Соколац: "Огњиште" 15 година дочекује и испраћа љубитеље романијске кухиње

Agencije
Соколац: "Огњиште" 15 година дочекује и испраћа љубитеље романијске кухиње

СОКОЛАЦ - Коноба "Огњиште" у Бјелосављевићима код Сокоца била је први објекат изграђен у етно-стилу на подручју ове општине и већ 15 година у самом је врху овог вида туристичке понуде на Сарајевско-романијској регији.

Власник "Огњишта" Маја Ећимовић истиче да су најчешћи посјетиоци конобе пролазници, а све чешће и гости који најаве долазак и желе да бораве у овом угоститељском објекту.

Она наводи да су због ширења понуде и на задовољство гостију изградили дрвену кућу са 18 лежајева у близини конобе, колибу мљекарицу и више пратећих објеката у етно-стилу неопходних великом сеоском домаћинству.

"Одлучили смо да изградимо и објекат за смјештај гостију који су пожељели да присуствују припремању наше домаће ракије, друже се `уз весели строј`, одморе од градске вреве, ослободе од стреса боравећи на чистом ваздуху и нетакнутој природи", наглашава Ећимовићева.

Она каже да је њена породица ушла у овај посао са неколико радника, назвавши радњу по мјесту окупљања кућне чељади и пријатеља, око топлог средишта куће -огњишта, симболом породичне среће под којим и данас опстају са седам запослених.

Ећимовићева са поносом истиче да за госте у коноби "Огњиште" ова породица на старински начин производи пет врста домаће ракије, прави своје црно и бијело вино и користи поврће органски узгајано на свом имању без хемије.

ПОПАРА, ЦИЦВАРА, ПРОЈАРА, КАЧАМАК...

"Од кукурузног брашна које мељемо у свом млину припремамо цицвару, качамак и домаћу пројару за које користимо романијски димљени кајмак, на начин како су то радиле наше баке", прича за Срну власник ове конобе.

Она је, каже, једно вријеме и сама производила романијски димљени кајмак у колиби мљекарици изграђеној уз конобу, а сада у том објекту припремају димљени масни сир за своје госте и "заједницу" - мјешавину свјежег сира и младог кајмака.

Ећимовићева истиче да су у овај посао ушли и њени синови Ђорђе и Милош, учећи и помажући од малих ногу родитељима у свим пословима у ширењу угоститељске понуде.

Данас они брину о припремању домаћих сувомеснатих производа и прављењу кобасица у породичној сушари.

У коноби "Огњиште" се, каже, служи телетина испод сача, пита, попара, домаћи хљеб, јела од надалеко познатог гласиначког кромпира и млада јагњетина припремани на традиционални начин, специфичан само за овај крај.

Ећимовићева тврди да у овој коноби служе домаће сокове које она сваке седмице производи, углавном од шумског воћа откупљеног од локалних сабирача са подручја Романије.

ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛ ГЛАСИНЦА И РОМАНИЈЕ

Она је мишљења да постоји огроман потенцијал Гласинца и Романије у овом виду туризма и да се све то што је природа дала овом крају може искористити за привлачење туриста из свих крајева.

"Треба само повезати људе са нашег простора који је у цијелости етно, тако да би се наслањали једни на друге и сарађивали при обезбјеђивању разнолике туристичке понуде, те обогатити садржаје привлачне гостима", препоручује власница овог угоститељског објекта.

Према њеном мишљењу, Соколац би бар једном годишње могао да буде домаћин различитих спортских манифестација као што су радничке игре већих предузећа, с обзиром на то да има све потребне терене, од чега би користи имала цјелокупна локална заједница.

Коноба "Огњиште" почела је са радом 2005. године и налази се уз магистрални пут Сарајево-Вишеград на петом километру од Сокоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана