Широм Српске обиљежена школска слава - Свети Сава

Срна
Широм Српске обиљежена школска слава - Свети Сава

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је Свети Сава оставио тежак задатак да се настави са његовом просветитељском улогом, те да у складу са тим Министарство са свим школама и Републичким педагошким заводом ради на развоју образовања у Српској.


Тривићева је истакла да Министарство у овој години интезивно уводи иновације у наставне планове и програме, стимулативно окружење за ученике и обуку наставног кадра.

Она је приликом посјете Основној школи "Бранислав Нушић" у Бањалуци поводом школске славе Светог Саве новинарима рекла да Свети Сава просветитељски пут гради већ 800 година, јер је ово година када се обиљежава и 800 година од аутокефалности Српске православне цркве.

Говорећи о проблему Основне школе "Бранислав Нушић" са столаријом, Тривићева је рекла да ће се са замјеном кренути током љетног распуста, те подсјетила да је Министарство прошле године издвојило средства за реконструкциују подручне школе.

Тривићева је истакла да данас све школе у Српској обиљежавају школску славу Светог Саву, првог српског просветитеља.

Стана Никодиновић Митровић, директор Основне школе "Бранислав Нушић", рекла је да ова школа традиционално обиљежава школску славу Светог Саву, једног од највећих српских историјских личности, светитеља, просветитеља и првог архиепископа.

"Тим поводом наши ученици припремили су приредбу, а наградићемо и најбоље ученике. Надам се да ће успјех ученика наша школе и даље бити на завидном нивоу", додала је Митровићева.

Према њеним ријечима, ова школа ради непрекидно већ 123 године, те има проблем са столаријом и очекују њену промјену, као и утопљавање објекта с циљем енергетске ефикасности.

Митровићева је навела да ова школа броји 210 ученика који су распоређени у три објекта, с обзиром да имају подручну школу у Доњим Колима и Рекавицама.

Ученик осмог разреда Основне школе "Бранислав Нушић" и добитних светосавксе награде као најбољи ученик ове школе Анђела Лојић рекла је да воли школу и своје наставнике, а награда ће јој бити мотивација за даље учење и постизање још бољег успјеха.

Тривићева ће данас посјетити и Основну школу "Ћирило и Методије" у Бањалуци.

Чубриловић: Истрајати на свему што је у насљеђе оставио Свети Сава

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је важност очувања свега што је Свети Сава оставио Србима у насљеђе.
Чубриловић је данас на прослави школске славе у Техничкој школи "Михајло Пупин" у Бијељини истакао да се име и дјело Светог Саве обиљежава 170 година, а код нас тек од деведесетих година прошлог вијека.

"Изузетно је задовољство што сам данас овдје и што имам прилику да, заједно са ђацима, наставницима и родитељима славим дан нашег просвјетитеља", рекао је Чубриловић новинарима.

Он је истакао да је неопходно истрајати на свему што је Свети Сава чинио као просвјетитељ, светитељ и државник.

"Важно је да дјецу у данашње вријеме учимо о дјелима Светог Саве. Ова школа носи име великог научника које треба да оправда, а резултати њених ученика су већ међу најбољима у Републици Српској", рекао је Чубриловић и пожелио ученицима и професорима да тим путем наставе.

Према његовим ријечима, они ће доказујући себе доказивати постојаност Републике Српске, што значи опстанак на овим просторима.

Чубриловић је ученицима и професорима пожелио да још дуго славе Светог Саву и и узимају највредније и најплеменитије из светосавља.

Ученици Техничке школе "Михајло Пупин" приредили су богат духовно-културни програм, а традиционално је обављено и ломљење славског колача. /крај/зс/љљ/фото/фоно

Радојичић честитао школску славу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је данас у Бањалуци свим школама школску славу - Светог Саву и поручио да је опредјељење града да ствара што боље услове за образовање младих генерација.
Радојичић, који је присуствовао светосавским свечаностима у Основној школи /ОШ/ "Борисав Станковић" у бањалучком насељу Лазарево, рекао је новинарима да настоји да сваке године на другом мјесту обиљежи овај празник, будући да Бањалука има око четрдесетак основних и средњих школа.

Он је рекао да је ОШ "Борисав Станковић" једна од школа на којој је прошле године рађено на обнови и реконструкцији, као и на неким другим школама.

"Прије годину дана овдје је направљено једно дјечије игралиште, а ове године ћемо на комшијској ОШ у насељу Лазарево, код ОШ жИван Горан Ковачићж, такође радити игралиште, а данас, на Светог Саву, отварамо и дјечије игралиште у насељу Лауш", рекао је Радојичић.

Радојичић је истакао да град заједно са Владом Републике Српске протеклих година много радио на побољшању услова у основним школама.

"Ова година биће обиљежена спортским дворанама. Већ је при крају избор извођача за нову спортску дворану у насељу Старчевица која ће служити ђацима ОШ жБранко Радичевићж, али и спортистима и клубовима", рекао је Радојичић.

Он је изразио увјерење да ће до краја године бити изабран и извођач радова и за нову спортску дворану, такође за школу и ђаке и спортске клубове у насељу Лауш.

"Тако бисмо имали удвостручен или утростручен капацитет спортских дворана на подручју града", оцијенио је Радојичић.

Радојичић је истакао да бањалучке основне школе похађа око 16.000 ђака, а у средње школе нешто мање од 10.000 ученика.

Директор Основне школе "Борисав Станковић" Раде Крецељ рекао је да ову школу у бањалучком насељу Лазарево похађа 700 ученика и да им је част што је њихову данашњу прославу увеличао и градоначелник.

"Школа је најљепши објекат у овом насељу, имамо добро гријање и све што је потребно за одвијање наставе. Немамо никаквих проблема", истакао је Крецељ и додао да сарадња са родитељима ученика одлична.

Ученица деветог разреда Исидора Радованчевић рекла је да се сваке године радује школској слави и са хором учествује у програму.

У светосавској свечаности учествовао је ученик петог разреда Аљоша Плавшић који се радује школској слави, а задовољан је условима у школи и никада је не би мијењао.

Основна школа "Борисав Станковић" у Лазареву саграђена је послије великог земљотреса 1969. године јер је већина дјеце из насеља Лазарево наставу похађала у три смјене у оближњој школи "Иван Горан Ковачић".

Нова школа, названа по народном хероју из Другог светског рата "Ранко Шипка" саграђена је 1978. године, када ју је похађао 1.301 ученик са подручја насеља Лазарево, Чесма и Делибашино Село.

По одлуци извршног одбора Бањалучке општине 10. децембра 1992. године школа мијења назив и добија име по писцу Борисаву Станковићу.

У школи истичу да су најпоноснији на бројне успјехе својих ђака.

Основну школу "Борисав Станковић" у цијелој Бањалуци похађа највећи број дјеце са потешкоћама у развоју због чега су и добитници признања "Шампиони инклузије", које додјељује Уницеф.  

Идеје Светог Саве водиље у будућности

Ректор Универзитета Источно Сарајево Милан Кулић рекао је данас у Бијељини да је најсвјетлија и најсветија личност у историји српског народа Свети Сава чијим идејама и убудуће Срби треба да се воде.
Кулић је рекао да је "дух Светог Саве данас, да је био и да ће бити на факултетима и у образовном систему Републике Српске, посебно када се одлучује којим путем поћи".

"У овом тренутку пред нама су велики изазови и мислим да увијек треба да се водимо идејом Светог Саве, првог нашег духовника и просветитеља, дипломате и државника. Тај дух по сваку цијену морамо задржати у систему образовања", рекао је Кулић на традиционалној прослави крсне славе Светог Саву коју данас обиљежавају Факултет пословне економије и Педагошки факултет у Бијељини.

Осим традиционалног ломљења колача и сусрета са бројним колегама, професори и студенти оба факултета приредили су програм пригодан слављу.

Декан Факултета пословне економије Весна Петровић рекла је новинарима да традиционачно ломљење колача на овим факултетима обављају руководство факултета са званицама и ректором Универзитета Источно Сарајево.

Она је нагласила да су присуствовали и гости из Народне банке Србије имајући у виду да је Факултет пословне екомије први у Републици Српској који учествује на такмичењу "Монетура".

"Најбоља екипа, од три које се данас такмиче, имаће прилику да учествује на главном такмичењу у Народној банци Србије на прољеће", навела је Петровићева.  

Ученици и наставници у Модричи обиљежили школску славу

Светосавском академијом у модричкој спортској дворани данас су ученици и наставници основих и средњих школа обиљежили школску славу, Светог Саву.
Домаћин овогодишње академије био је Средњошколски центар "Јован Цвијић", а славском обреду присуствовали су просвјетни радници и око 3.000 ученика основних и средњих школа, те представници локалне власти и бројни гости.

Директор Средњошколског центра "Јован Цвијић" Новка Марковић рекла је да ова установа, као и основне школе "Сутјеска" и "Свети Сава" традиционално заједно прослављају школску славу и један од најзначајнијих празника српског народа, Савиндан.

"Светог Саву морамо празновати зато што је Србе увео у ред просвећених народа, дубоко се уткао у наш образовни систем, а био је и просветитељ и државник", рекла је Новаковићева.

Начелник општине Младен Крекић истакао је да је пут Светог Саве, утемељивача Српске православне цркве, државе и школства, пут мира и толеранције међу људима, заједнишва међу Србима, те поштовања православља и других религија.

У културно-забавном програму учествовали су ученици и професори Средњошколског центра и гости - чланови Културно-умјетничких друштвава "Завичај" из приградског насеља Модрича пет и "Зоран Томушиловић" из Дугог Поља-Ботајице код Модриче.

Академији, која је најмасовнија културна манифестација у Модричи, присутвовала је овдашњи посланик у Народној скупштини Репбулике Српске Мара Милошевић, представници институција, организација и предузећа, те предсједник Иламске вјерске заједнице у Модричи имам Аднан Кавазовић.

Одржане светосавске приредбе у свим школама у Братунцу Сребреници

У свих пет основних школа и два средњошколска центра у Братунцу и Сребреници данас су одржане светосавске приредбе поводом школске славе - Светог Саве.
У духовно-забавним и едукативним програмима учествовао је велики број ученика, који су приредили веома разнолике, поучне и богате садржаје, изложбе цртежа о Светом Сави.

У Средњошколском центру Сребреница организована је и изложба козметичких производа, етеричних уља и џемова које праве ђаци фармацеутске, хемијске и пољопривредне струке у оквиру практичне наставе.

Ломљење школских славских колача у Братунцу обављено је у Храму Успења Пресвете Богородице, а у сребреничким школама то су учинили свештеници са директорима и кумовима школа.

Директор Средњошколског центра Сребреница Момчило Цвјетиновић подсјетио је да се, према писаним траговима, Свети Сава као школска слава у српским школама слави дуже од два вијека.

Цвјетиновић је истакао да је Свети Сава и данас симбол креативности, хуманости, духовности, етичности, просвећености, разумијевања и уважавања различитости међу људима, народима, религијама и културама.

Он је нагласио да су поруке Светог Саве о слози, јединству и заједништву српског народа и данас актуелне и потребно је разумјети њихов значај и уважавати их у времену када на дијелу простора у његовом завичају, гдје живи српски народ покушавају да отму имовину и светиње Српске православне цркве и српског народа грађене и стицане још у вријеме његовог живота.

На данашњим светосавским приредбама у братуначким школама ђацима су уручене награде за најбоље литерарне и ликовне радове о Светом Сави, пристигле на конкурс које су организовале школе, а 1.250 КМ за награде обезбиједила је општина Братунац.

Централна Светосавска академија у Братунцу одржана је синоћ, а вечерас је на програму Светосавски бал за све просвјетне раднике са подручја ове општине.

Заједничка Светосавсдка академија у Сребреници биће одржана сутра од 18.00 часова у Дому културе, а у програму ће наступити ученици двије основне школе и Средњошколског центра из ове општине, те Српско културно-умјетничко друштво "Свети деспот Стефан Лазаревић" из ове општине.

Школска слава обиљежена у ОШ "Филип Вишњић" у Доњој Трнови

Ученици и наставници Основне школе "Филип Вишњић" у Доњој Трнови код Угљевика, заједно са бројним гостима, обиљежили су данас школску славу Светог Саву.
Чланови драмске, рецитаторске, литерарне секције и дјечији хор извели су богат културно-умјетнички програм у част првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саве.

Прослави школске славе присуствовао је начелник општине Угљевик Василије Перић, који је ученике позвао да чувају ријеч и дјело Светог Саве и да увијек буду на светосавском путу.

"Светог Саву прослављају сви Срби. Увијек треба да будемо на путу светосавља и томе треба да учимо и наше најмлађе генерације", поручио је Перић.

Он је напоменуо да је општина Угљевик уложила средства у ову школу како би ученици и наставници имали адекватне услове за рад и најавио да ће локална управа и у наредном периоду то чинити.

Директор школе Вујо Марковић поздравио је ученике и просвјетне раднике и честитао им школску славу.

"Остварујемо запажене резултате у свим областима захваљујући добром раду наставника. Школу похађају 224 ученика распоређена у девет одјељења у централној школи заједно са три подручне школе", навео је Марковић.

Обиљежена школска слава и дан школе у Ново Граду

Савиндан - школска слава и дан Основне школе /ОШ/ "Свети Сава" у Новом Граду обиљежена је данас пригодним програмом и додјелом светосавских признања за најбоље ђаке, као и ученике који су аутори ликовних и литерарних радова инспирисаних светосављем.
Директор ОШ "Свети Сава Марина Овука рекла је да ова установе школске 2019/2020. године обиљежава и 50 година рада.

"Прије 50 година, 7. септембра 1969. године, почела је настава у новом објекту школе која је наставила традицију тадашње Друге школе. Име Светог Саве школа са поносом носи од 1992. године", подсјетила је Овука.

Овука је навела да сви запослени у ОШ "Свети Сава" залагањем и преданим радом стварају услове за квалитетан образовни процес.

"Посебно смо поносни јер су двије наше наставнице, Милка Личина и Гордана Вујановић, добитници Светосавске награде коју Министарство просвјете и културе Републике Српске ове године додјељује први пут", рекла је Овука.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач рекао је да општинска управа има добру сарадњу са свим школским установама у овој локалној заједници.

"Наше опредјељење је да побољшавамо услове за рад у школама јер смо свјесни значаја квалитетног образовања. У општинском буџету ове године повећана су средства за стипендије за 25.000 КМ, као и за субвенције за превоз ученика за исти износ, а општина ће први пут у обезбиједити школски прибор за све првачиће, за шта је предвиђено 12.000 КМ", навео је Лукач.

Лукач је најавио да ће, осим тога, и ове године бити обезбијеђена средства за инфраструктуру везану за школске објекте.

Светосавска признања добили су најбољи ученици деветог разреда, који од почетка основног образовања имају све петице - Сања Ђурђевић, Ива Обрадовић, Александр Умићевић, Леа Маран, Ана Колар и Маја Мајкић.

Награђени су и ученици ове школе, аутори најбољих ликовних и литерарних радова инспирисаних светосављем.

Школска слава Свети Сава данас је пригодним програмом обиљежена и у основним школама "Вук Караџић", "Бранко Ћопић" и "Драган Вујановић", као и у Гимназији "Петар Кочић" и "Средњошколском центру" Ђуро Радмановић у Новом Граду.  

Светосавском академијом обиљежена школска слава у Костајници

Ученици, професори, наставници и учитељи средње и основне школе у Костајници данас су светосавском академијом обиљежили школску славу Светог Саву.
Ученици и професори у Средњошколском центру Костајница припремили су пригодан програм у част највећег српског просвјетитеља и учитеља.

Директор ове школе Јелена Јаћимовић Јањетовић рекла је Срни да је Свети Сава његовао знање у најтежем периоду развоја српског народа - у 12. и 13. вијеку и из тог разлога се сматра зачетником српског просвјетитељства.

"И ми треба да се угледамо на њега и да у овим тешким временима, када је образовање постало законска обавеза, његујемо оно истинско знање, што нам је Свети Сава оставио у насљеђе", нагласила је Јањетовићева.

Светосавска академија, посвећена раду и дјелу Светог Саве, одржана је и у костајничкој Основној школи "Петар Мећава".

Директор ове школе Миланко Дејановић истакао је значај обиљежавања Савиндана.

"Свети Сава је поставио темеље школства и без њега не бисмо имали свој језик и писмо. Због тога морамо да наставимо да обиљежавамо овај школски празник и младим нараштајима преносимо дух светосавља", поручио је Дејановић.

У приредби су учествовале фолклорна, хорска и литерарна секција, припремљена је изложба ликовних радова и одржан светосавски квиз знања.

У Крупи на Уни поводом школске славе награђени најбољи ученици

У Основној школи "Бранко Ћопић" у Доњем Дубовику, административном центру општине Крупа на Уни, данас је обиљежена школска слава Свети Сава, награђено је 11 најбољих ученика, а свим ђацима су уручени пакетићи.
Директор школе Драгана Тодић рекла је Срни да су ученици пригодним програмом подсјетили на живот и дјело српског просвјетитеља.

"Уручили смо и новчане награде које је обезбиједила општина, по 50 КМ за 11 најбољих ученика школе. Осим тога, пригодне поклоне добили су ученици који су постигли значајне резултате у ваннаставним активностима, те ученик осмог разреда Бојана Бундало за најбоље резултате у наставним и ваннаставним активностима, а поклоне је обезбиједила школа", навела је она.

Тодићева каже да је и ове године свих 84 ученика добило пакетиће које је обезбиједио пјевач крајишких пјесама Ранко Станић Џими.

Он је обезбиједио око 100 пакетића, осим за ученике, и за дјецу која још не похађају школу.

Станић, који је поријеклом из ових крајева, више од 10 година обезбјеђује пакетиће и друге поклоне за ученике Основне школе "Бранко Ћопић".

Прослављена слава основне школе у Обудовцу

Основна школа "Обудовац" прославила је данас школску славу Светог Саву, а на свечаности су уручене захвалнице донаторима и најбољим ђацима.
Пригодан програм припремљен је у спортској сали у Обудовцу код Шамца, а крсни колач су ломили обудовачки свештеници, директор ове школе Косовка Панић и кум славе начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

Милићевић је поручио да је Свети Сава не само школска слава, него и слава свих Срба, будући да је ријеч о првом српском епископу који је у насљеђе оставио светосавље, а то је нешто што мора да се чува и баштини.

Он је истакао да су се на данашњој свечаности окупили представници свих генерација које су основно образовање стекле у обудовачкој школи, као и мушког и женског одбојкашког клуба, који су поникли у овој установи.

"Славимо и њихове добре резултате које су постизали свих ових година", поручио је Милићевић.

Милићевић је подсјетио да су владе Србије и Републике Српске са општином Шамац у протеклим годинама уложиле много да школа буде функционална, уз најаву да ће то бити настављено.

У културно-забавном програму учествовали су ученици са рецитацијама и скечевима, а Културно умјетничко друштво СПКД "Просвјета" извело је неколико кореографија.

Мрда: Основна школа "Свети Сава" гарант напретка

Ломљењем славског колача, пригодним културно-умјетничким програмом и додјелом признања данас је у Основној школи "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву обиљежен Савиндан.
Обраћајући се званицама, директор ове установе Данијела Мрда рекла је да је Основна школа "Свети Сава" једна од пет најбољих школа у Републици Српској, те да је број ученика који је у константном порасту, гарант да ће, како је навела, Српско Сарајево наставити да се шири кроз завјештање и благослов српског просветитеља Светога Саве.

"На нама - просветним радницима, али и свима онима који се баве васпитањем дјеце је велика обавеза да чувамо светосавље и да учимо нашу дјецу честитом, пошетеном и преданом раду како би израсли у људе који ће једног дана преузети обавезе и бити на понос свима нама", нагласила је Мрда.

Она је обећала да ће колектив ове школе чинити све што је у њиховој моћи да ученици својим знањем, умјећем и вјештинама на најбољи начин носе и шире дух светосавља.

Мрда је захвалила начелнику општине Источно Ново Сарајево Љубиши Ћосићу, који, како је рекла, води рачуна о потребама ученика и развоју школе, те да је сигурна да подршка локалне заједнице ни убудуће неће изостати.

Повеља за изузетан допринос развоју и афирмацију школе додијељена је Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому, а плакете директорима Републичког педагошког завода Републике Српске Предрагу Дамјановићу и Олимпијског центра "Јахорина" Дејану Љевнаићу.

Прњавор: Дух Светог Саве живи у души српског народа

Архијерејски намјесник прњаворски протојереј – ставрофор Душко Дринић каже да, иако су прохујали вијекови од смрти Светог Саве, његов велики дух и дјело живе и живјеће заувијек у души српског светосавског народа.
Дринић је синоћ на Светосавској академији у Центру за културу у Прњавору рекао да су стваралачки дух Светог Саве, његова проницљивост, мудрост и сналажљивост у најсложенијим приликама постали стално насљеђе његове цркве кроз вијекове.

Он је напоменуо да црква Божија данас живи и дјелује у једном новом свијету, обраћа се човјеку који је под утицајем савремене културе лаких и јефтиних разонода и привлачних потрошних добара, али у којем је остала неизмијењена истина о човјеку, смислу и циљу његовог живота.

"Зато нека нас вјера Светог Саве духовно јача да бисмо могли као Савин народ проћи кроз многа искушења и побиједити их. Нека нас љубав његова зближи и здружи да бисмо били јачи и отпорнији, а изнад свега и прије свега да се сви ставимо под заштиту и окриље његове свете српске народне православне цркве, добре и брижне мајке и освједоченог пријатеља нашег народа", истакао је свештеник Дринић.

Пригодну бесједу о првом српском светитељу и просвјетитељу Светом Сави говорио је ученик Гимназије Данило Божуновић.

У програму Светосавске академије учествовали су Српско црквено пјевачко друштво "Свети Георгије", дјечији хор и чланови Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета", ученици Гимназије, Центра средњих школа "Иво Андрић" и Школе за основно и средње музичко образовање "Константин Бабић".

Светосавску академију организовали су СПКД "Просвјета", Српска православна црквена општина Прњавор и Центар за културу.

Фоча: Златник за прву бебу у овој години и светосавске награде ученицима

Традиционална Светосавска академија одржана је у Градском позоришту у Фочи, а уз богат културно-умјетнички програм и бесједу о првом српском архиепископу, дарована је прва овогодишња беба и награђени најбољи основци и средњошколци.
На Светосавској академији, коју су синоћ организовали локална управа и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", начелник општине Радисав Машић истакао је да је овогодишњи Савиндан посебан јер се обиљежава у години великог јубилеја за Митрополију дабробосанску, баш као што је то било и прошле године када се славило осам вијекова Српске православне цркве.

"Тачно прије 800 година Свети Сава је 1220. године у Манастиру Светог Николе у Бањи код Прибоја основао Митрополију Дабробосанку, годину након што је у Никеји добио аутокефалност за Српску цркву", подсјетио је Машић.

Говорећи о заслугама Светог Саве за српску цркву, просвјету и здравство, Машић је посебно указао на његова путовања на Атос, Свету земљу и Синај, истакавши да су га свуда поштовали, не само православни, већ и муслимани и римокатолоци.

"Историја још није објаснила како је Свети Сава успио свуда да стигне и да свуда буде добродошао и добро примљен. Шта је то чиме је опчинио свијет, историјска наука то не може да објасни, али кажу да је то била чудесна енергија овог свијета. Свети Сава је наш узор и Светосавље је наш понос", рекао је Машић у обраћању посјетиоцима.

Осму годину заредом Машић је златником даровао прворођену бебу, а ове године то је Анђела Крсмановић, кћерка Дубравке и Младенка.

Као предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Машић је уручио новчане награде и дипломе ученицима генерације у претходној школској години основних школа "Свети Сава" Јовани Радовић и "Веселин Маслеша" Банету Соколовићу, Средњошколског центра Дамјану Станковићу и Средње богословске школе Николи Церовини.

"Просвјета" је као вид подстрека за учење први пут, поводом школске славе, додијелила Светосавске награде најбољим ученицима.

"Са великом радошћу дочекујемо и славимо Светог Саву коме је овдје у Фочи посвећен највећи храм у Републици Српској, а и наша школа носи његово име. На овај начин желимо да афирмишемо талентовану дјецу, да наградимо и прворођену бебу, а све који у овој години направе неки успјех у школовању наградићемо наредне године", изјавио је Машић новинарима.

У бесједи о Светом Сави професор Средње богословске школе, свештеник Милош Јањић нагласио је да је од светитељства оснивача српске цркве неодвојиво његово просвјетитељство.

"Цјелокупно насљеђе Светог Саве, без обзира колико грандиозно и дивљења достојно, уколико није наново проживљено кроз сваку генерацију постаје ништа друго него збирка нијемих музејских експоната. На нама је да обојимо ове експонате својим бојама и да им дамо нови живот, да насликамо нову икону у нама на основу оне која нам је дата у Светом Сави", поручио је Јањић.

У програму су наступили хор Богословије, ученици Основне музичке школе, а први пут на Светосавској академији представило се Српско православно црквено пјевачко друштво "Побратимство" које дјелује при Храму Светог Саве у Фочи.

Прослављена школска слава у Котор Варошу

У централној Основној школи "Свети Сава" у Котор Варошу данас је прослављена школска слава, Савиндан, а поетско-музички програм припремили су ученици и наставници ове школе.
Програм је почео Светосавском химном коју су извели чланови хорске секције, а осим њих наступили су још чланови фолклорне, ритмичке и рецитаторске секције.

Директор Основне школе "Свети Сава" Слађана Шубара истакла је да је дјело Светог Саве духовна читанка, отворена књига која преноси мир и љубав, смиреност, дарежљивост и човјекољубље.

"Данашњи празник нас подсјећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и цијенимо дјела непролазне вриједности", истакла је Шубара.

Ученици су представили ликовне и литерарне радове посвећене Светом Сави, а славски обред са ученицима и руководством школе обавио је протонамјесник Дамир Врховац.

"Свети Сава је први и прави народни учитељ и заштитник наше писмености, усменог предања и традиције. Пут Светосавља препознајемо увијек и то је пут којим ваља ићи", рекао је Врховац.

Брод: Свети Сава светитељ Божији

Свети Сава је светитељ Божији и својом светошћу он не сабира само Србе већ и друге народе, рекао је јереј Жељан Савић на Светосавској академији у Броду.
"А када је светитељ Божији онда није само наш него је и васељенски просвјетитељ и учитељ, то је врло важно. Кажемо да је из своје отаџбине побјегао у Свету Гору, али Свети Сава је побјегао да би послије своју отаџбину просвијетлио", истакао је јереј Савић на синоћњој Светосавској академији.

Он је истакао да је Свети Сава отишао путем који води у живот вјечни.

"Тај пут је Господ Исус Христос, јер у Јеванђељу Јовановом каже се 'Ја сам пут истина и живот'. И Свети Сава је отишао тим путем у Свету Гору да би истим тим путем просвијетлио свој народ и своје отеченство, своју отаџбину. То је и наш пут, пут богочовјека, како је говорио Шантић", додао је Савић.

Свечана Светосавска академија одржана је у Светосавском дому.

У име братства храма Покрова пресвете Богородице, госте и учеснике академије поздравио је старјешина протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић уз радост и благодарност што се ове године академија одржава у новоосвештаном дому.

Он је захвалио свима који су у протеклих осам година подржавали идеју, значај и намјену Светосавског дома.

У програму су учествовали Етно група "Дар" из Бањалуке, Српско културно-умјетничко друштво "Дервента", сестре Савић из Бање Врућице и глумац Милан Димић.

Ђакон и вјероучитељ Горан Марјановић, с циљем промоције ученичких постигнућа, наградио је најуспијешнијих шест ученика који су литерарним радовима учествовали на конкурсу који је расписала Црквена општина Брод о теми "Свети Сава".

Након свечане академије, чланице Кола српских сестара и Светосавска омладинска заједница припремили су послужење за госте и учеснике.

Црквена општина Брод и Светосавска омладинска заједница Брод организовали су свечану Светосавску академију уз покровитељство начелника општине Брод.


Модрича: Прослава Светог Саве уједно је подршка Србима у Црној Гори


Прослављајући Светог Саву српски народ уједно даје подршку и Србима у Црној Гори да сачувају светиње Српске православне цркве /СПЦ/ које су неизбрисиви траг српских коријена и гаранција опстанка овог народа и његове цркве у Црној Гори, рекао је начелник општине Модрича Младен Крекић на Светосавској академији.
Честитајући грађанима Модриче празник, Крекић је синоћ рекао да се обиљежавањем Савиндана у Модричи шаље порука мира, љубави и разумијевања међу грађанима ове општине и широм свијета.

О првом српском архиепископу, просветитељу и учитељу Светом Сави говорио је архиђакон Александар Драшко, свештеник из Шамца.

"Срби данас и убудуће треба да се угледају на Светог Саву, оснивача и архипастира СПЦ, државника, учитеља и просвјетитеља, који је прије осам вијекова започео пут Јеванђеља и љубави", рекао је архиђакон Драшко, вјероучитељ у Основној школи "Свети Сава" у Модричи.

У оквиру 28. Светосавске академије, коју су организовали Српски културни центар и Културно-умјетничко друштво "Модрича", освештан је и сломљен славски колач, те одржан пригодан музичко-сценски програм.

Потом су химну "Боже правде" и "Химну Светом Сави" у Српском културном центру у Модричи извели Бојана Николић и етно гурпа "Српски гласови" из Београда.

Чланови Културно-умјетничког друштва "Модрича", са Дјечијим хором при Храму Свете Петке у приградском избјегличком насељу Модрича пет и гостом из Београда, извели су музичко-сценски програм "Осам вијекова аутокефалности СПЦ" у коме су говорили о Савином дјелу на чијим темељима је створена српска црква, држава и култура.

Начелник Крекић уручио је годишња признања која појединцима и организацијама додјељује Културно-умјетничко друштво "Модрича" и награде побједницима литерарног и ликовног конкурса под називом "Савовање", које расписује "Српски културни центар", у сарадњи са СПЦ и општином Модрича.

Повеља, највише признање Културно-умјетничког друштва "Модрича", додијељена је сликару, пјеснику и музичару Ђорђу Гаврићу из Модриче за допринос у унапређењу културе у Модричи.

Плакета је додијељена Марку Ружичићу, књижевнику из Вукосавља, а диплому Културно-умјетничког друштва "Модрича" добила је студент Ликовне академије у Бањалуци Драгана Грашар за дугогодишње учешће у културним манифестацијама у Модричи.

Школску славу Светог Саву данас ће у Културно-спортском центру Модрича обиљежити око 3.000 ученика и 300 просвјетних радника Основних школа "Свети Сава" и "Сутјеска", Средњошколског центра "Јован Цвијић" и Дјечијег обданишта "Наша радост" у Модричи.

Требиње: Српски народ одлучније знањем да се бори за будућност

Српски народ мора бити одлучнији у ономе што му је Свети Сава оставио у аманет - да се знањем бори за будућност, поручено је на Светосавској академији у Требињу на којој су уручене Светосавске награде за 2019. годину које град додјељује просвјетним радницима за допринос квалитетном образовању и васпитању, те унапређивање образовно-васпитне праксе.
Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уручио је синоћ Светосавске награде постхумно - за професора историје Живорада Жику Гаџу, доктора економских наука Рада Иванковића и наставника техничког образовања и информатике Крста Марковића.

Светосавска награда додијељена је и Љубици Колак, професору економске групе предмета, Јови Грујичићу, дугогодишњем директору Дома ученика, Божи Бјелици, професору и директору Машинске школе у Требињу, Раденки Бутулији, професору предшколског васпитања и образовања, као и Милораду Бокићу, наставнику математике и физике и директору школе "Свети Василије Острошки".

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић упутио је поруку подршке браћи у Црној Гори који се боре за очување светиња "да истрају у својим намјерама да светиње не дају, да светосавским знањем, одлучношћу и мудрошћу одбране прво образ својих предака, а затим и будућност својих потомака".

"Наш народ више од 800 година окупља светосавска мисао која позива све нас, ма гдје били, да чувамо православну вјеру и свој идентитет да будемо поносни на нашу славну историју и претке који су стварали будућност генерацијама иза њих", истакао је Ћурић.

Ћурић је додао да данас, када светосавска мисао битише јаче него икад, српски народ мора бити још одлучнији у ономе што му је Свети Сава оставио у аманет - да се знањем бори за будућност.

"Знање је управо зато најважнији капитал нашег народа које морамо да цијенимо, проширујемо и несебично преносимо на дјецу која ће већ сутра бити одрасли људи спремни да буду амбасадори своје земље широм свијета", рекао је Ћурић.

Старјешина Саборне цркве у Мостару протојереј ставрофор Радивоје Круљ у пригодној бесједи истакао је да о Светом Сави као архијереју говори постојани темељ Српске православне цркве који вијековима одолијева разним искушењима и непријатељствима.

"О Сави као државнику говоре наше државе које су васкрсавале и измицале из сјећања које је о њима брижљиво чувала Савина црква. Захваљујући Савиној љубави, тј. љубави Божијој коју је свједочио, ми браћо и сестре требамо бити захвални што још постојимо, ма како често били недостојни тврдоглави роптачи често и врло често спремни у својој охолости на сваки облик издаје те љубави", рекао је Круљ.

Круљ је подсјетио на жичку "Бесједу о правој вјери" Светог Саве, написану прије осам вијекова, рекавши да је овај текст свједочанство о Богу који је сам у себи вјечни однос савршене љубави.

У богатом културно-умјетничком програму учествовали су првакиња Народног позоришта из Београда Љиљана Благојевић, солисти Опере овог позоришта Андреа Елена Бастен и Вук Зекић уз клавирску пратњу Невене Живковић, здружени хорови "Трибунија" и "Свети Василије Острошки" под управом Стојанке Гудељ, те хор Средње музичке школе Требиње, под диригентским вођством Милисава Сукоњице.

У програму је учествовала и пјевачка група "Нагоркиње", рецитатори и вокални солисти из требињских основних школа, као и пијанисти Маја Петијевић и Ања Риђешић, те Стефан Шкорић, хармоника, из Музичке школе Требиње.

Обиљежавање Светог Саве данас почиње светом литургијом од 9.00 часова у требињском Саборном храму, а наставља се прославом овог празника као школске славе, у програму од 11.30 часова у Културном центру Требиње, чији је домаћин ове године Гимназија "Јован Дучић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана