Srbac: Niču nova igrališta i teretane na otvorenom

Dejan Jovičić
Srbac: Niču nova igrališta i teretane na otvorenom

SRBAC - Djeca i mladi iz Srpca dobiće do kraja godine novi prostor za igru i rekreaciju zahvaljujući inicijativi omladinskih neformalnih grupa koje su kandidovale 19 projekata na javni poziv lokalne uprave i dobile zeleno svjetlo da krenu u realizaciju svojih ideja.

Najviše sadržaja nedostaje mališanima predškolskog uzrasta iz ruralnih sredina, zbog čega su omladinci iz Sitneša, Razboja Ljevčanskog i Poveliča kandidovali izgradnju igrališta, dok su njihovi vršnjaci iz Korova i Srđevića izrazili želju da urede igrališta na kojima se svake večeri okuplja dosta rekreativaca.

Bojan Kljajčin iz Glamočana kaže da je njihova grupa kandidovala projekat adaptacije terena za odbojku na pijesku i izgradnje teretane na otvorenom u susjednom selu Bardača za potrebe oko 50 mladih.

- Dosta omladine dolazi kod doma u Bardači kako bi igrali odbojku i potrebna su nam sredstva za novu mrežu, što ćemo obezbijediti kroz ovaj projekat. Takođe ćemo napraviti opremu za street njorkout kako bi mladi u prirodi razvijali zdrav duh u zdravom tijelu - rekao je Kljajčin.

Teretana na otvorenom biće postavljena i u centru Sitneša, a urediće i postojeće sprave koje su postavljene na zelenoj površini kod stadiona za male sportove. Planirana je i izgradnja tribina kod igrališta za odbojku na pijesku u Nožičkom kao i proširenje poligona na kojem mladi mogu vježbati vojno-policijsku simulaciju, po uzoru na popularni paintball.

Svoje sportske vještine mladi će razvijati i kroz novoosnovani Omladinski stonoteniski klub čiji članovi su kandidovali projekat nabavke stola i rekvizita za stoni tenis.

- Primijetili smo u posljednje vrijeme veliko interesovanje za stoni tenis kroz razne turnire nevladinih organizacija pa smo odlučili da osnujemo amaterski klub. Održali smo osnivačku skupštinu, a u toku je proces registracije u sudu. Uz podršku opštine nabavićemo sto, rekete, loptice i majice, što će nam pomoći da krenemo sa radom i nadamo se da ćemo okupiti značajan broj članova - rekao je predstavnik grupe Ranko Šikman.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je maksimalan iznos sredstava koji je bilo moguće tražiti iznosio do 1.500 KM po zahtjevu, a ukupno će biti izdvojeno 12.244 marke iz opštinskog budžeta.

- Odobrili smo 11 od pristiglih 19 projekata, a preostalih osam se odnosilo na radove u mjesnim domovima, ali nisu mogli biti finansirani u sklopu ovog javnog poziva zbog ograničenih sredstava. Međutim, odlučili smo da finansiramo i ovih osam u sklopu redovnih sredstava koja se izdvajaju iz budžeta opštine, a koja su planirana za rekonstrukciju domova, tako da će ukupan iznos biti još veći - rekao je Dragosavljević.

Pravo učešća na javnom pozivu imale su omladinske neformalne grupe sa područja opštine sastavljene od najmanje tri osobe starosti od 15 do 30 godina.

Izrada zimnice

Na javnom pozivu opštine podržan je i projekat obuke mladih za izradu zimnice po tradicionalnim receptima. Planirane su tri praktične radionice prerade voća i povrća za oko 60 polaznika sa kojima će raditi članice Udruženja žena Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana