Сигуран кров над главом за 40 србачких бораца

Дејан Јовичић
Сигуран кров над главом за 40 србачких бораца

СРБАЦ - Борачка организација (БО) општине Србац у протекле двије године стамбено је збринула више од 40 демобилисаних бораца из ове локалне заједнице, од чега су петорица добила нове куће, а осталима је уручен грађевински материјал за реконструкцију постојећих објеката за шта је издвојено око 93.000 КМ.

Помоћ је пружена кроз програме Фонда солидарности који се финансира путем годишњих чланарина и донацијама јавних и приватних предузећа и појединаца, а средства су стизала и од републичких институција.

Предсједник србачке БО Горан Плотан рекао је да је у припреми и трећи програм овог фонда, а приједлоге ће доставити мјесне борачке организације које ће кандидовати по једног најугроженијег борца из сваке мјесне заједнице који до сада није био обухваћен овом врстом помоћи.

- Фонд је у сваком погледу оправдао своје постојање, јер смо многим саборцима обезбиједили кров над главом, а међу њима је био значајан број ратних војних инвалида који годинама живе у тешкој материјалној ситуацији. Поред тога смо за петорицу бораца, који су изразили жељу да се баве пољопривредом, успјели обезбиједити пластенике, за шта смо издвојили 4.000 КМ - рекао је Плотан и истакао да немају никаквих дугова према добављачима.

Додаје да годишња чланарина износи 12 КМ од чега се двије трећине прихода користе за активности Фонда солидарности, а једна трећина за рад мјесних борачких организација.

- Наплата се врши кроз обуставе од личних примања сваког члана Борачке организације, односно од мјесечног борачког додатка на начин да се потписује сагласност за обуставу која се овјерава у Општинској управи. Позивам борце који то још нису учинили да то ураде што прије, јер је то најбољи начин да помогнемо једни другима - рекао је Плотан.

Ратни војни инвалид Горан Вујичић из Повелича добио је помоћ од Фонда солидарности за реконструкцију крова. Помоћ му је пружила и општина Србац која је донирала столарију, док је приватно предузеће “Агроунија” финансирало унутрашњу адаптацију објекта.

- Годинама је кров прокишњавао, а због дотрајалих прозора и врата скупљала се влага и дувала промаја са свих страна, што је утицало на моје здравље. Сам не бих могао да финансирам радове, јер примам инвалиднину од свега 70 КМ мјесечно - рекао је Вујичић.

Фонд је недавно помогао и адаптацију куће за демобилисаног борца прве категорије Вељка Марића из Бардаче који је био ангажован у многим борбеним дејствима, између осталог и на пробоју коридора.

- Добио сам грађевински материјал за санацију крова у вриједности од око 2.500 КМ и тешко да бих без помоћи других то успио обезбиједити због скромних примања. Овај програм је заиста добар, јер познајем многе ратне другове који су на овај начин ријешили своју егзистенцију – рекао је Марић.

Паркинг

У склопу Борачке организације општине Србац дјелује и предузеће за запошљавање инвалида “Борац” које је ангажовано на наплати и одржавању паркинг простора. Директор предузећа Дамјан Драгосављевић каже да је предузеће окончало прошлу годину са добитком од 12.313 КМ. Додао је да је крајем прошле године постављен први паркомат у граду, а у току ове године биће набављена још два апарата како би се побољшала наплата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана