U ponedjeljak obilježavanje 80 godina od ustaškog zločina u Šušnjaru

Srna
U ponedjeljak obilježavanje 80 godina od ustaškog zločina u Šušnjaru

BANjALUKA - U mjestu Šušnjar u opštini Sanski Most u FBiH u ponedjeljak, 2. avgusta, biće obilježeno 80 godina od ustaškog zločina, kada je za samo tri dana na svirep način ubijeno oko 5.500 Srba i 50 Jevreja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rekao je da je riječ o jednom od 31 događaja od republičkog značaja koje je ustanovio Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkh ratova.

Prema njegovim riječima, ustaše su na prevaru dovodile Srbe u Sanski Most, pozivale ih da se jave vlastima zbog evidentiranja, jer bi u suprotnom bili smatrani odmetnicima.

On je rekao da će ovaj datum biti prvi put obilježen u Šušnjaru na republičkom nivou, a poslije toga i u Novom Gradu, u Vodičevu, u zazeoku Vurune gdje je ubijeno 1.100 Srba.

"Samo na Ilindan u zaseoku Vurune je ubijeno 97 Srba od kojih 51 dijete. Taj krvoločni zločin ustaša predvodila je Francika Zamola, žena monstrum, a prva žrtva je bila Mara Vuruna, koja je bila pred porođajem. Ovaj zločin preživio je samo desetogodišnji dječak", rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Milunović je istakao da su zločini nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu u prethodnom sistemu prikrivani radi bratstva i jedinstva.

Programom obilježavanja u 10.30 časova predviđeno je služenje parastosa za ubijene civile, u 10.50 časova polaganje vjenaca i cvijeća na spomen-kompleks u Šušnjaru, te u 11.00 časova obraćanje zvaničnika.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana