje ugljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana