Сјећање на жртве NATO бомбардовања

Глас Српске
Сјећање на жртве NATO бомбардовања

ПЕТРОВО - На озренском врху Краљица јуче је служен помен борцима Војске Републике Српске који су погинули 7. септембра 1995. године када су NATO авиони бомбардовали телекомуникациони торањ.

Парастос је служио архимандрит озренски Данило, а на Краљици су погинули Слободан Милотић, Мирко Тривуновић, Драган Савановић, Свето Каишаревић и Жељко Лукић.

Потпредсједник Борачке организације РС Мико Шкорић рекао је да је NATO бомбардовањем Краљице "директно помагао непријатељима", нагласивши да "уништавање Краљице није било ничим изазвано", јавиле су агенције.

Начелник општине Петрово Зоран Благојевић рекао је да је рушењем телекомуникационог торња почео пад дијела Озрена и Возуће и да је та акција била синхронизована са другим војним операцијама на Озрену.

- Бомбардовањем Краљице почео је егзодус Срба са Озрена, када је са својих огњишта протјерано између 30.000 и 50.000 становника, од којих се већина до данас није вратила у завичај. Рат нам је нанио невољу и измијенио Озрен у потпуности, а урађено је веома мало на повратку избјеглица на простор Озрена, који је Дејтонским споразумом припао Федерацији БиХ - објаснио је Благојевић.

Предсједник Борачке организације општине Петрово Душан Дујковић рекао је да трагични 7. септембар 1995. године никада неће заборавити.

- Док будемо живи увијек ћемо посјећивати ово мјесто и одавати дужну почаст нашим саборцима и нашој дивној Краљици, а када нас нестане, успомене ће чувати наши преци - рекао је Дујковић.
Милан Милотић, брат погинулог борца Слободана, прича како му ни данас није јасно због чега послије првог бомбардовања Краљице није измјештена посада телекомуникационог торња.

- Мој брат и његови саборци нису морали да погину, али је неко из команде очигледно погријешио - истакао је Милотић.

Свједок бомбардовања торња Мирко Aлексић присјећа се да је призор који је затекао послије бомбардовања "био језив".

- Та слика заувијек ће ми остати у сјећању као тешка траума - рекао је он.

Обнова торња

Очевидац бомбардовања Бранислав Тепић из Котор Вароша раније је изразио наду да ће торањ на Краљици бити обновљен у старом облику, јер је Озрен без торња, како је навео, као Београд без Aвалског торња.

Тепићева иницијатива није наишла на подршку, а остатака старог торња је све мање, јер је из рушевина однесено жељезо и други материјал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана