У понедјељак обиљежавање 80 година од усташког злочина у Шушњару

Срна
У понедјељак обиљежавање 80 година од усташког злочина у Шушњару

БАЊАЛУКА - У мјесту Шушњар у општини Сански Мост у ФБиХ у понедјељак, 2. августа, биће обиљежено 80 година од усташког злочина, када је за само три дана на свиреп начин убијено око 5.500 Срба и 50 Јевреја.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске рекао је да је ријеч о једном од 31 догађаја од републичког значаја које је установио Одбор Владе Српске за његовање традиција ослободилачкх ратова.

Према његовим ријечима, усташе су на превару доводиле Србе у Сански Мост, позивале их да се јаве властима због евидентирања, јер би у супротном били сматрани одметницима.

Он је рекао да ће овај датум бити први пут обиљежен у Шушњару на републичком нивоу, а послије тога и у Новом Граду, у Водичеву, у зазеоку Вуруне гдје је убијено 1.100 Срба.

"Само на Илиндан у засеоку Вуруне је убијено 97 Срба од којих 51 дијете. Тај крволочни злочин усташа предводила је Францика Замола, жена монструм, а прва жртва је била Мара Вуруна, која је била пред порођајем. Овај злочин преживио је само десетогодишњи дјечак", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Милуновић је истакао да су злочини над српским народом у Другом свјетском рату у претходном систему прикривани ради братства и јединства.

Програмом обиљежавања у 10.30 часова предвиђено је служење парастоса за убијене цивиле, у 10.50 часова полагање вјенаца и цвијећа на спомен-комплекс у Шушњару, те у 11.00 часова обраћање званичника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана