Слога мјештана оживљава србачка села

Дејан Јовичић
Слога мјештана оживљава србачка села

СРБАЦ - Друштвени домови у многим србачким селима деценијама су били запуштени, а у некима нису чак били ни изграђени, због чега су мјештани покренули иницијативе код локалних и републичких власти да коначно добију адекватан простор за дружење и окупљање.

Један од највећих и најљепших домова на територији србачке општине ниче у Разбоју Љевчанском. Предсједник грађевинског одбора Јордан Куваља рекао је да је у изградњу до сада уложено око 480.000 КМ, од чега су 300.000 КМ обезбиједиле владе Републике Србије и Српске, а остатак су донирали општина Србац, мјештани и локални привредници.

- Наше село је једно од највећих у Српцу које није имало властити дом и овај објекат ће нам служити за понос. По његовом завршетку, што се очекује до почетка љета, добићемо око 550 квадратних метара функционалног простора за културни и друштвени рад, едукацију пољопривредника и рад Савјета мјесне заједнице, а највећу корист имаће чланови Ансамбла народних игара "Лијевче" и удружења "Мој Разбој" - рекао је Куваља.

Додаје да је потребно још око 100.000 КМ како би били завршени сви радови.

- Остало је још да поставимо систем за гријање и хлађење и вентилацију, уградимо намјештај, окречимо све просторије и урадимо спољно уређење објекта, изградимо паркинг и прилаз дому - рекао је Куваља.

У току је реновирање друштвеног дома у Ћукалима, а средства за санацију обезбиједило је Министарство финансија Републике Српске. На радним акцијама, које су организоване ових дана, учествовало је око 50 мјештана.

- Замијенили смо стари кров и улазна врата, санирали тоалет и поставили одвод и вентилације, а у наредном периоду радићемо изолацију објекта и фасадирање. У нашем селу има доста младих за које ћемо у дому организовати разне спортске и културне садржаје, што нам је до сада недостајало - рекао је предсједник грађевинског одбора Александар Стојаковић.

Протеклих мјесеци реконструисан је и друштвени дом у Лилићу, а ускоро треба да почне и прекривање крова на мјесном дому у Каоцима. Завршена је и прва фаза изградње дома у Горњим Срђевићима који ће се простирати на 300 квадратних метара, а поред главне сале за културне и спортске садржаје, дом ће располагати просторијама за амбуланту и рад мјесног уреда.

- Наше село ће значајно обогатити свој друштвени живот захваљујући овом објекту, али и новом спортско-рекреативно-терапијском центру који ће се градити у склопу пројекта Савеза општина и градова РС, владе Швајцарске и УНДП-а БиХ и уз подршку општине Србац. Центар ће располагати тереном за одбојку, столовима за стони тенис, дјечијим игралиштем и стазом за терапијско јахање, а вриједност радова износиће 45.000 КМ - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Срђевићи Раде Гудаловић.

Попут мјештана из комшијских села и у Старом Мартинцу имају у плану реконструкцију друштвеног дома.

- Ових дана смо уредили плато испред дома, а намјера нам је да га реновирамо јер се током недавне "Купусијаде" показало да су мјештани жељни оваквих друштвених догађања - кажу у новооснованом удружењу грађана "За бољи Мартинац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана