”Somovijada” na Bilećkom jezeru okupila 25 domaćih i ekipa iz regiona

Srna
”Somovijada” na Bilećkom jezeru okupila 25 domaćih i ekipa iz regiona

BILEĆA - Tradicionalna “Somovijada” koja je danas održana na Bilećkom jezeru, okupila je 25 domaćih i ekipa iz regiona, a najbolji su bili Bilećani koji su ulovili somove ukupne težine 17,4 kilograma.

Drugo i treće mjesto zauzele su takođe posade iz Bileće sa ulovom od 14,3 kilograma za drugo mjesto i 6,6 kilograma za treće mjesto.

Najveći pojedinačni primjerak bio je som težine 16 kilograma.

Najboljima su na svečanosti u Bileći dodijeljene nagrade - za prvo mjesto 1.000 KM, za drugo 500 KM, a za treće 200 KM.

Bilećka “Somovijada” ove godine je bila međunarodnog karaktera, jer su osim iz Republike Srpske, učestvovali i takmičari iz Srbije i Crne Gore, rekao je novinarima direktor Sportsko-ribolovnog društva Bileća Miodrag Asanović.

On je istakao da je zadovoljan odzivom takmičara, kojih je bilo 46, raspoređenih u 25 ekipa.

 “Pozvao bih sve ribare i ljude dobre volje da posjete Bileću i Bilećko jezero i ovu našu ljepotu i siguran sam ko dođe prvi put da će se opet vratiti, jer ima šta da vidi, a ribari imaju šta da ulove, na kraju neka dođu da se družimo”, poručio je Asanović.

Bilećka “Somovijada” je takmičenje u lovu soma varalicom i bućkom, a održava se u organizaciji Sportsko-ribolovnog društva Bileća svake godine krajem jula ili početkom avgusta.

Prema riječima Asanovića, Bilećko jezero ima nemjerljiv potencijal za sportski ribolov, prije svega zbog površine vode od 33 kilometra kvadratna, dužine jezera od 18 kilometara i širine 4,5 kilomtara, istakavši da je vrlo bogato ribljim fondom.

“Bilećko jezero postaje sve poznatije po ulovu somova kapitalaca, čija se težina kreće od 60 do 70 kilograma, a očekuje se da će biti ulova somova teških i više od 100 kilograma, kakvih sigurno ima u jezeru”, rekao je Asanovć i dodao da se na “Somovijadi” obično ulove primjerci težine između 20 do 30 kilograma.

 Posljednji veliki ulov na Bilećkom jezeru imao je član Sportsko-ribolovnog društva iz Bileće Marko Milošević, koji je krajem juna ulovio soma dugačkog 2,16 metara i teškog 60 kilograma.

Asanović je naveo da, osim soma, u Bilećkom jezeru ima i šarana, pastrmke, deverike, strugača, crvenperke, a u posljednje vrijeme primjetna je ekspanzija smuđa sa kvalitetnim i većim primjercima.

On je dodao i da je prilično smanjena nedozvoljena vrsta izlova na vodama u nadležnosti društva, koje broji oko 120 članova, a ove godine je organizovalo i školu ribolova sa više od 100 polaznika za najmlađe ribare.

Bilećki ribolovci su i prije toga imali zapažene ulove velikih somova i šarana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana