Пшеница на лагеру чека бољу цијену

Љиљана Алексић
Пшеница на лагеру чека бољу цијену

БИЈЕЉИНА - Иако је ова година за ратаре била успјешна јер је род био добар, а приноси високи, то се не може рећи и за откупну цијену пшенице па је добар дио њих, док ишчекује боље услове на тржишту, ову житарицу ускладиштио.

Пољопривредници су послушали савјете надлежних па су у години пандемије засијали више површина поврћем, али и житарицама.

Један од највећих пољопривредних произвођача у Семберији Бошко Радић каже да овогодишња цијена упркос добром квалитету и роду пшенице није задовољила очекивања ратара.

- Откупна цијена је око 30 фенинга по килограму и потражња је тренутно опала. Велики број пољопривредника је због тога лагеровало овогодишњи род пшенице па ћемо видјети како даље - каже он.

Радић је истакао да се овогодишњи приноси крећу од пет до седам тона по засијаном хектару.

- Надамо се да ће ресорно министарство реаговати као што је то урадило у случају повртарске производње и производње меса. Било је ријечи да ће се извозити за Турску, али још немамо конкретне информације и чекамо потез надлежних - каже Радић.

Када је ријеч о другој најзаступљенијој култури у Семберији кукурузу, произвођачи се надају добром роду, а на њивама је у току силажа.

Произвођачи очекују квалитетну жетву, посебно они који су примијенили агро-техничке мјере.

- Ова година ће сигурно бити упамћена по приносу стрних жита, а ако временски услови послуже још мјесец дана, биће упамћена и по добром приносу кукуруза, али и соје. Те двије културе обећавају максималне приносе за сада -  објаснио је агроном Станко Тадић.

Према ријечима стручњака уочена је појава напада биљних болести и штеточина па се сада треба посветити пословима заштите.

- Уочен је јак напад кукурузног пламенца и памукове совице. Ако се на вријеме не примијени третирање, род може да буде преполовљен - каже Тадић који савјетује ратарима да свакодневно обилазе своје парцеле и обаве неопходну заштиту рода.

 Повртари задовољно трљају руке

Повртари у Семберији имају ових дана пуне руке посла. Они који су поврће произвели за сигурног купца, упркос пандемији вируса корона имају једну од успјешнијих производних сезона у протеклих неколико година.

Они који су имали уговорену производњу задовољно трљају руке јер, како кажу, поврће је родило боље него претходних година. Цијена је одлична,  пласман загарантован, а поврће прерађују и двије фабрике у Семберији.

- Ове године имамо амбициозне планове. Уговорили смо на 82 хектара производњу, очекујемо ове године да ћемо прерадити 3.000 тона кромпира, 1.000 тона мркве и 2.000 тона паштрњака. Сву сировину обезбиједили смо из Семберије - рекао је руководилац фабрике за прераду поврћа Златан Пејић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана