Srpčanima podijeljene sadnice: Povrće iz domaćeg uzgoja prehraniće 30 porodica

D. J.
Srpčanima podijeljene sadnice: Povrće iz domaćeg uzgoja prehraniće 30 porodica

SRBAC - Za 30 poljoprivrednika iz Srpca, kojima su odobreni plastenici površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje, ovih dana je podijeljeno 360 sadnica paprike babure, roge, paradajza i krastavca.

Poljoprivredni materijal je dostavljen u sklopu druge faze projekta razvoja plasteničke proizvodnje koji sprovode Fond za razvoj i zapošljavanje i opština Srbac.

Sadnice je dobio i Stojan Miličević iz Nožičkog, stoodstotni ratni vojni invalid, koji je rekao da već ima jedan plastenik ali je dotrajao te da će mu dobro doći novi koji ima jaču konstrukciju.

- Proizvodim povrće uglavnom za svoju porodicu jer imam petoro unučadi i želim da jedu domaće. Ovo mi mnogo znači jer sve što sami proizvedemo je zdravije, a svojoj djeci ne preporučujem da kupuju hranu iz uvoza. Sijemo svašta pomalo, uglavnom za svoju porodicu - rekao je Miličević.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da su prije nekoliko dana podijeljene sadnice i za 25 korisnika koji su dobili plastenike u prvoj fazi projekta.

On kaže da se privodi kraju montiranje svih plastenika a održane su i dvije obuke za poljoprivrednike na temu tehnologije proizvodnje povrća u plasteniku i mogućih problema u proizvodnji.

- Korisnike će obići stručni predavač Draško Bašić od kojeg će na licu mjesta dobiti sugestije i upute koji će im biti od koristi u plasteničkoj proizvodnji - rekao je Miholjčić.

Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP BiH, a realizuje se uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija RS.

Vrijednost druge faze projekta je 90.745 KM, od čega su 75 odsto donatorska sredstva, a 25 odsto su sredstva opštine Srbac i korisnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana