Trebinje: Otvoren drugi sajam hercegovačkih proizvoda

Srna
Trebinje: Otvoren drugi sajam hercegovačkih proizvoda

TREBINjE- U Trebinju je danas otvoren drugi sajam hercegovačkih proizvoda “Herceg fest” na kome su svoje proizvode predstavili 24 izlagača “Hercegovačke kuće”.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je ovo rezultat dobre politike gradskih struktura vlasti i ljudi koji se bave primarnom proizvodnjom, te da je ovo najbolja manifestacija da se pokaže šta se zajednički može uraditi.

Košarac je istakao da je veoma važno obezbijediti tržište za proizvode iz Republike Srpske, kako u BiH tako i na spoljnotrgovinskom planu, te da ga raduju iskoraci Agrarnog fonda i grada kada je riječ o konceptu “Hercegovačke kuće”.

“Trebinje definitivno postaje sajamski grad i to je jedan od epiteta koji u narednom periodu treba da krasi Trebinje”, rekao je Košarac novinarima.

On je dodao da su ovđe vidljivi napori grada Trebinja i institucija Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, te napomenuo da i zajednički nivo ima svoju ulogu da se obezbijedi podrška organizaciji ovakvih sajmova.

“Treba da zajedno afirmišemo van granica Srpske i BiH ono što imaju Hercegovina, Krajina, Semberija, Romanija i područja u FBiH i da pokušamo naći najbolji način da zaštitimo određene proizvode i to će biti sljedeći korak na kojima ćemo raditi”, rekao je Košarac.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina rekao je da je drugi festival hercegovačkih proizvoda rezervisan samo za proizvođače koji imaju kooperantski ugovor sa Agrarnim fondom, odnosno čiji se proizvodi već nalaze na policama “Hercegovačke kuće”.

“Izlagači su su danas prikazali gastronomsku raskoš Hercegovine. Željeli smo da turistima kojih je svaki dan više u Trebinju prikažemo što veći broj naših tradicionalnih proizvoda i sve ono što mogu da kupe u žHercegovačkoj kućiž”, rekao je Dutina.

On je dodao da proizvođači u “Hercegovačkoj kući” svakim danom imaju neki novi proizvod da ponude, te da je sa početnih 180 artikala broj proizvoda povećan na više od 1.000 artikala.

“Raduje i to da je 10 odsto naših kooperanata započelo sopstveni bizis i samostalno se kreću na tržištu i što je cilj osivanja žHerecgovačke kućež, jačanje malih poljoprivrednih proizvođača i podrška da nađu svoje mjesto na tržištu”, rekao je Dutina novinarima.

Jedan od izlagača na Herceg festu je i Vanja Gudelj, predstavnik gazdinstva “Gudelj” koje se bave proizvodnjom likera, džemova i slatkog, a koja je prvi put na sajmu hercegovačkih proizvoda.

Ona je istakla da ovakav vid promocije proizvoda znači mnogo radi lakše prepoznatljivosti proizvoda gazdinstva kod potencijalnih kupaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana