Širom Srpske obilježena školska slava - Sveti Sava

Srna
Širom Srpske obilježena školska slava - Sveti Sava

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je Sveti Sava ostavio težak zadatak da se nastavi sa njegovom prosvetiteljskom ulogom, te da u skladu sa tim Ministarstvo sa svim školama i Republičkim pedagoškim zavodom radi na razvoju obrazovanja u Srpskoj.


Trivićeva je istakla da Ministarstvo u ovoj godini intezivno uvodi inovacije u nastavne planove i programe, stimulativno okruženje za učenike i obuku nastavnog kadra.

Ona je prilikom posjete Osnovnoj školi "Branislav Nušić" u Banjaluci povodom školske slave Svetog Save novinarima rekla da Sveti Sava prosvetiteljski put gradi već 800 godina, jer je ovo godina kada se obilježava i 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći o problemu Osnovne škole "Branislav Nušić" sa stolarijom, Trivićeva je rekla da će se sa zamjenom krenuti tokom ljetnog raspusta, te podsjetila da je Ministarstvo prošle godine izdvojilo sredstva za rekonstrukciuju područne škole.

Trivićeva je istakla da danas sve škole u Srpskoj obilježavaju školsku slavu Svetog Savu, prvog srpskog prosvetitelja.

Stana Nikodinović Mitrović, direktor Osnovne škole "Branislav Nušić", rekla je da ova škola tradicionalno obilježava školsku slavu Svetog Savu, jednog od najvećih srpskih istorijskih ličnosti, svetitelja, prosvetitelja i prvog arhiepiskopa.

"Tim povodom naši učenici pripremili su priredbu, a nagradićemo i najbolje učenike. Nadam se da će uspjeh učenika naša škole i dalje biti na zavidnom nivou", dodala je Mitrovićeva.

Prema njenim riječima, ova škola radi neprekidno već 123 godine, te ima problem sa stolarijom i očekuju njenu promjenu, kao i utopljavanje objekta s ciljem energetske efikasnosti.

Mitrovićeva je navela da ova škola broji 210 učenika koji su raspoređeni u tri objekta, s obzirom da imaju područnu školu u Donjim Kolima i Rekavicama.

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Branislav Nušić" i dobitnih svetosavkse nagrade kao najbolji učenik ove škole Anđela Lojić rekla je da voli školu i svoje nastavnike, a nagrada će joj biti motivacija za dalje učenje i postizanje još boljeg uspjeha.

Trivićeva će danas posjetiti i Osnovnu školu "Ćirilo i Metodije" u Banjaluci.

Čubrilović: Istrajati na svemu što je u nasljeđe ostavio Sveti Sava

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je važnost očuvanja svega što je Sveti Sava ostavio Srbima u nasljeđe.
Čubrilović je danas na proslavi školske slave u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Bijeljini istakao da se ime i djelo Svetog Save obilježava 170 godina, a kod nas tek od devedesetih godina prošlog vijeka.

"Izuzetno je zadovoljstvo što sam danas ovdje i što imam priliku da, zajedno sa đacima, nastavnicima i roditeljima slavim dan našeg prosvjetitelja", rekao je Čubrilović novinarima.

On je istakao da je neophodno istrajati na svemu što je Sveti Sava činio kao prosvjetitelj, svetitelj i državnik.

"Važno je da djecu u današnje vrijeme učimo o djelima Svetog Save. Ova škola nosi ime velikog naučnika koje treba da opravda, a rezultati njenih učenika su već među najboljima u Republici Srpskoj", rekao je Čubrilović i poželio učenicima i profesorima da tim putem nastave.

Prema njegovim riječima, oni će dokazujući sebe dokazivati postojanost Republike Srpske, što znači opstanak na ovim prostorima.

Čubrilović je učenicima i profesorima poželio da još dugo slave Svetog Savu i i uzimaju najvrednije i najplemenitije iz svetosavlja.

Učenici Tehničke škole "Mihajlo Pupin" priredili su bogat duhovno-kulturni program, a tradicionalno je obavljeno i lomljenje slavskog kolača. /kraj/zs/ljlj/foto/fono

Radojičić čestitao školsku slavu

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je danas u Banjaluci svim školama školsku slavu - Svetog Savu i poručio da je opredjeljenje grada da stvara što bolje uslove za obrazovanje mladih generacija.
Radojičić, koji je prisustvovao svetosavskim svečanostima u Osnovnoj školi /OŠ/ "Borisav Stanković" u banjalučkom naselju Lazarevo, rekao je novinarima da nastoji da svake godine na drugom mjestu obilježi ovaj praznik, budući da Banjaluka ima oko četrdesetak osnovnih i srednjih škola.

On je rekao da je OŠ "Borisav Stanković" jedna od škola na kojoj je prošle godine rađeno na obnovi i rekonstrukciji, kao i na nekim drugim školama.

"Prije godinu dana ovdje je napravljeno jedno dječije igralište, a ove godine ćemo na komšijskoj OŠ u naselju Lazarevo, kod OŠ žIvan Goran Kovačićž, takođe raditi igralište, a danas, na Svetog Savu, otvaramo i dječije igralište u naselju Lauš", rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da grad zajedno sa Vladom Republike Srpske proteklih godina mnogo radio na poboljšanju uslova u osnovnim školama.

"Ova godina biće obilježena sportskim dvoranama. Već je pri kraju izbor izvođača za novu sportsku dvoranu u naselju Starčevica koja će služiti đacima OŠ žBranko Radičevićž, ali i sportistima i klubovima", rekao je Radojičić.

On je izrazio uvjerenje da će do kraja godine biti izabran i izvođač radova i za novu sportsku dvoranu, takođe za školu i đake i sportske klubove u naselju Lauš.

"Tako bismo imali udvostručen ili utrostručen kapacitet sportskih dvorana na području grada", ocijenio je Radojičić.

Radojičić je istakao da banjalučke osnovne škole pohađa oko 16.000 đaka, a u srednje škole nešto manje od 10.000 učenika.

Direktor Osnovne škole "Borisav Stanković" Rade Krecelj rekao je da ovu školu u banjalučkom naselju Lazarevo pohađa 700 učenika i da im je čast što je njihovu današnju proslavu uveličao i gradonačelnik.

"Škola je najljepši objekat u ovom naselju, imamo dobro grijanje i sve što je potrebno za odvijanje nastave. Nemamo nikakvih problema", istakao je Krecelj i dodao da saradnja sa roditeljima učenika odlična.

Učenica devetog razreda Isidora Radovančević rekla je da se svake godine raduje školskoj slavi i sa horom učestvuje u programu.

U svetosavskoj svečanosti učestvovao je učenik petog razreda Aljoša Plavšić koji se raduje školskoj slavi, a zadovoljan je uslovima u školi i nikada je ne bi mijenjao.

Osnovna škola "Borisav Stanković" u Lazarevu sagrađena je poslije velikog zemljotresa 1969. godine jer je većina djece iz naselja Lazarevo nastavu pohađala u tri smjene u obližnjoj školi "Ivan Goran Kovačić".

Nova škola, nazvana po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata "Ranko Šipka" sagrađena je 1978. godine, kada ju je pohađao 1.301 učenik sa područja naselja Lazarevo, Česma i Delibašino Selo.

Po odluci izvršnog odbora Banjalučke opštine 10. decembra 1992. godine škola mijenja naziv i dobija ime po piscu Borisavu Stankoviću.

U školi ističu da su najponosniji na brojne uspjehe svojih đaka.

Osnovnu školu "Borisav Stanković" u cijeloj Banjaluci pohađa najveći broj djece sa poteškoćama u razvoju zbog čega su i dobitnici priznanja "Šampioni inkluzije", koje dodjeljuje Unicef.  

Ideje Svetog Save vodilje u budućnosti

Rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Milan Kulić rekao je danas u Bijeljini da je najsvjetlija i najsvetija ličnost u istoriji srpskog naroda Sveti Sava čijim idejama i ubuduće Srbi treba da se vode.
Kulić je rekao da je "duh Svetog Save danas, da je bio i da će biti na fakultetima i u obrazovnom sistemu Republike Srpske, posebno kada se odlučuje kojim putem poći".

"U ovom trenutku pred nama su veliki izazovi i mislim da uvijek treba da se vodimo idejom Svetog Save, prvog našeg duhovnika i prosvetitelja, diplomate i državnika. Taj duh po svaku cijenu moramo zadržati u sistemu obrazovanja", rekao je Kulić na tradicionalnoj proslavi krsne slave Svetog Savu koju danas obilježavaju Fakultet poslovne ekonomije i Pedagoški fakultet u Bijeljini.

Osim tradicionalnog lomljenja kolača i susreta sa brojnim kolegama, profesori i studenti oba fakulteta priredili su program prigodan slavlju.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije Vesna Petrović rekla je novinarima da tradicionačno lomljenje kolača na ovim fakultetima obavljaju rukovodstvo fakulteta sa zvanicama i rektorom Univerziteta Istočno Sarajevo.

Ona je naglasila da su prisustvovali i gosti iz Narodne banke Srbije imajući u vidu da je Fakultet poslovne ekomije prvi u Republici Srpskoj koji učestvuje na takmičenju "Monetura".

"Najbolja ekipa, od tri koje se danas takmiče, imaće priliku da učestvuje na glavnom takmičenju u Narodnoj banci Srbije na proljeće", navela je Petrovićeva.  

Učenici i nastavnici u Modriči obilježili školsku slavu

Svetosavskom akademijom u modričkoj sportskoj dvorani danas su učenici i nastavnici osnovih i srednjih škola obilježili školsku slavu, Svetog Savu.
Domaćin ovogodišnje akademije bio je Srednjoškolski centar "Jovan Cvijić", a slavskom obredu prisustvovali su prosvjetni radnici i oko 3.000 učenika osnovnih i srednjih škola, te predstavnici lokalne vlasti i brojni gosti.

Direktor Srednjoškolskog centra "Jovan Cvijić" Novka Marković rekla je da ova ustanova, kao i osnovne škole "Sutjeska" i "Sveti Sava" tradicionalno zajedno proslavljaju školsku slavu i jedan od najznačajnijih praznika srpskog naroda, Savindan.

"Svetog Savu moramo praznovati zato što je Srbe uveo u red prosvećenih naroda, duboko se utkao u naš obrazovni sistem, a bio je i prosvetitelj i državnik", rekla je Novakovićeva.

Načelnik opštine Mladen Krekić istakao je da je put Svetog Save, utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, države i školstva, put mira i tolerancije među ljudima, zajednišva među Srbima, te poštovanja pravoslavlja i drugih religija.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su učenici i profesori Srednjoškolskog centra i gosti - članovi Kulturno-umjetničkih društvava "Zavičaj" iz prigradskog naselja Modriča pet i "Zoran Tomušilović" iz Dugog Polja-Botajice kod Modriče.

Akademiji, koja je najmasovnija kulturna manifestacija u Modriči, prisutvovala je ovdašnji poslanik u Narodnoj skupštini Repbulike Srpske Mara Milošević, predstavnici institucija, organizacija i preduzeća, te predsjednik Ilamske vjerske zajednice u Modriči imam Adnan Kavazović.

Održane svetosavske priredbe u svim školama u Bratuncu Srebrenici

U svih pet osnovnih škola i dva srednjoškolska centra u Bratuncu i Srebrenici danas su održane svetosavske priredbe povodom školske slave - Svetog Save.
U duhovno-zabavnim i edukativnim programima učestvovao je veliki broj učenika, koji su priredili veoma raznolike, poučne i bogate sadržaje, izložbe crteža o Svetom Savi.

U Srednjoškolskom centru Srebrenica organizovana je i izložba kozmetičkih proizvoda, eteričnih ulja i džemova koje prave đaci farmaceutske, hemijske i poljoprivredne struke u okviru praktične nastave.

Lomljenje školskih slavskih kolača u Bratuncu obavljeno je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a u srebreničkim školama to su učinili sveštenici sa direktorima i kumovima škola.

Direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica Momčilo Cvjetinović podsjetio je da se, prema pisanim tragovima, Sveti Sava kao školska slava u srpskim školama slavi duže od dva vijeka.

Cvjetinović je istakao da je Sveti Sava i danas simbol kreativnosti, humanosti, duhovnosti, etičnosti, prosvećenosti, razumijevanja i uvažavanja različitosti među ljudima, narodima, religijama i kulturama.

On je naglasio da su poruke Svetog Save o slozi, jedinstvu i zajedništvu srpskog naroda i danas aktuelne i potrebno je razumjeti njihov značaj i uvažavati ih u vremenu kada na dijelu prostora u njegovom zavičaju, gdje živi srpski narod pokušavaju da otmu imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda građene i sticane još u vrijeme njegovog života.

Na današnjim svetosavskim priredbama u bratunačkim školama đacima su uručene nagrade za najbolje literarne i likovne radove o Svetom Savi, pristigle na konkurs koje su organizovale škole, a 1.250 KM za nagrade obezbijedila je opština Bratunac.

Centralna Svetosavska akademija u Bratuncu održana je sinoć, a večeras je na programu Svetosavski bal za sve prosvjetne radnike sa područja ove opštine.

Zajednička Svetosavsdka akademija u Srebrenici biće održana sutra od 18.00 časova u Domu kulture, a u programu će nastupiti učenici dvije osnovne škole i Srednjoškolskog centra iz ove opštine, te Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Sveti despot Stefan Lazarević" iz ove opštine.

Školska slava obilježena u OŠ "Filip Višnjić" u Donjoj Trnovi

Učenici i nastavnici Osnovne škole "Filip Višnjić" u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, zajedno sa brojnim gostima, obilježili su danas školsku slavu Svetog Savu.
Članovi dramske, recitatorske, literarne sekcije i dječiji hor izveli su bogat kulturno-umjetnički program u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja Svetog Save.

Proslavi školske slave prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je učenike pozvao da čuvaju riječ i djelo Svetog Save i da uvijek budu na svetosavskom putu.

"Svetog Savu proslavljaju svi Srbi. Uvijek treba da budemo na putu svetosavlja i tome treba da učimo i naše najmlađe generacije", poručio je Perić.

On je napomenuo da je opština Ugljevik uložila sredstva u ovu školu kako bi učenici i nastavnici imali adekvatne uslove za rad i najavio da će lokalna uprava i u narednom periodu to činiti.

Direktor škole Vujo Marković pozdravio je učenike i prosvjetne radnike i čestitao im školsku slavu.

"Ostvarujemo zapažene rezultate u svim oblastima zahvaljujući dobrom radu nastavnika. Školu pohađaju 224 učenika raspoređena u devet odjeljenja u centralnoj školi zajedno sa tri područne škole", naveo je Marković.

Obilježena školska slava i dan škole u Novo Gradu

Savindan - školska slava i dan Osnovne škole /OŠ/ "Sveti Sava" u Novom Gradu obilježena je danas prigodnim programom i dodjelom svetosavskih priznanja za najbolje đake, kao i učenike koji su autori likovnih i literarnih radova inspirisanih svetosavljem.
Direktor OŠ "Sveti Sava Marina Ovuka rekla je da ova ustanove školske 2019/2020. godine obilježava i 50 godina rada.

"Prije 50 godina, 7. septembra 1969. godine, počela je nastava u novom objektu škole koja je nastavila tradiciju tadašnje Druge škole. Ime Svetog Save škola sa ponosom nosi od 1992. godine", podsjetila je Ovuka.

Ovuka je navela da svi zaposleni u OŠ "Sveti Sava" zalaganjem i predanim radom stvaraju uslove za kvalitetan obrazovni proces.

"Posebno smo ponosni jer su dvije naše nastavnice, Milka Ličina i Gordana Vujanović, dobitnici Svetosavske nagrade koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine dodjeljuje prvi put", rekla je Ovuka.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da opštinska uprava ima dobru saradnju sa svim školskim ustanovama u ovoj lokalnoj zajednici.

"Naše opredjeljenje je da poboljšavamo uslove za rad u školama jer smo svjesni značaja kvalitetnog obrazovanja. U opštinskom budžetu ove godine povećana su sredstva za stipendije za 25.000 KM, kao i za subvencije za prevoz učenika za isti iznos, a opština će prvi put u obezbijediti školski pribor za sve prvačiće, za šta je predviđeno 12.000 KM", naveo je Lukač.

Lukač je najavio da će, osim toga, i ove godine biti obezbijeđena sredstva za infrastrukturu vezanu za školske objekte.

Svetosavska priznanja dobili su najbolji učenici devetog razreda, koji od početka osnovnog obrazovanja imaju sve petice - Sanja Đurđević, Iva Obradović, Aleksandr Umićević, Lea Maran, Ana Kolar i Maja Majkić.

Nagrađeni su i učenici ove škole, autori najboljih likovnih i literarnih radova inspirisanih svetosavljem.

Školska slava Sveti Sava danas je prigodnim programom obilježena i u osnovnim školama "Vuk Karadžić", "Branko Ćopić" i "Dragan Vujanović", kao i u Gimnaziji "Petar Kočić" i "Srednjoškolskom centru" Đuro Radmanović u Novom Gradu.  

Svetosavskom akademijom obilježena školska slava u Kostajnici

Učenici, profesori, nastavnici i učitelji srednje i osnovne škole u Kostajnici danas su svetosavskom akademijom obilježili školsku slavu Svetog Savu.
Učenici i profesori u Srednjoškolskom centru Kostajnica pripremili su prigodan program u čast najvećeg srpskog prosvjetitelja i učitelja.

Direktor ove škole Jelena Jaćimović Janjetović rekla je Srni da je Sveti Sava njegovao znanje u najtežem periodu razvoja srpskog naroda - u 12. i 13. vijeku i iz tog razloga se smatra začetnikom srpskog prosvjetiteljstva.

"I mi treba da se ugledamo na njega i da u ovim teškim vremenima, kada je obrazovanje postalo zakonska obaveza, njegujemo ono istinsko znanje, što nam je Sveti Sava ostavio u nasljeđe", naglasila je Janjetovićeva.

Svetosavska akademija, posvećena radu i djelu Svetog Save, održana je i u kostajničkoj Osnovnoj školi "Petar Mećava".

Direktor ove škole Milanko Dejanović istakao je značaj obilježavanja Savindana.

"Sveti Sava je postavio temelje školstva i bez njega ne bismo imali svoj jezik i pismo. Zbog toga moramo da nastavimo da obilježavamo ovaj školski praznik i mladim naraštajima prenosimo duh svetosavlja", poručio je Dejanović.

U priredbi su učestvovale folklorna, horska i literarna sekcija, pripremljena je izložba likovnih radova i održan svetosavski kviz znanja.

U Krupi na Uni povodom školske slave nagrađeni najbolji učenici

U Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, danas je obilježena školska slava Sveti Sava, nagrađeno je 11 najboljih učenika, a svim đacima su uručeni paketići.
Direktor škole Dragana Todić rekla je Srni da su učenici prigodnim programom podsjetili na život i djelo srpskog prosvjetitelja.

"Uručili smo i novčane nagrade koje je obezbijedila opština, po 50 KM za 11 najboljih učenika škole. Osim toga, prigodne poklone dobili su učenici koji su postigli značajne rezultate u vannastavnim aktivnostima, te učenik osmog razreda Bojana Bundalo za najbolje rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, a poklone je obezbijedila škola", navela je ona.

Todićeva kaže da je i ove godine svih 84 učenika dobilo paketiće koje je obezbijedio pjevač krajiških pjesama Ranko Stanić Džimi.

On je obezbijedio oko 100 paketića, osim za učenike, i za djecu koja još ne pohađaju školu.

Stanić, koji je porijeklom iz ovih krajeva, više od 10 godina obezbjeđuje paketiće i druge poklone za učenike Osnovne škole "Branko Ćopić".

Proslavljena slava osnovne škole u Obudovcu

Osnovna škola "Obudovac" proslavila je danas školsku slavu Svetog Savu, a na svečanosti su uručene zahvalnice donatorima i najboljim đacima.
Prigodan program pripremljen je u sportskoj sali u Obudovcu kod Šamca, a krsni kolač su lomili obudovački sveštenici, direktor ove škole Kosovka Panić i kum slave načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

Milićević je poručio da je Sveti Sava ne samo školska slava, nego i slava svih Srba, budući da je riječ o prvom srpskom episkopu koji je u nasljeđe ostavio svetosavlje, a to je nešto što mora da se čuva i baštini.

On je istakao da su se na današnjoj svečanosti okupili predstavnici svih generacija koje su osnovno obrazovanje stekle u obudovačkoj školi, kao i muškog i ženskog odbojkaškog kluba, koji su ponikli u ovoj ustanovi.

"Slavimo i njihove dobre rezultate koje su postizali svih ovih godina", poručio je Milićević.

Milićević je podsjetio da su vlade Srbije i Republike Srpske sa opštinom Šamac u proteklim godinama uložile mnogo da škola bude funkcionalna, uz najavu da će to biti nastavljeno.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su učenici sa recitacijama i skečevima, a Kulturno umjetničko društvo SPKD "Prosvjeta" izvelo je nekoliko koreografija.

Mrda: Osnovna škola "Sveti Sava" garant napretka

Lomljenjem slavskog kolača, prigodnim kulturno-umjetničkim programom i dodjelom priznanja danas je u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu obilježen Savindan.
Obraćajući se zvanicama, direktor ove ustanove Danijela Mrda rekla je da je Osnovna škola "Sveti Sava" jedna od pet najboljih škola u Republici Srpskoj, te da je broj učenika koji je u konstantnom porastu, garant da će, kako je navela, Srpsko Sarajevo nastaviti da se širi kroz zavještanje i blagoslov srpskog prosvetitelja Svetoga Save.

"Na nama - prosvetnim radnicima, ali i svima onima koji se bave vaspitanjem djece je velika obaveza da čuvamo svetosavlje i da učimo našu djecu čestitom, pošetenom i predanom radu kako bi izrasli u ljude koji će jednog dana preuzeti obaveze i biti na ponos svima nama", naglasila je Mrda.

Ona je obećala da će kolektiv ove škole činiti sve što je u njihovoj moći da učenici svojim znanjem, umjećem i vještinama na najbolji način nose i šire duh svetosavlja.

Mrda je zahvalila načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiši Ćosiću, koji, kako je rekla, vodi računa o potrebama učenika i razvoju škole, te da je sigurna da podrška lokalne zajednice ni ubuduće neće izostati.

Povelja za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciju škole dodijeljena je Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, a plakete direktorima Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predragu Damjanoviću i Olimpijskog centra "Jahorina" Dejanu Ljevnaiću.

Prnjavor: Duh Svetog Save živi u duši srpskog naroda

Arhijerejski namjesnik prnjavorski protojerej – stavrofor Duško Drinić kaže da, iako su prohujali vijekovi od smrti Svetog Save, njegov veliki duh i djelo žive i živjeće zauvijek u duši srpskog svetosavskog naroda.
Drinić je sinoć na Svetosavskoj akademiji u Centru za kulturu u Prnjavoru rekao da su stvaralački duh Svetog Save, njegova pronicljivost, mudrost i snalažljivost u najsloženijim prilikama postali stalno nasljeđe njegove crkve kroz vijekove.

On je napomenuo da crkva Božija danas živi i djeluje u jednom novom svijetu, obraća se čovjeku koji je pod uticajem savremene kulture lakih i jeftinih razonoda i privlačnih potrošnih dobara, ali u kojem je ostala neizmijenjena istina o čovjeku, smislu i cilju njegovog života.

"Zato neka nas vjera Svetog Save duhovno jača da bismo mogli kao Savin narod proći kroz mnoga iskušenja i pobijediti ih. Neka nas ljubav njegova zbliži i združi da bismo bili jači i otporniji, a iznad svega i prije svega da se svi stavimo pod zaštitu i okrilje njegove svete srpske narodne pravoslavne crkve, dobre i brižne majke i osvjedočenog prijatelja našeg naroda", istakao je sveštenik Drinić.

Prigodnu besjedu o prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi govorio je učenik Gimnazije Danilo Božunović.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su Srpsko crkveno pjevačko društvo "Sveti Georgije", dječiji hor i članovi Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta", učenici Gimnazije, Centra srednjih škola "Ivo Andrić" i Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Konstantin Babić".

Svetosavsku akademiju organizovali su SPKD "Prosvjeta", Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Centar za kulturu.

Foča: Zlatnik za prvu bebu u ovoj godini i svetosavske nagrade učenicima

Tradicionalna Svetosavska akademija održana je u Gradskom pozorištu u Foči, a uz bogat kulturno-umjetnički program i besjedu o prvom srpskom arhiepiskopu, darovana je prva ovogodišnja beba i nagrađeni najbolji osnovci i srednjoškolci.
Na Svetosavskoj akademiji, koju su sinoć organizovali lokalna uprava i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da je ovogodišnji Savindan poseban jer se obilježava u godini velikog jubileja za Mitropoliju dabrobosansku, baš kao što je to bilo i prošle godine kada se slavilo osam vijekova Srpske pravoslavne crkve.

"Tačno prije 800 godina Sveti Sava je 1220. godine u Manastiru Svetog Nikole u Banji kod Priboja osnovao Mitropoliju Dabrobosanku, godinu nakon što je u Nikeji dobio autokefalnost za Srpsku crkvu", podsjetio je Mašić.

Govoreći o zaslugama Svetog Save za srpsku crkvu, prosvjetu i zdravstvo, Mašić je posebno ukazao na njegova putovanja na Atos, Svetu zemlju i Sinaj, istakavši da su ga svuda poštovali, ne samo pravoslavni, već i muslimani i rimokatoloci.

"Istorija još nije objasnila kako je Sveti Sava uspio svuda da stigne i da svuda bude dobrodošao i dobro primljen. Šta je to čime je opčinio svijet, istorijska nauka to ne može da objasni, ali kažu da je to bila čudesna energija ovog svijeta. Sveti Sava je naš uzor i Svetosavlje je naš ponos", rekao je Mašić u obraćanju posjetiocima.

Osmu godinu zaredom Mašić je zlatnikom darovao prvorođenu bebu, a ove godine to je Anđela Krsmanović, kćerka Dubravke i Mladenka.

Kao predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mašić je uručio novčane nagrade i diplome učenicima generacije u prethodnoj školskoj godini osnovnih škola "Sveti Sava" Jovani Radović i "Veselin Masleša" Banetu Sokoloviću, Srednjoškolskog centra Damjanu Stankoviću i Srednje bogoslovske škole Nikoli Cerovini.

"Prosvjeta" je kao vid podstreka za učenje prvi put, povodom školske slave, dodijelila Svetosavske nagrade najboljim učenicima.

"Sa velikom radošću dočekujemo i slavimo Svetog Savu kome je ovdje u Foči posvećen najveći hram u Republici Srpskoj, a i naša škola nosi njegovo ime. Na ovaj način želimo da afirmišemo talentovanu djecu, da nagradimo i prvorođenu bebu, a sve koji u ovoj godini naprave neki uspjeh u školovanju nagradićemo naredne godine", izjavio je Mašić novinarima.

U besjedi o Svetom Savi profesor Srednje bogoslovske škole, sveštenik Miloš Janjić naglasio je da je od svetiteljstva osnivača srpske crkve neodvojivo njegovo prosvjetiteljstvo.

"Cjelokupno nasljeđe Svetog Save, bez obzira koliko grandiozno i divljenja dostojno, ukoliko nije nanovo proživljeno kroz svaku generaciju postaje ništa drugo nego zbirka nijemih muzejskih eksponata. Na nama je da obojimo ove eksponate svojim bojama i da im damo novi život, da naslikamo novu ikonu u nama na osnovu one koja nam je data u Svetom Savi", poručio je Janjić.

U programu su nastupili hor Bogoslovije, učenici Osnovne muzičke škole, a prvi put na Svetosavskoj akademiji predstavilo se Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Pobratimstvo" koje djeluje pri Hramu Svetog Save u Foči.

Proslavljena školska slava u Kotor Varošu

U centralnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kotor Varošu danas je proslavljena školska slava, Savindan, a poetsko-muzički program pripremili su učenici i nastavnici ove škole.
Program je počeo Svetosavskom himnom koju su izveli članovi horske sekcije, a osim njih nastupili su još članovi folklorne, ritmičke i recitatorske sekcije.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Slađana Šubara istakla je da je djelo Svetog Save duhovna čitanka, otvorena knjiga koja prenosi mir i ljubav, smirenost, darežljivost i čovjekoljublje.

"Današnji praznik nas podsjeća da treba da učimo i naučimo, da saznamo i prenesemo znanja, da poštujemo i cijenimo djela neprolazne vrijednosti", istakla je Šubara.

Učenici su predstavili likovne i literarne radove posvećene Svetom Savi, a slavski obred sa učenicima i rukovodstvom škole obavio je protonamjesnik Damir Vrhovac.

"Sveti Sava je prvi i pravi narodni učitelj i zaštitnik naše pismenosti, usmenog predanja i tradicije. Put Svetosavlja prepoznajemo uvijek i to je put kojim valja ići", rekao je Vrhovac.

Brod: Sveti Sava svetitelj Božiji

Sveti Sava je svetitelj Božiji i svojom svetošću on ne sabira samo Srbe već i druge narode, rekao je jerej Željan Savić na Svetosavskoj akademiji u Brodu.
"A kada je svetitelj Božiji onda nije samo naš nego je i vaseljenski prosvjetitelj i učitelj, to je vrlo važno. Kažemo da je iz svoje otadžbine pobjegao u Svetu Goru, ali Sveti Sava je pobjegao da bi poslije svoju otadžbinu prosvijetlio", istakao je jerej Savić na sinoćnjoj Svetosavskoj akademiji.

On je istakao da je Sveti Sava otišao putem koji vodi u život vječni.

"Taj put je Gospod Isus Hristos, jer u Jevanđelju Jovanovom kaže se 'Ja sam put istina i život'. I Sveti Sava je otišao tim putem u Svetu Goru da bi istim tim putem prosvijetlio svoj narod i svoje otečenstvo, svoju otadžbinu. To je i naš put, put bogočovjeka, kako je govorio Šantić", dodao je Savić.

Svečana Svetosavska akademija održana je u Svetosavskom domu.

U ime bratstva hrama Pokrova presvete Bogorodice, goste i učesnike akademije pozdravio je starješina protojerej-stavrofor Željko Teofilović uz radost i blagodarnost što se ove godine akademija održava u novoosveštanom domu.

On je zahvalio svima koji su u proteklih osam godina podržavali ideju, značaj i namjenu Svetosavskog doma.

U programu su učestvovali Etno grupa "Dar" iz Banjaluke, Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Derventa", sestre Savić iz Banje Vrućice i glumac Milan Dimić.

Đakon i vjeroučitelj Goran Marjanović, s ciljem promocije učeničkih postignuća, nagradio je najuspiješnijih šest učenika koji su literarnim radovima učestvovali na konkursu koji je raspisala Crkvena opština Brod o temi "Sveti Sava".

Nakon svečane akademije, članice Kola srpskih sestara i Svetosavska omladinska zajednica pripremili su posluženje za goste i učesnike.

Crkvena opština Brod i Svetosavska omladinska zajednica Brod organizovali su svečanu Svetosavsku akademiju uz pokroviteljstvo načelnika opštine Brod.


Modriča: Proslava Svetog Save ujedno je podrška Srbima u Crnoj Gori


Proslavljajući Svetog Savu srpski narod ujedno daje podršku i Srbima u Crnoj Gori da sačuvaju svetinje Srpske pravoslavne crkve /SPC/ koje su neizbrisivi trag srpskih korijena i garancija opstanka ovog naroda i njegove crkve u Crnoj Gori, rekao je načelnik opštine Modriča Mladen Krekić na Svetosavskoj akademiji.
Čestitajući građanima Modriče praznik, Krekić je sinoć rekao da se obilježavanjem Savindana u Modriči šalje poruka mira, ljubavi i razumijevanja među građanima ove opštine i širom svijeta.

O prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i učitelju Svetom Savi govorio je arhiđakon Aleksandar Draško, sveštenik iz Šamca.

"Srbi danas i ubuduće treba da se ugledaju na Svetog Savu, osnivača i arhipastira SPC, državnika, učitelja i prosvjetitelja, koji je prije osam vijekova započeo put Jevanđelja i ljubavi", rekao je arhiđakon Draško, vjeroučitelj u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Modriči.

U okviru 28. Svetosavske akademije, koju su organizovali Srpski kulturni centar i Kulturno-umjetničko društvo "Modriča", osveštan je i slomljen slavski kolač, te održan prigodan muzičko-scenski program.

Potom su himnu "Bože pravde" i "Himnu Svetom Savi" u Srpskom kulturnom centru u Modriči izveli Bojana Nikolić i etno gurpa "Srpski glasovi" iz Beograda.

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Modriča", sa Dječijim horom pri Hramu Svete Petke u prigradskom izbjegličkom naselju Modriča pet i gostom iz Beograda, izveli su muzičko-scenski program "Osam vijekova autokefalnosti SPC" u kome su govorili o Savinom djelu na čijim temeljima je stvorena srpska crkva, država i kultura.

Načelnik Krekić uručio je godišnja priznanja koja pojedincima i organizacijama dodjeljuje Kulturno-umjetničko društvo "Modriča" i nagrade pobjednicima literarnog i likovnog konkursa pod nazivom "Savovanje", koje raspisuje "Srpski kulturni centar", u saradnji sa SPC i opštinom Modriča.

Povelja, najviše priznanje Kulturno-umjetničkog društva "Modriča", dodijeljena je slikaru, pjesniku i muzičaru Đorđu Gavriću iz Modriče za doprinos u unapređenju kulture u Modriči.

Plaketa je dodijeljena Marku Ružičiću, književniku iz Vukosavlja, a diplomu Kulturno-umjetničkog društva "Modriča" dobila je student Likovne akademije u Banjaluci Dragana Grašar za dugogodišnje učešće u kulturnim manifestacijama u Modriči.

Školsku slavu Svetog Savu danas će u Kulturno-sportskom centru Modriča obilježiti oko 3.000 učenika i 300 prosvjetnih radnika Osnovnih škola "Sveti Sava" i "Sutjeska", Srednjoškolskog centra "Jovan Cvijić" i Dječijeg obdaništa "Naša radost" u Modriči.

Trebinje: Srpski narod odlučnije znanjem da se bori za budućnost

Srpski narod mora biti odlučniji u onome što mu je Sveti Sava ostavio u amanet - da se znanjem bori za budućnost, poručeno je na Svetosavskoj akademiji u Trebinju na kojoj su uručene Svetosavske nagrade za 2019. godinu koje grad dodjeljuje prosvjetnim radnicima za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručio je sinoć Svetosavske nagrade posthumno - za profesora istorije Živorada Žiku Gadžu, doktora ekonomskih nauka Rada Ivankovića i nastavnika tehničkog obrazovanja i informatike Krsta Markovića.

Svetosavska nagrada dodijeljena je i Ljubici Kolak, profesoru ekonomske grupe predmeta, Jovi Grujičiću, dugogodišnjem direktoru Doma učenika, Boži Bjelici, profesoru i direktoru Mašinske škole u Trebinju, Radenki Butuliji, profesoru predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i Miloradu Bokiću, nastavniku matematike i fizike i direktoru škole "Sveti Vasilije Ostroški".

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uputio je poruku podrške braći u Crnoj Gori koji se bore za očuvanje svetinja "da istraju u svojim namjerama da svetinje ne daju, da svetosavskim znanjem, odlučnošću i mudrošću odbrane prvo obraz svojih predaka, a zatim i budućnost svojih potomaka".

"Naš narod više od 800 godina okuplja svetosavska misao koja poziva sve nas, ma gdje bili, da čuvamo pravoslavnu vjeru i svoj identitet da budemo ponosni na našu slavnu istoriju i pretke koji su stvarali budućnost generacijama iza njih", istakao je Ćurić.

Ćurić je dodao da danas, kada svetosavska misao bitiše jače nego ikad, srpski narod mora biti još odlučniji u onome što mu je Sveti Sava ostavio u amanet - da se znanjem bori za budućnost.

"Znanje je upravo zato najvažniji kapital našeg naroda koje moramo da cijenimo, proširujemo i nesebično prenosimo na djecu koja će već sutra biti odrasli ljudi spremni da budu ambasadori svoje zemlje širom svijeta", rekao je Ćurić.

Starješina Saborne crkve u Mostaru protojerej stavrofor Radivoje Krulj u prigodnoj besjedi istakao je da o Svetom Savi kao arhijereju govori postojani temelj Srpske pravoslavne crkve koji vijekovima odolijeva raznim iskušenjima i neprijateljstvima.

"O Savi kao državniku govore naše države koje su vaskrsavale i izmicale iz sjećanja koje je o njima brižljivo čuvala Savina crkva. Zahvaljujući Savinoj ljubavi, tj. ljubavi Božijoj koju je svjedočio, mi braćo i sestre trebamo biti zahvalni što još postojimo, ma kako često bili nedostojni tvrdoglavi roptači često i vrlo često spremni u svojoj oholosti na svaki oblik izdaje te ljubavi", rekao je Krulj.

Krulj je podsjetio na žičku "Besjedu o pravoj vjeri" Svetog Save, napisanu prije osam vijekova, rekavši da je ovaj tekst svjedočanstvo o Bogu koji je sam u sebi vječni odnos savršene ljubavi.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda Ljiljana Blagojević, solisti Opere ovog pozorišta Andrea Elena Basten i Vuk Zekić uz klavirsku pratnju Nevene Živković, združeni horovi "Tribunija" i "Sveti Vasilije Ostroški" pod upravom Stojanke Gudelj, te hor Srednje muzičke škole Trebinje, pod dirigentskim vođstvom Milisava Sukonjice.

U programu je učestvovala i pjevačka grupa "Nagorkinje", recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih škola, kao i pijanisti Maja Petijević i Anja Riđešić, te Stefan Škorić, harmonika, iz Muzičke škole Trebinje.

Obilježavanje Svetog Save danas počinje svetom liturgijom od 9.00 časova u trebinjskom Sabornom hramu, a nastavlja se proslavom ovog praznika kao školske slave, u programu od 11.30 časova u Kulturnom centru Trebinje, čiji je domaćin ove godine Gimnazija "Jovan Dučić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana