Sloga mještana oživljava srbačka sela

Dejan Jovičić
Sloga mještana oživljava srbačka sela

SRBAC - Društveni domovi u mnogim srbačkim selima decenijama su bili zapušteni, a u nekima nisu čak bili ni izgrađeni, zbog čega su mještani pokrenuli inicijative kod lokalnih i republičkih vlasti da konačno dobiju adekvatan prostor za druženje i okupljanje.

Jedan od najvećih i najljepših domova na teritoriji srbačke opštine niče u Razboju Ljevčanskom. Predsjednik građevinskog odbora Jordan Kuvalja rekao je da je u izgradnju do sada uloženo oko 480.000 KM, od čega su 300.000 KM obezbijedile vlade Republike Srbije i Srpske, a ostatak su donirali opština Srbac, mještani i lokalni privrednici.

- Naše selo je jedno od najvećih u Srpcu koje nije imalo vlastiti dom i ovaj objekat će nam služiti za ponos. Po njegovom završetku, što se očekuje do početka ljeta, dobićemo oko 550 kvadratnih metara funkcionalnog prostora za kulturni i društveni rad, edukaciju poljoprivrednika i rad Savjeta mjesne zajednice, a najveću korist imaće članovi Ansambla narodnih igara "Lijevče" i udruženja "Moj Razboj" - rekao je Kuvalja.

Dodaje da je potrebno još oko 100.000 KM kako bi bili završeni svi radovi.

- Ostalo je još da postavimo sistem za grijanje i hlađenje i ventilaciju, ugradimo namještaj, okrečimo sve prostorije i uradimo spoljno uređenje objekta, izgradimo parking i prilaz domu - rekao je Kuvalja.

U toku je renoviranje društvenog doma u Ćukalima, a sredstva za sanaciju obezbijedilo je Ministarstvo finansija Republike Srpske. Na radnim akcijama, koje su organizovane ovih dana, učestvovalo je oko 50 mještana.

- Zamijenili smo stari krov i ulazna vrata, sanirali toalet i postavili odvod i ventilacije, a u narednom periodu radićemo izolaciju objekta i fasadiranje. U našem selu ima dosta mladih za koje ćemo u domu organizovati razne sportske i kulturne sadržaje, što nam je do sada nedostajalo - rekao je predsjednik građevinskog odbora Aleksandar Stojaković.

Proteklih mjeseci rekonstruisan je i društveni dom u Liliću, a uskoro treba da počne i prekrivanje krova na mjesnom domu u Kaocima. Završena je i prva faza izgradnje doma u Gornjim Srđevićima koji će se prostirati na 300 kvadratnih metara, a pored glavne sale za kulturne i sportske sadržaje, dom će raspolagati prostorijama za ambulantu i rad mjesnog ureda.

- Naše selo će značajno obogatiti svoj društveni život zahvaljujući ovom objektu, ali i novom sportsko-rekreativno-terapijskom centru koji će se graditi u sklopu projekta Saveza opština i gradova RS, vlade Švajcarske i UNDP-a BiH i uz podršku opštine Srbac. Centar će raspolagati terenom za odbojku, stolovima za stoni tenis, dječijim igralištem i stazom za terapijsko jahanje, a vrijednost radova iznosiće 45.000 KM - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Srđevići Rade Gudalović.

Poput mještana iz komšijskih sela i u Starom Martincu imaju u planu rekonstrukciju društvenog doma.

- Ovih dana smo uredili plato ispred doma, a namjera nam je da ga renoviramo jer se tokom nedavne "Kupusijade" pokazalo da su mještani željni ovakvih društvenih događanja - kažu u novoosnovanom udruženju građana "Za bolji Martinac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana