Рогатица спремно дочекује снијег

С. М.
Рогатица спремно дочекује снијег

РОГАТИЦА - Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић с циљем благовремене и квалитетне проходности локалних и некатегорисаних путева на подручју ове локалне заједнице током зимских дана донио је план одржавања ових путева за преостали дио ове и цијелу 2022. годину.

Циљ је да, зависно од временских прилика, буде обезбијеђена саобраћајна проходност на свих скоро 200 километара локалних и више од 100 километара некатегорисаних углавном макадамских путева, за шта је у нацрту буџета општине за 2022. предвиђено 60.000 марака, колико је било и ове године. У плану су, како је рекла саобраћајни инспектор у Општинској управи Свјетлана Бјељанић, сви путеви подијељени на зоне и приоритете чишћења.

- У првој зони и са првим приоритетом су путеви на којим не смије уопште бити прекида саобраћаја. У другој зони са првим приоритетом су путеви на којима може доћи до прекида саобраћаја само током уклањања сметњи, али не дуже од 12 часова у току једног дана. У другој зони сврстан је и један дио путева другог и трећег приоритета чија ће се проходност успостављати након престанка падавина, а најдаље од 72 часа. Сви остали путеви су у трећој, четвртој па и петој зони са нижим приоритетима и њихова проходност обезбјеђиваће се након престанка падавина, зависно од потреба и расположивих капацитета на тендеру изабраног извођача радова зимског одржавања путева - каже Бјељанићева.

Без обзира на утврђене зоне и приоритете, додаје она, договорено је да ако је неко подручје блокирано снијегом, а с циљем рационализације новчаних средстава и времена, машина која се тамо затекла може деблокирати путеве из ниже зоне и степена приоритета.

За разлику од неких ранијих зимских сезона, када је било више заинтересованих, ове је то само Шумско газдинство “Сјемећ”, које је овај посао добило на тендеру. Испунило је строго постављене услове из огласа посебно у вези са расположивом механизацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана