Рано сазријевање диже цијену србачке боровнице

Дејан Јовичић
Рано сазријевање диже цијену србачке боровнице

СРБАЦ - Србачка боровница има добру шансу да се пробије на европско тржиште због раног приспећа плода, који сазрева већ у јуну, што омогућава сигуран пласман и бољу продајну цену у односу на конкуренцију.

Изјавио је то један од водећих стручњака из области јагодичастог и бобичастог воћа у Србији Александар Лепосавић, који је ових дана обишао неколико засада боровнице у Српцу, за које каже да су у изузетном стању.

- Иако је боровница релативно нова култура у овом крају, њена производња је у експанзији. Пре неколико година видљиво је било непознавање технике припреме земљишта и лош квалитет садног материјала, али су грешке сведене на минимум, тако да се очекује добар квалитет и сигуран принос. Уз то, боровница је толерантна на ниске температуре и нема проблема са смрзавањем, што јој даје предност у односу на друге воћке - рекао је Лепосавић, који је ангажован као виши стручни сарадник Института за воћарство из Чачка.

Он је на плантажи Бојана Видовића у Старом Мартинцу одржао и стручно савјетовања о узгоју боровнице, којем је присуствовало око 20 произвођача овог воћа из Српца и околних локалних заједница.

Видовић, који већ шест година производи боровницу, каже да су почеци били веома тешки, али се труд исплатио јер данас има двије плантаже са око 1.500 садница.

- Највише проблема имао сам са земљиштем, које није погодно за било какву пољопривредну културу, а камоли за боровницу, која је веома захтјевна. Међутим, успио сам да савладам технике производње, највише обилазећи плантаже у Србији. Захваљујући добрим климатским условима, каквих нема нигдје у региону, омогућен је одличан квалитет и рано сазријевање боровнице, много прије већине подручја у Српској и Србији, што нам даје велику предност - рекао је Видовић.

Додаје да нема проблема са пласманом, јер успијева да прода све што произведе и то углавном на тржиште бањалучке регије.

Видовић је један од седам узгајивача боровнице који су удружени у пољопривредни кластер “ГЛС”, који окупља произвођаче из Градишке, Лакташа и Српца. У плану имају да се додатно шире и оснују задругу, преко које би покушали да остваре републичке подстицаје за изградњу хладњаче, линије за пакирање или прераду боровнице.

- Већ нас је контактирало неколико воћара из других општина који дјелују самостално, а заједно можемо учинити много више. Планови су да, уколико наставимо расти, већ за три до четири године имамо довољне количине боровнице да се пробијемо у Европу, гдје бисмо због раног пласмана боровнице били и те како препознатљиви - казао је Видовић.

Субвенције

Руководилац кластера “ГЛС” Бојан Ћикић рекао је да је произвођачима боровнице из њиховог кластера субвенционисан репроматеријал за текућу производњу кроз пројекат развоја руралне конкурентности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Наредни корак је да се унаприједи квалитет и побољша принос, а затим да се кроз промоцију увежу са тржиштем - казао је Ћикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана