Teška situacija u Trebinju, ljekari poručuju: Umjesto da poštujemo mjere, navikavamo se na smrt

Milijana Latinović
Foto: mojahercegovina.info

TREBINjE - Izgubili smo još dva pacijenta. Posebnu težinu situaciji daje to što umjesto da se čuvamo, da iz straha od virusa korona poštujemo mjere, mi se navikavamo na smrt. To nije dobro.

Tim riječima za “Glas Srpske” situaciju u trebinjskoj bolnici opisuje pomoćnik direktora za medicinske poslove u toj zdravstvenoj ustanovi Stanko Buha.

Prema njegovim riječima, u Bolnici u Trebinju konstantno je hospitalizovano oko 93 oboljelih od “kovida”, od kojih je skoro 70 na nekom vidu terapije kiseonikom.

- Relativno dobro se nosimo sa ovom situacijom u nadi da neće biti gore, ali je svaki dan nova neizvjesnost. Svi su se nekako počeli navikavati na smrt, na teškoću, i stanovništvo i medicinski radnici - istakao je Buha.

Iako su odavno na izmaku snaga, dodaje, i ljekari i ostalo osoblje se trude da svoj posao obavljaju na najbolji mogući način, ali su umor i iscrpljenost ponekad i previše vidljivi.

- Povukli smo sve specijalizante iz Beograda i Banjaluke i zahvaljujući tome ljekara ima i stižemo sve, ali medicinske sestre su na izmaku snage. Komunikacija je visokim tonovima, plane se za sekund, nervoza je sve prisutnija i svima je očigledno svega preko glave - rekao je Buha, apelujući na sve Trebinjce da poštuju epidemiološke mjere kako bismo svi zajedno što prije izašli iz ove situacije.

Da ni u drugim bolnicama u Srpskoj situacija nije dobra, potvrđuje jučerašnji izvještaj Instituta za javno zdravstvo RS prema kojem je hospitalizovano 1.399 oboljelih od “kovida”, od čega 611 u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, a 788 u ostalim bolnicama.

- Na respiratoru je 115 osoba, od čega 59 u UKC-u - naveli su u Institutu. Osim toga, pokazuje izvještaj, u UKC-u je ukupno 335 osoba na kiseoničkoj terapiji. 

Prema podacima Instituta, virus korona je za 24 časa potvrđen kod još 111 osoba od 631 testiranog. Najviše novozaraženih, 61 je iz Banjaluke.

Institutu je prijavljeno i 26 smrtnih ishoda, čime je broj preminulih od posljedica zaraze virusom korona dostigao 2.963.

Ništa bolja situacija nije ni u FBiH, gdje je, prema jučerašnjim podacima federalnog Zavoda za javno zdravstvo, za 24 časa zabilježen 21 smrtni slučaj, čime je broj preminulih porastao na 4.205, dok je zaraza potvrđena kod još 1.008 građana.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima, a trenutno je u FBiH aktivno 19.706 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Revakcinacija

U Trebinju su tokom proteklog vikenda revakcinisane 864 osobe starije od 65 godina koje su prvu dozu ruske vakcine “sputnjik V” primile 20. i 21. marta, rekla je epidemiolog u Domu zdravlja Jelena Durić.

- Još davno smo pozvali da se prijavljuju hronični bolesnici i osobe koje spadaju u druge prioritetne grupe, pa i oni koji nisu u prioritetnim grupama, da bismo sve imali u evidenciji i mogli da ih vakcinišemo onog momenta kada dobijemo vakcine - rekla je Durićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana