Србац: Ничу нова игралишта и теретане на отвореном

Дејан Јовичић
Србац: Ничу нова игралишта и теретане на отвореном

СРБАЦ - Дјеца и млади из Српца добиће до краја године нови простор за игру и рекреацију захваљујући иницијативи омладинских неформалних група које су кандидовале 19 пројеката на јавни позив локалне управе и добиле зелено свјетло да крену у реализацију својих идеја.

Највише садржаја недостаје малишанима предшколског узраста из руралних средина, због чега су омладинци из Ситнеша, Разбоја Љевчанског и Повелича кандидовали изградњу игралишта, док су њихови вршњаци из Корова и Срђевића изразили жељу да уреде игралишта на којима се сваке вечери окупља доста рекреативаца.

Бојан Кљајчин из Гламочана каже да је њихова група кандидовала пројекат адаптације терена за одбојку на пијеску и изградње теретане на отвореном у сусједном селу Бардача за потребе око 50 младих.

- Доста омладине долази код дома у Бардачи како би играли одбојку и потребна су нам средства за нову мрежу, што ћемо обезбиједити кроз овај пројекат. Такође ћемо направити опрему за стреет њоркоут како би млади у природи развијали здрав дух у здравом тијелу - рекао је Кљајчин.

Теретана на отвореном биће постављена и у центру Ситнеша, а уредиће и постојеће справе које су постављене на зеленој површини код стадиона за мале спортове. Планирана је и изградња трибина код игралишта за одбојку на пијеску у Ножичком као и проширење полигона на којем млади могу вјежбати војно-полицијску симулацију, по узору на популарни паинтбалл.

Своје спортске вјештине млади ће развијати и кроз новоосновани Омладински стонотениски клуб чији чланови су кандидовали пројекат набавке стола и реквизита за стони тенис.

- Примијетили смо у посљедње вријеме велико интересовање за стони тенис кроз разне турнире невладиних организација па смо одлучили да оснујемо аматерски клуб. Одржали смо оснивачку скупштину, а у току је процес регистрације у суду. Уз подршку општине набавићемо сто, рекете, лоптице и мајице, што ће нам помоћи да кренемо са радом и надамо се да ћемо окупити значајан број чланова - рекао је представник групе Ранко Шикман.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је максималан износ средстава који је било могуће тражити износио до 1.500 КМ по захтјеву, а укупно ће бити издвојено 12.244 марке из општинског буџета.

- Одобрили смо 11 од пристиглих 19 пројеката, а преосталих осам се односило на радове у мјесним домовима, али нису могли бити финансирани у склопу овог јавног позива због ограничених средстава. Међутим, одлучили смо да финансирамо и ових осам у склопу редовних средстава која се издвајају из буџета општине, а која су планирана за реконструкцију домова, тако да ће укупан износ бити још већи - рекао је Драгосављевић.

Право учешћа на јавном позиву имале су омладинске неформалне групе са подручја општине састављене од најмање три особе старости од 15 до 30 година.

Израда зимнице

На јавном позиву општине подржан је и пројекат обуке младих за израду зимнице по традиционалним рецептима. Планиране су три практичне радионице прераде воћа и поврћа за око 60 полазника са којима ће радити чланице Удружења жена Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана