Rogatica spremno dočekuje snijeg

S. M.
Rogatica spremno dočekuje snijeg

ROGATICA - Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić s ciljem blagovremene i kvalitetne prohodnosti lokalnih i nekategorisanih puteva na području ove lokalne zajednice tokom zimskih dana donio je plan održavanja ovih puteva za preostali dio ove i cijelu 2022. godinu.

Cilj je da, zavisno od vremenskih prilika, bude obezbijeđena saobraćajna prohodnost na svih skoro 200 kilometara lokalnih i više od 100 kilometara nekategorisanih uglavnom makadamskih puteva, za šta je u nacrtu budžeta opštine za 2022. predviđeno 60.000 maraka, koliko je bilo i ove godine. U planu su, kako je rekla saobraćajni inspektor u Opštinskoj upravi Svjetlana Bjeljanić, svi putevi podijeljeni na zone i prioritete čišćenja.

- U prvoj zoni i sa prvim prioritetom su putevi na kojim ne smije uopšte biti prekida saobraćaja. U drugoj zoni sa prvim prioritetom su putevi na kojima može doći do prekida saobraćaja samo tokom uklanjanja smetnji, ali ne duže od 12 časova u toku jednog dana. U drugoj zoni svrstan je i jedan dio puteva drugog i trećeg prioriteta čija će se prohodnost uspostavljati nakon prestanka padavina, a najdalje od 72 časa. Svi ostali putevi su u trećoj, četvrtoj pa i petoj zoni sa nižim prioritetima i njihova prohodnost obezbjeđivaće se nakon prestanka padavina, zavisno od potreba i raspoloživih kapaciteta na tenderu izabranog izvođača radova zimskog održavanja puteva - kaže Bjeljanićeva.

Bez obzira na utvrđene zone i prioritete, dodaje ona, dogovoreno je da ako je neko područje blokirano snijegom, a s ciljem racionalizacije novčanih sredstava i vremena, mašina koja se tamo zatekla može deblokirati puteve iz niže zone i stepena prioriteta.

Za razliku od nekih ranijih zimskih sezona, kada je bilo više zainteresovanih, ove je to samo Šumsko gazdinstvo “Sjemeć”, koje je ovaj posao dobilo na tenderu. Ispunilo je strogo postavljene uslove iz oglasa posebno u vezi sa raspoloživom mehanizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana