У Бијељини уручени кључеви 18 новоизграђених кућа

Срна
У Бијељини уручени кључеви 18 новоизграђених кућа

БИЈЕЉИНА - У Бијељини су данас за 18 породица уручени кључеви кућа изграђених у оквиру Програма за опоравак од поплава који финансира ЕУ, а реализују локална управа и УНДП, саопштено је из Градске управе.

Ријеч је о породицама из Балатуна, Броца, Пучила, Батковића, Попова, Амајлија, Патковаче, Дијелова и једној породици која живи на урбаном подручју Бијељине.

Изградња 18 кућа дио је друге фазе програма у којој ће на подручју Бијељине бити изграђено укупно 50 кућа породицама чији су стамбени објекти неповратно уништени у поплавама, те обновљене 132 куће.

Кључеве новоизграђених 18 кућа на церемонији у Градској управи Бијељине уручили су шеф кооперација у Делегацији ЕУ у БиХ Рихард Маша, замјеник резидентног представника УНДП-а Сукроб Хошмухамедов и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Маша је у обраћању на скупу оцијенио да је реализација овог пројекта примјер солидарности ЕУ која у случају потребе помаже, не само својим члановима, него и другим земљама.

"У Бијељини смо радили на обнови и изградњи кућа и допремали помоћ породицама које се баве пољопривредом, а помогли смо и у обнови вртића. У првој фази ЕУ је само за Бијељину издвојила 8,2 милиона КМ, а за цијелу БиХ 84 милиона евра", рекао је Маша.

Сарадњу града Бијељина са донаторима позитивно је оцијенио представник УНДП-а Хошмухамедов који је навео да се радило са заједничким циљем да се помогне људима чија је имовина страдала у поплавама.

"Ова фаза програма вриједна је 2,7 милиона КМ, а укупна вриједност помоћи упућене становништву Бијељине у двије фазе програма је скоро 11 милиона КМ", рекао је Хошмухамедов и додао да се радује наставку сарадње са Мисијом ЕУ и Градском управом у Бијељини на новим пројектима.

Град Бијељина је за изградњу кућа издвојио у просјеку по 12.000 КМ за сваки објекат, што укључује директну уплату 5.000 КМ по објекту, издавање грађевинских и употребних дозвола, њихово прикључење на електро и водоводну мрежу, изградњу септичких јама и сличне радове.

Уз захвалност ЕУ и УНДП-у на подршци у обнови од поплава, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је изразио наду да ће наредни пројекти који ће се заједнички реализовати бити посвећени заштити од поплава, али и развојни.

"Надам се да нећемо поново доживјети поплаве јер је регулација ријеке Јање при крају, насип на Сави је завршен, Мајевички ободни канал и канал кроз Бијељину се раде и остаје нам да заједничким снагама изградимо Дрински насип, јер само тада можемо бити безбједни од високих вода", поручио је Мићић.

Након церемоније уручења кључева у Градској управи, представници ЕУ, УНДП-а и града Бијељина посјетили су домаћинство Јове Тешића у Поповима - једног од корисника чија је кућа поново изграђена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана