Siguran krov nad glavom za 40 srbačkih boraca

Dejan Jovičić
Siguran krov nad glavom za 40 srbačkih boraca

SRBAC - Boračka organizacija (BO) opštine Srbac u protekle dvije godine stambeno je zbrinula više od 40 demobilisanih boraca iz ove lokalne zajednice, od čega su petorica dobila nove kuće, a ostalima je uručen građevinski materijal za rekonstrukciju postojećih objekata za šta je izdvojeno oko 93.000 KM.

Pomoć je pružena kroz programe Fonda solidarnosti koji se finansira putem godišnjih članarina i donacijama javnih i privatnih preduzeća i pojedinaca, a sredstva su stizala i od republičkih institucija.

Predsjednik srbačke BO Goran Plotan rekao je da je u pripremi i treći program ovog fonda, a prijedloge će dostaviti mjesne boračke organizacije koje će kandidovati po jednog najugroženijeg borca iz svake mjesne zajednice koji do sada nije bio obuhvaćen ovom vrstom pomoći.

- Fond je u svakom pogledu opravdao svoje postojanje, jer smo mnogim saborcima obezbijedili krov nad glavom, a među njima je bio značajan broj ratnih vojnih invalida koji godinama žive u teškoj materijalnoj situaciji. Pored toga smo za petoricu boraca, koji su izrazili želju da se bave poljoprivredom, uspjeli obezbijediti plastenike, za šta smo izdvojili 4.000 KM - rekao je Plotan i istakao da nemaju nikakvih dugova prema dobavljačima.

Dodaje da godišnja članarina iznosi 12 KM od čega se dvije trećine prihoda koriste za aktivnosti Fonda solidarnosti, a jedna trećina za rad mjesnih boračkih organizacija.

- Naplata se vrši kroz obustave od ličnih primanja svakog člana Boračke organizacije, odnosno od mjesečnog boračkog dodatka na način da se potpisuje saglasnost za obustavu koja se ovjerava u Opštinskoj upravi. Pozivam borce koji to još nisu učinili da to urade što prije, jer je to najbolji način da pomognemo jedni drugima - rekao je Plotan.

Ratni vojni invalid Goran Vujičić iz Poveliča dobio je pomoć od Fonda solidarnosti za rekonstrukciju krova. Pomoć mu je pružila i opština Srbac koja je donirala stolariju, dok je privatno preduzeće “Agrounija” finansiralo unutrašnju adaptaciju objekta.

- Godinama je krov prokišnjavao, a zbog dotrajalih prozora i vrata skupljala se vlaga i duvala promaja sa svih strana, što je uticalo na moje zdravlje. Sam ne bih mogao da finansiram radove, jer primam invalidninu od svega 70 KM mjesečno - rekao je Vujičić.

Fond je nedavno pomogao i adaptaciju kuće za demobilisanog borca prve kategorije Veljka Marića iz Bardače koji je bio angažovan u mnogim borbenim dejstvima, između ostalog i na proboju koridora.

- Dobio sam građevinski materijal za sanaciju krova u vrijednosti od oko 2.500 KM i teško da bih bez pomoći drugih to uspio obezbijediti zbog skromnih primanja. Ovaj program je zaista dobar, jer poznajem mnoge ratne drugove koji su na ovaj način riješili svoju egzistenciju – rekao je Marić.

Parking

U sklopu Boračke organizacije opštine Srbac djeluje i preduzeće za zapošljavanje invalida “Borac” koje je angažovano na naplati i održavanju parking prostora. Direktor preduzeća Damjan Dragosavljević kaže da je preduzeće okončalo prošlu godinu sa dobitkom od 12.313 KM. Dodao je da je krajem prošle godine postavljen prvi parkomat u gradu, a u toku ove godine biće nabavljena još dva aparata kako bi se poboljšala naplata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana