Требиње: Отворен други сајам херцеговачких производа

Срна
Требиње: Отворен други сајам херцеговачких производа

ТРЕБИЊЕ- У Требињу је данас отворен други сајам херцеговачких производа “Херцег фест” на коме су своје производе представили 24 излагача “Херцеговачке куће”.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је ово резултат добре политике градских структура власти и људи који се баве примарном производњом, те да је ово најбоља манифестација да се покаже шта се заједнички може урадити.

Кошарац је истакао да је веома важно обезбиједити тржиште за производе из Републике Српске, како у БиХ тако и на спољнотрговинском плану, те да га радују искораци Аграрног фонда и града када је ријеч о концепту “Херцеговачке куће”.

“Требиње дефинитивно постаје сајамски град и то је један од епитета који у наредном периоду треба да краси Требиње”, рекао је Кошарац новинарима.

Он је додао да су овђе видљиви напори града Требиња и институција Републике Српске, Министарства пољопривреде, те напоменуо да и заједнички ниво има своју улогу да се обезбиједи подршка организацији оваквих сајмова.

“Треба да заједно афирмишемо ван граница Српске и БиХ оно што имају Херцеговина, Крајина, Семберија, Романија и подручја у ФБиХ и да покушамо наћи најбољи начин да заштитимо одређене производе и то ће бити сљедећи корак на којима ћемо радити”, рекао је Кошарац.

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина рекао је да је други фестивал херцеговачких производа резервисан само за произвођаче који имају кооперантски уговор са Аграрним фондом, односно чији се производи већ налазе на полицама “Херцеговачке куће”.

“Излагачи су су данас приказали гастрономску раскош Херцеговине. Жељели смо да туристима којих је сваки дан више у Требињу прикажемо што већи број наших традиционалних производа и све оно што могу да купе у жХерцеговачкој кућиж”, рекао је Дутина.

Он је додао да произвођачи у “Херцеговачкој кући” сваким даном имају неки нови производ да понуде, те да је са почетних 180 артикала број производа повећан на више од 1.000 артикала.

“Радује и то да је 10 одсто наших коопераната започело сопствени бизис и самостално се крећу на тржишту и што је циљ осивања жХерецговачке кућеж, јачање малих пољопривредних произвођача и подршка да нађу своје мјесто на тржишту”, рекао је Дутина новинарима.

Један од излагача на Херцег фесту је и Вања Гудељ, представник газдинства “Гудељ” које се баве производњом ликера, џемова и слатког, а која је први пут на сајму херцеговачких производа.

Она је истакла да овакав вид промоције производа значи много ради лакше препознатљивости производа газдинства код потенцијалних купаца.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана