Рогатички пољопривредници очекују високе приносе кромпира: Година берићетна упркос суши

Сретен Митровић
Рогатички пољопривредници очекују високе приносе кромпира: Година берићетна упркос суши

РОГАТИЦА - Рогатички пољопривредници, надалеко познати по производњи кромпира, имају разлога за задовољство јер их, упркос неповољним временским приликама, очекује берићетна година, односно високи приноси и квалитетан род.

У овогодишњој прољећној сјетви на подручју општине засијано је укупно 455 хектара земљишта различитим културама, а на првом мјесту је кромпир који је посађен на 261 хектару.

На 91 хектару налази се сјеменски кромпир, који су засадили регистровани произвођачи “Агрос” Озрена Планојевића, “Агромонт” Новака Мотике, Удружење пољопривредних произвођача “Соланум продукт” и “Агро плод” Драгана Џиде, сви са подручја Борика, одакле увијек долази најбољи род.

На осталим површинама, међу којим је и 170 хектара на којим су кромпир садили остала пољопривредна и породична газдинства, налази се меркантилни, односно кромпир за јело.

Иако су у вријеме сађења и код сјеменског и код кромпира за јело коришћене најбоље и сорте које су се након вишегодишњих искустава показале високородним и уз традиционалну примјену неопходних агротехничких мјера, због вишедневних мајско-јунских екстремно сувих и бескишних дана стање у кромпириштима све до посљедњих петровских киша било је забрињавајуће. Пријетила је општа катастрофа и тотална пропаст цјелокупне сјетве и године као цјелине.

Али, има Бога, казују пољопривредници.

- Дође Петровдан и са њим киша злата вриједна. Сада се с правом можемо надати добром роду. Мјерећи по цимини, цвијету и осталим надземљаним параметрима, кромпир добро носи и без сумње, као и ранијих година, имаћемо здрав и висок принос - каже Новак Мотика који је засијао 30 хектара сјеменског и меркантилног кромпира.

Он је нагласио да су посљедње кише спасле и остале културе, посебно стрна жита која су у овим крајевима била у фази налијевања зрна и сада се већ може рећи да се очекује веома добра, а на неким парцелама и рекордна жетва.

Семинар

Кромпир у Рогатици је све и свја. То је и разлог да се о њему свакодневно воде и званични и незванични разговори. Један од њих биће и сутрашњи семинар на тему “Промоција ланца вриједности производње кромпира у брдско-планинским предјелима БиХ” који организује Развојни програм Уједињених нација (УНДП) на Борикама. На овом скупу очекује се учешће већег броја најистакнутијих пољопривредника и пољопривредних стручњака из свих крајева Републике Српске и БиХ. Домаћин семинара су “Агромонт” и “Соланум продукт”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана