Српчанима подијељене саднице: Поврће из домаћег узгоја прехраниће 30 породица

Д. Ј.
Српчанима подијељене саднице: Поврће из домаћег узгоја прехраниће 30 породица

СРБАЦ - За 30 пољопривредника из Српца, којима су одобрени пластеници површине 100 квадратних метара са системом за наводњавање, ових дана је подијељено 360 садница паприке бабуре, роге, парадајза и краставца.

Пољопривредни материјал је достављен у склопу друге фазе пројекта развоја пластеничке производње који спроводе Фонд за развој и запошљавање и општина Србац.

Саднице је добио и Стојан Миличевић из Ножичког, стоодстотни ратни војни инвалид, који је рекао да већ има један пластеник али је дотрајао те да ће му добро доћи нови који има јачу конструкцију.

- Производим поврће углавном за своју породицу јер имам петоро унучади и желим да једу домаће. Ово ми много значи јер све што сами произведемо је здравије, а својој дјеци не препоручујем да купују храну из увоза. Сијемо свашта помало, углавном за своју породицу - рекао је Миличевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су прије неколико дана подијељене саднице и за 25 корисника који су добили пластенике у првој фази пројекта.

Он каже да се приводи крају монтирање свих пластеника а одржане су и двије обуке за пољопривреднике на тему технологије производње поврћа у пластенику и могућих проблема у производњи.

- Кориснике ће обићи стручни предавач Драшко Башић од којег ће на лицу мјеста добити сугестије и упуте који ће им бити од користи у пластеничкој производњи - рекао је Михољчић.

Пројекат финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу и Развојни програм Уједињених нација УНДП БиХ, а реализује се уз подршку Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства финансија РС.

Вриједност друге фазе пројекта је 90.745 КМ, од чега су 75 одсто донаторска средства, а 25 одсто су средства општине Србац и корисника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана