Сребреница: Подјела заштитних маски за Дан борбе против дијабетеса

Срна
Сребреница: Подјела заштитних маски за Дан борбе против дијабетеса

СРЕБРЕНИЦА - Удружење обољелих од дијабетеса из Сребренице данас је, поводом Међународног дана борбе против ове болести - 14. новембра, организовало акцију бесплатне подјеле заштитних маски за превентиву од вируса корона и стручни материјал за борбу и живот са шећерном болести.

Предсједник удружења дијабетичара Сребреница Милош Николић изјавио је Срни да због епидемилошких мјера ове године нису организовали традиционалне уличне акције мјерења нивоа шећера у крви, притиска и тјелесне тежине, него су се одлучили да набаве и бесплатно подијеле одређену количину заштитних маски пролазницима и пропагандни материјал о појави, узроцима, лијечењу и животу са шећерном болешћу.

Он је истакао да циљ ове акције јесте заштита здравља становништва и указивање на опасност и потребу поштовања мјера заштите од ширења вируса корона који је смртоносан за хроничне болеснике, међу којима су дијабетичари једна од најризичнијих група.

Акцију традиционално организује Удружење дијабетичара уз подршку Средњошколског центра, односно ученика Медицинске школе, Црвеног крста и продајног центра “Зворничанка” из Сребренице.

Удружење дијабетичара Сребреница броји 107 чланова иако је број обољелих двоструко већи у овој општини.

Ово удружење сваке године низом активности обиљежи Међународни дан борбе против дијабетиса и организује више едукативних и хуманитарних активности за своје чланове, те мјерење тромјесечног профила нивоа шећера у крви и специјалистичке прегледе за најугроженије чланове.

Због мјера заштите од вируса корона данашњи Међународни дан борбе против дијабетеса обиљежен је скромније, без окупљања и груписања већег броја грађана и уз поштовање заштитних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана