”Сомовијада” на Билећком језеру окупила 25 домаћих и екипа из региона

Срна
”Сомовијада” на Билећком језеру окупила 25 домаћих и екипа из региона

БИЛЕЋА - Традиционална “Сомовијада” која је данас одржана на Билећком језеру, окупила је 25 домаћих и екипа из региона, а најбољи су били Билећани који су уловили сомове укупне тежине 17,4 килограма.

Друго и треће мјесто заузеле су такође посаде из Билеће са уловом од 14,3 килограма за друго мјесто и 6,6 килограма за треће мјесто.

Највећи појединачни примјерак био је сом тежине 16 килограма.

Најбољима су на свечаности у Билећи додијељене награде - за прво мјесто 1.000 КМ, за друго 500 КМ, а за треће 200 КМ.

Билећка “Сомовијада” ове године је била међународног карактера, јер су осим из Републике Српске, учествовали и такмичари из Србије и Црне Горе, рекао је новинарима директор Спортско-риболовног друштва Билећа Миодраг Асановић.

Он је истакао да је задовољан одзивом такмичара, којих је било 46, распоређених у 25 екипа.

 “Позвао бих све рибаре и људе добре воље да посјете Билећу и Билећко језеро и ову нашу љепоту и сигуран сам ко дође први пут да ће се опет вратити, јер има шта да види, а рибари имају шта да улове, на крају нека дођу да се дружимо”, поручио је Асановић.

Билећка “Сомовијада” је такмичење у лову сома варалицом и бућком, а одржава се у организацији Спортско-риболовног друштва Билећа сваке године крајем јула или почетком августа.

Према ријечима Асановића, Билећко језеро има немјерљив потенцијал за спортски риболов, прије свега због површине воде од 33 километра квадратна, дужине језера од 18 километара и ширине 4,5 киломтара, истакавши да је врло богато рибљим фондом.

“Билећко језеро постаје све познатије по улову сомова капиталаца, чија се тежина креће од 60 до 70 килограма, а очекује се да ће бити улова сомова тешких и више од 100 килограма, каквих сигурно има у језеру”, рекао је Асановћ и додао да се на “Сомовијади” обично улове примјерци тежине између 20 до 30 килограма.

 Посљедњи велики улов на Билећком језеру имао је члан Спортско-риболовног друштва из Билеће Марко Милошевић, који је крајем јуна уловио сома дугачког 2,16 метара и тешког 60 килограма.

Асановић је навео да, осим сома, у Билећком језеру има и шарана, пастрмке, деверике, стругача, црвенперке, а у посљедње вријеме примјетна је експанзија смуђа са квалитетним и већим примјерцима.

Он је додао и да је прилично смањена недозвољена врста излова на водама у надлежности друштва, које броји око 120 чланова, а ове године је организовало и школу риболова са више од 100 полазника за најмлађе рибаре.

Билећки риболовци су и прије тога имали запажене улове великих сомова и шарана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана