Савез горских служби спасавања у БиХ упозорио на лавине, могућности нестанка и смрзавања

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Савез горских служби спасавања у БиХ упозорио је посјетиоце планина на лавине, могућности нестанка и смрзавања, те повреда на скијашким стазама и изван њих, због великих наноса снијега и ниске температуре ваздуха, најављених временских прилика и повећане посјете планинама.

Из Савеза су навели да је због великог снијега у комбинацији с дјеловањем вјетра и најављеним варирањем температура повећан ризик за настанак лавина, посебно на стрмим падинама, нагиба већег од 30 степени, на сјеверним и сјевероисточним обронцима.

"И за најбоље познаваоце терена и у идеалним условима снијег мијења визуре и отежава оријентацију. Велике количине снијега, мећаве, наоблачење, вјетрови и смањена видљивост у наредним данима додатно ће отежати оријентацију и најискуснијима. Без обзира на искуство и опрему, дезоријентисани и без заклона, у оваквим временским условима сте у животној опасности", упозорили су из Савеза.

Посјетиоце планина су из Савеза савјетовали да размисле прије него се "препусте" ризицима који, због тренутних услова и прогнозираних временских прилика, пријете наредних дана, као и да обавијесте друге особе о својим намјерама.

"При изласку на скијалишта добро се загријте, опремите одговарајућом опремом, одјећом, заштитним наочарима, кацигом и стриктно поштујте правила и упутства понашања на скијалиштима. Не напуштајте означене стазе и уређене дијелове скијалишта", наглашено је у саопштењу.

Напоменули су да су спасиоци посљедњих неколико дана имали озбиљних интервенција, те да је због повећане посјећености излетничких и скијашких центара у планинама повећана опасност од повређивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана