Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira: Godina berićetna uprkos suši

Sreten Mitrović
Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira: Godina berićetna uprkos suši

ROGATICA - Rogatički poljoprivrednici, nadaleko poznati po proizvodnji krompira, imaju razloga za zadovoljstvo jer ih, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, očekuje berićetna godina, odnosno visoki prinosi i kvalitetan rod.

U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi na području opštine zasijano je ukupno 455 hektara zemljišta različitim kulturama, a na prvom mjestu je krompir koji je posađen na 261 hektaru.

Na 91 hektaru nalazi se sjemenski krompir, koji su zasadili registrovani proizvođači “Agros” Ozrena Planojevića, “Agromont” Novaka Motike, Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Solanum produkt” i “Agro plod” Dragana Džide, svi sa područja Borika, odakle uvijek dolazi najbolji rod.

Na ostalim površinama, među kojim je i 170 hektara na kojim su krompir sadili ostala poljoprivredna i porodična gazdinstva, nalazi se merkantilni, odnosno krompir za jelo.

Iako su u vrijeme sađenja i kod sjemenskog i kod krompira za jelo korišćene najbolje i sorte koje su se nakon višegodišnjih iskustava pokazale visokorodnim i uz tradicionalnu primjenu neophodnih agrotehničkih mjera, zbog višednevnih majsko-junskih ekstremno suvih i beskišnih dana stanje u krompirištima sve do posljednjih petrovskih kiša bilo je zabrinjavajuće. Prijetila je opšta katastrofa i totalna propast cjelokupne sjetve i godine kao cjeline.

Ali, ima Boga, kazuju poljoprivrednici.

- Dođe Petrovdan i sa njim kiša zlata vrijedna. Sada se s pravom možemo nadati dobrom rodu. Mjereći po cimini, cvijetu i ostalim nadzemljanim parametrima, krompir dobro nosi i bez sumnje, kao i ranijih godina, imaćemo zdrav i visok prinos - kaže Novak Motika koji je zasijao 30 hektara sjemenskog i merkantilnog krompira.

On je naglasio da su posljednje kiše spasle i ostale kulture, posebno strna žita koja su u ovim krajevima bila u fazi nalijevanja zrna i sada se već može reći da se očekuje veoma dobra, a na nekim parcelama i rekordna žetva.

Seminar

Krompir u Rogatici je sve i svja. To je i razlog da se o njemu svakodnevno vode i zvanični i nezvanični razgovori. Jedan od njih biće i sutrašnji seminar na temu “Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdsko-planinskim predjelima BiH” koji organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Borikama. Na ovom skupu očekuje se učešće većeg broja najistaknutijih poljoprivrednika i poljoprivrednih stručnjaka iz svih krajeva Republike Srpske i BiH. Domaćin seminara su “Agromont” i “Solanum produkt”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana