U Bijeljini uručeni ključevi 18 novoizgrađenih kuća

Srna
U Bijeljini uručeni ključevi 18 novoizgrađenih kuća

BIJELjINA - U Bijeljini su danas za 18 porodica uručeni ključevi kuća izgrađenih u okviru Programa za oporavak od poplava koji finansira EU, a realizuju lokalna uprava i UNDP, saopšteno je iz Gradske uprave.

Riječ je o porodicama iz Balatuna, Broca, Pučila, Batkovića, Popova, Amajlija, Patkovače, Dijelova i jednoj porodici koja živi na urbanom području Bijeljine.

Izgradnja 18 kuća dio je druge faze programa u kojoj će na području Bijeljine biti izgrađeno ukupno 50 kuća porodicama čiji su stambeni objekti nepovratno uništeni u poplavama, te obnovljene 132 kuće.

Ključeve novoizgrađenih 18 kuća na ceremoniji u Gradskoj upravi Bijeljine uručili su šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Rihard Maša, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Sukrob Hošmuhamedov i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Maša je u obraćanju na skupu ocijenio da je realizacija ovog projekta primjer solidarnosti EU koja u slučaju potrebe pomaže, ne samo svojim članovima, nego i drugim zemljama.

"U Bijeljini smo radili na obnovi i izgradnji kuća i dopremali pomoć porodicama koje se bave poljoprivredom, a pomogli smo i u obnovi vrtića. U prvoj fazi EU je samo za Bijeljinu izdvojila 8,2 miliona KM, a za cijelu BiH 84 miliona evra", rekao je Maša.

Saradnju grada Bijeljina sa donatorima pozitivno je ocijenio predstavnik UNDP-a Hošmuhamedov koji je naveo da se radilo sa zajedničkim ciljem da se pomogne ljudima čija je imovina stradala u poplavama.

"Ova faza programa vrijedna je 2,7 miliona KM, a ukupna vrijednost pomoći upućene stanovništvu Bijeljine u dvije faze programa je skoro 11 miliona KM", rekao je Hošmuhamedov i dodao da se raduje nastavku saradnje sa Misijom EU i Gradskom upravom u Bijeljini na novim projektima.

Grad Bijeljina je za izgradnju kuća izdvojio u prosjeku po 12.000 KM za svaki objekat, što uključuje direktnu uplatu 5.000 KM po objektu, izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, njihovo priključenje na elektro i vodovodnu mrežu, izgradnju septičkih jama i slične radove.

Uz zahvalnost EU i UNDP-u na podršci u obnovi od poplava, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je izrazio nadu da će naredni projekti koji će se zajednički realizovati biti posvećeni zaštiti od poplava, ali i razvojni.

"Nadam se da nećemo ponovo doživjeti poplave jer je regulacija rijeke Janje pri kraju, nasip na Savi je završen, Majevički obodni kanal i kanal kroz Bijeljinu se rade i ostaje nam da zajedničkim snagama izgradimo Drinski nasip, jer samo tada možemo biti bezbjedni od visokih voda", poručio je Mićić.

Nakon ceremonije uručenja ključeva u Gradskoj upravi, predstavnici EU, UNDP-a i grada Bijeljina posjetili su domaćinstvo Jove Tešića u Popovima - jednog od korisnika čija je kuća ponovo izgrađena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana