Тешка ситуација у Требињу, љекари поручују: Умјесто да поштујемо мјере, навикавамо се на смрт

Милијана Латиновић
Foto: mojahercegovina.info

ТРЕБИЊЕ - Изгубили смо још два пацијента. Посебну тежину ситуацији даје то што умјесто да се чувамо, да из страха од вируса корона поштујемо мјере, ми се навикавамо на смрт. То није добро.

Тим ријечима за “Глас Српске” ситуацију у требињској болници описује помоћник директора за медицинске послове у тој здравственој установи Станко Буха.

Према његовим ријечима, у Болници у Требињу константно је хоспитализовано око 93 обољелих од “ковида”, од којих је скоро 70 на неком виду терапије кисеоником.

- Релативно добро се носимо са овом ситуацијом у нади да неће бити горе, али је сваки дан нова неизвјесност. Сви су се некако почели навикавати на смрт, на тешкоћу, и становништво и медицински радници - истакао је Буха.

Иако су одавно на измаку снага, додаје, и љекари и остало особље се труде да свој посао обављају на најбољи могући начин, али су умор и исцрпљеност понекад и превише видљиви.

- Повукли смо све специјализанте из Београда и Бањалуке и захваљујући томе љекара има и стижемо све, али медицинске сестре су на измаку снаге. Комуникација је високим тоновима, плане се за секунд, нервоза је све присутнија и свима је очигледно свега преко главе - рекао је Буха, апелујући на све Требињце да поштују епидемиолошке мјере како бисмо сви заједно што прије изашли из ове ситуације.

Да ни у другим болницама у Српској ситуација није добра, потврђује јучерашњи извјештај Института за јавно здравство РС према којем је хоспитализовано 1.399 обољелих од “ковида”, од чега 611 у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, а 788 у осталим болницама.

- На респиратору је 115 особа, од чега 59 у УКЦ-у - навели су у Институту. Осим тога, показује извјештај, у УКЦ-у је укупно 335 особа на кисеоничкој терапији. 

Према подацима Института, вирус корона је за 24 часа потврђен код још 111 особа од 631 тестираног. Највише новозаражених, 61 је из Бањалуке.

Институту је пријављено и 26 смртних исхода, чиме је број преминулих од посљедица заразе вирусом корона достигао 2.963.

Ништа боља ситуација није ни у ФБиХ, гдје је, према јучерашњим подацима федералног Завода за јавно здравство, за 24 часа забиљежен 21 смртни случај, чиме је број преминулих порастао на 4.205, док је зараза потврђена код још 1.008 грађана.

Нови случајеви регистровани су у свим кантонима, а тренутно је у ФБиХ активно 19.706 случајева позитивних на вирус корона.

Ревакцинација

У Требињу су током протеклог викенда ревакцинисане 864 особе старије од 65 година које су прву дозу руске вакцине “спутњик В” примиле 20. и 21. марта, рекла је епидемиолог у Дому здравља Јелена Дурић.

- Још давно смо позвали да се пријављују хронични болесници и особе које спадају у друге приоритетне групе, па и они који нису у приоритетним групама, да бисмо све имали у евиденцији и могли да их вакцинишемо оног момента када добијемо вакцине - рекла је Дурићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана