Sokolac: "Ognjište" 15 godina dočekuje i ispraća ljubitelje romanijske kuhinje

Agencije
Sokolac: "Ognjište" 15 godina dočekuje i ispraća ljubitelje romanijske kuhinje

SOKOLAC - Konoba "Ognjište" u Bjelosavljevićima kod Sokoca bila je prvi objekat izgrađen u etno-stilu na području ove opštine i već 15 godina u samom je vrhu ovog vida turističke ponude na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Vlasnik "Ognjišta" Maja Ećimović ističe da su najčešći posjetioci konobe prolaznici, a sve češće i gosti koji najave dolazak i žele da borave u ovom ugostiteljskom objektu.

Ona navodi da su zbog širenja ponude i na zadovoljstvo gostiju izgradili drvenu kuću sa 18 ležajeva u blizini konobe, kolibu mljekaricu i više pratećih objekata u etno-stilu neophodnih velikom seoskom domaćinstvu.

"Odlučili smo da izgradimo i objekat za smještaj gostiju koji su poželjeli da prisustvuju pripremanju naše domaće rakije, druže se `uz veseli stroj`, odmore od gradske vreve, oslobode od stresa boraveći na čistom vazduhu i netaknutoj prirodi", naglašava Ećimovićeva.

Ona kaže da je njena porodica ušla u ovaj posao sa nekoliko radnika, nazvavši radnju po mjestu okupljanja kućne čeljadi i prijatelja, oko toplog središta kuće -ognjišta, simbolom porodične sreće pod kojim i danas opstaju sa sedam zaposlenih.

Ećimovićeva sa ponosom ističe da za goste u konobi "Ognjište" ova porodica na starinski način proizvodi pet vrsta domaće rakije, pravi svoje crno i bijelo vino i koristi povrće organski uzgajano na svom imanju bez hemije.

POPARA, CICVARA, PROJARA, KAČAMAK...

"Od kukuruznog brašna koje meljemo u svom mlinu pripremamo cicvaru, kačamak i domaću projaru za koje koristimo romanijski dimljeni kajmak, na način kako su to radile naše bake", priča za Srnu vlasnik ove konobe.

Ona je, kaže, jedno vrijeme i sama proizvodila romanijski dimljeni kajmak u kolibi mljekarici izgrađenoj uz konobu, a sada u tom objektu pripremaju dimljeni masni sir za svoje goste i "zajednicu" - mješavinu svježeg sira i mladog kajmaka.

Ećimovićeva ističe da su u ovaj posao ušli i njeni sinovi Đorđe i Miloš, učeći i pomažući od malih nogu roditeljima u svim poslovima u širenju ugostiteljske ponude.

Danas oni brinu o pripremanju domaćih suvomesnatih proizvoda i pravljenju kobasica u porodičnoj sušari.

U konobi "Ognjište" se, kaže, služi teletina ispod sača, pita, popara, domaći hljeb, jela od nadaleko poznatog glasinačkog krompira i mlada jagnjetina pripremani na tradicionalni način, specifičan samo za ovaj kraj.

Ećimovićeva tvrdi da u ovoj konobi služe domaće sokove koje ona svake sedmice proizvodi, uglavnom od šumskog voća otkupljenog od lokalnih sabirača sa područja Romanije.

OGROMAN POTENCIJAL GLASINCA I ROMANIJE

Ona je mišljenja da postoji ogroman potencijal Glasinca i Romanije u ovom vidu turizma i da se sve to što je priroda dala ovom kraju može iskoristiti za privlačenje turista iz svih krajeva.

"Treba samo povezati ljude sa našeg prostora koji je u cijelosti etno, tako da bi se naslanjali jedni na druge i sarađivali pri obezbjeđivanju raznolike turističke ponude, te obogatiti sadržaje privlačne gostima", preporučuje vlasnica ovog ugostiteljskog objekta.

Prema njenom mišljenju, Sokolac bi bar jednom godišnje mogao da bude domaćin različitih sportskih manifestacija kao što su radničke igre većih preduzeća, s obzirom na to da ima sve potrebne terene, od čega bi koristi imala cjelokupna lokalna zajednica.

Konoba "Ognjište" počela je sa radom 2005. godine i nalazi se uz magistralni put Sarajevo-Višegrad na petom kilometru od Sokoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana